ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ


 Η 1η Δεκεμβρίου έχει αποφασιστεί να αποτελεί ημέρα υπόμνησης του κινδύνου εκ του ιού που προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, του γνωστού με τα αρχικά εκ της αγγλικής ως AIDS. Η ασθένεια που έγινε ευρέως γνωστή περί το 1985 φάνηκε να ενσπείρει για λίγο τον τρόμο (ψυχολογικό σύνδρομο), αλλά σύντομα λησμονήθηκε για να μας την υπενθυμίζουν, ειδήμονες και μη, μια ημέρα το χρόνο. Από αυτά που προβάλλονται, άλλα ενδιαφέροντα και άλλα στερεότυπα (απόρροια των δευτέρων το ψυχολογικό σύνδρομο της αίσθησης της συμβολής στην αντιμετώπιση του προβλήματος), θα παρουσιάσουμε ορισμένα και θα αναλύσουμε.

  Ο μύθος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου αναζητά ακόμη την επιβεβαίωσή του. Παρά τις κατά καιρούς αναγγελίες ότι έχει παρασκευασθεί εμβόλιο κατά της ασθένειας, η εργαστηριακή έρευνα συνεχίζεται και κάποια εργαστήρια κάνουν εκκλήσεις προς εθελοντές. Ο χρησιμοποιούμενος συνδυασμός φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου απλώς μπορεί να παρατείνει τη ζωή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των φορέων του HIV/AIDS.

  Όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια, επισημάνθηκαν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Είχαν δειχθεί τότε οι ομοφυλόφιλοι και οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το AIDSο όρος “ομάδα υψηλού κινδύνου”. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο “συμπεριφορά υψηλού κινδύνου” και τονίζουν: Οι ανθρώπινες συμπεριφορές και τα μέτρα πρόληψης που παίρνουμε είναι αυτά που καθορίζουν το αν μολυνθούμε ή όχι από τον ιό. Εδώ σπεύδουν τα “παπαγαλάκια” της δημοσιογραφίας, με την αίσθηση ότι επιτελούν στο ακέραιο το χρέος τους έναντι της ανθρωπότητας και υπενθυμίζουν: “Κατά την επαφή προφυλακτικό”. Και είναι στατιστικά εξακριβωμένη η μείωση των κρουσμάτων μεταξύ των ομοφυλοφίλων στις χώρες του δυτικού κόσμου από το 1996 και μετά. Απεναντίας έχει διαπιστωθεί μικρή αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ εχόντων κατά φύση σεξουαλικές σχέσεις. Για τους χρήστες ουσιών η συμβουλή είναι “προσοχή στις σύρριγες”! Έτσι αυτοί μπορούν να επιβιώσουν λίγα επί πλέον έτη, ώστε να καταρρεύσουν οικονομικά οι οικογένειές τους, να θησαυρίσουν οι μικρέμποροι και οι μεγαλέμποροι που συντηρούν πολέμους, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λατινική Αμερική προς χάρη των προσοδοφόρων φυτών παραγωγής ναρκωτικών ουσιών!

 Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν ότι ο δυτικός άνθρωπος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις δυτικές κοινωνίες και δεν προβάλλει το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα.Αυτό θα φανεί με τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της επιτροπής του ΟΗΕ για το AIDS. To2008 νοσούσαν 33,5 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Από αυτά τα 23 ήσαν κάτοικοι της Αφρικής, όπου, καθώς λέγεται, πρωτοεκδηλώθηκε η νόσος. Οι Αφρικανοί, νοσούντες ή φορείς, απόκληροι του πλανήτη δεν ανήκουν σε καμμιά από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέραμε! Πώς εξηγείται αυτό; Δεν κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν οι της επιστημονικής κοινότητας. Όπως δεν κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει και ο ενορχηστρωμένος από το “σύστημα” τύπος, ότι η εξάπλωση της νόσου στην αφρικανική ήπειρο διέλυσε κυριολεκτικά το καχεκτικότατο νοσηλευτικό σύστημα των χωρών, καθώς είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν σημαντικό αριθμό, εκ των ελαχίστων διατιθεμένων κλινών στα νοσο-κομεία, προς “περίθαλψη” πασχόντων από AIDS. Ούτε βέβαια θα μας ενημερώσουν ότι ληστρικές πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες προσέφυγαν στο διεθνές δικαστήριο, για να επιτύχουν την απαγόρευση παρασκευής φθηνών αντιγράφων αντιρετροϊκών φαρμάκων από φτωχές χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Βεβαίως και γνώριζαν ότι τα δικά τους πανάκριβα φάρμακα ήταν παντελώς απρόσιτα στους φτωχούς ασθενείς των χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Τα ανθρώπινα όμως αισθήματα έχουν φυγαδευθεί από τον δυτικό άνθρωπο! Μάλιστα διάβασα με φρίκη σε ιστοσελίδα κείμενο κάποιου Ian Mosley(κάποιας κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα των λευκών!), στο οποίο εκφράζει αυτός την ανησυχία και δυσφορία του, επειδή ο πληθυσμός της Αφρικής, παρά την εξάπλωση του AIDS, αυξήθηκε κατά 330 περίπου εκατομμύρια από το 1985! Αλλά και να διατεθούν φθηνά φάρμακα θεραπείας, μάλλον η ασθένεια θα εξελιχθεί σε μάστιγα. Για κάθε 2 πρόσωπα που αρχίζουν θεραπεία πέντε άλλα μολύνονται από τον ιό.

  Στην “κομμουνιστική” Κίνα παρατηρείται τα τελευταία έτη έξαρση της νόσου, με αποτέλεσμα να νοσούν ήδη ένα εκατομμύριο πολίτες της. Από τα κρούσματα του προηγουμένου έτους το 32% ήσαν ομοφυλόφιλοι! Φαίνεται ότι ο «πολιτισμός» της Coca colaέχει εισβάλει για τα καλά στην ασιατική γιγαντοχώρα και βρίσκει γόνιμο έδαφος η ομοφυλοφιλία στην άφρονα τακτική των κυβερνώντων να στραγγαλίζουν τα έμβρυα πέραν του πρώτου. Και επειδή όλοι επιθυμούν να είναι αγόρι το μοναδικό τους τέκνο, έχουν ήδη έλλειμμα μερικών δεκάδων εκατομμυρίων γυναικών!

  Στην πολιτισμένη Δύση λαμβάνονται διαρκώς μέτρα προστασίας των προσβεβλημένων. Έτσι στις ΗΠΑ τιμωρείται από τον νόμο κάθε διάκριση σε βάρος νοσούντων ή φορέων. Φυσικά νόμοι σαν κι’ αυτόν ψηφίζονται για να παραβιάζονται διαρκώς. Και δεν είναι μόνο οι φονταμενταλιστές προτεστάντες, που φθάνουν στην εκδήλωση αισθημάτων χαιρεκακίας προς τους παραβάτες του νόμου του Θεού, είναι και ο κάθε πολίτης που έχει διαποτιστεί από τον άκρατο εγωκεντρισμό του αμερικανικού ονείρου. Ο εγωισμός οδηγεί κάποια θύματα του AIDSνα κινούνται με πάθος καταστροφής θέτοντας ως μοναδικό στόχο πριν από την εκπνοή τους τη μετάδοση του ιού σε όσο το δυνατόν περισσοτέρους συνανθρώπους τους. Τα θύματα μόνο κοντά σε ανθρώπους με βαθύτατο πνεύμα χριστιανικής προσφοράς και θυσίας μπορούν να βρουν παρηγοριά. Πόσοι όμως εμφορούνται από το πνεύμα αυτό στη χώρα της πλανητικής υπερδύναμης; Στη χώρα μας, που αιμορραγεί από χίλια σημεία έχει ψηφιστεί νόμος (2955/2001), σύμφωνα με τον οποίο "σε αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες που έχουν μολυνθεί από τη λοίμωξη HIV, εφόσον στη χώρα προέλευσής τους δεν μπορεί να χορηγηθεί αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, χορηγείται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για το διάστημα που διαρκεί η θεραπευτική αγωγή οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες δικαιούνται προσωρινής άδειας παραμονής και εργασίας". Ασφαλώς κάποιοι θα εξοργισθούν, καθώς τα οικονομικά μας διαγράφουν τροχιά ελεύθερης πτώσεως, όμως ας δεχθούν ότι είναι σημαντικότατο που κρατούμε την ανθρωπιά μας. Ίσως όμως να μην αντέξουμε για πολύ ακόμη. Κάθε 6 ώρες κάποιος συμπατριώτης μας μολύνεται από τον ιό!

  Στην Ευρώπη η ευπαθής ομάδα των ομοφυλοφίλων, που θα ήταν και συμπαθής, αν στο πάθος της δεν προσέθετε και την προπέτεια εκ της πολιτικής και δημοσιογραφικής ισχύος που ήδη διαθέτει, πολλαπλασιάζεται επίσης με γοργό ρυθμό, όπως και ο πληθυσμός της Αφρικής, παρά το ότι δεν αναπαράγεται! Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις αμιλλώνται στην ψήφιση νόμων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και όχι για στήριξη της παραπαίουσας οικογένειας. Η δυτική οικογένεια βρίσκεται στο στόχαστρο και ελάχιστοι φαίνεται να αγωνιούν για το μέλλον της. Όλοι είναι απασχολημένοι με τον υπερπληθυσμό των λοιπών χωρών του πλανήτη. Κάποιοι χριστιανοί της Ευρώπης δίδουν μάχες οπισθοφυλακής, για να αναγνωριστεί ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει χριστιανικές ρίζες (ψυχολογικό σύνδρομο κι αυτό)! Ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην Ευρώπη AIDSέχουμε περάσει στη μεταχριστιανική εποχή!

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή