ΓΑΖΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Συμπληρώθηκε έτος από τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας από τις άρτια εξοπλισμένες ισραηλινές δυνάμεις. Ας θυμηθούμε ότι ήταν Χριστούγεννα, όταν οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να βομβαρδίσουν αμάχους και να φονεύσουν γυναικόπαιδα (1.450 τα θύματα). Οι δεχθέντες την επίθεση ήσαν μουσουλμάνοι στην πλειονοψηφία με λίγους χριστιανούς ανάμεσά τους. Να οφείλεται σ’ αυτό η ηπίων τόνων αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών της χριστιανοσύνης; Να οφείλεται στο ότι έχουν αυτοί κάμψει γόνυ όχι για να προσκυνήσουν τον τεχθέντα στο σπήλαιο βασιλέα, αλλά τον σύγχρονο Ηρώδη, ο οποίος αναζητά το παιδίον, για να το θανατώσει; Γενικά η στάση των χριστιανών μαρτυρεί σαφή απομάκρυνση από την εντολή του Χριστού να σκύβουμε επάνω από τον πάσχοντα πλησίον.

  Κάποιοι έσπευσαν ευθύς αμέσως αλλά και αργότερα να παράσχουν τη βοήθειά τους προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων στη λωρίδα της Γάζας, αλλά συνάντησαν πλείστα όσα εμπόδια εκ μέρους των ισραηλινών δεσμοφυλάκων του και των Αιγυπτίων βοηθών τους. Ακόμη και τον Απρίλιο του 2009 ο ΟΗΕ ζητούσε απεγνωσμένα τον εφοδιασμό της ανθρωπιστικής του αποστολής (UNRWA) στη Γάζα. Προειδοποιούσε για τις ολέθριες συνέπειες εκ του αποκλεισμού, καθώς η βοήθεια εξακολουθούσε να παραμένει 50 χιλιόμετρα μακριά από το πέρασμα της Ράφας, παρά τις κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης περί χορηγήσεως αδείας. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προέτρεπαν τους συνοδούς της βοήθειας να την διανείμουν στους κατοίκους της περιοχής. Άλλη βοήθεια που είχε αποσταλεί προς το Ισραήλ, για να διακινηθεί από το βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας κρινόταν από τις αρχές ως μη απαραίτητη. Επί τόπου υπήρχαν παρατηρητές τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, οι οποίοι τηρούσαν σιγήν ιχθύος!

  Υπάρχουν όμως επάνω στον πλανήτη μας και έντιμοι άνθρωποι, οι οποίοι δείχνουν πως δεν υπολογίζουν τους πραγματικούς αφέντες του πλανήτη μας! Στις 18 Σεπτεμβρίου η επιτροπή του ΟΗΕ με πρόεδρο τον εβραϊκής καταγωγής Νοτιοαφρικανό δικαστή Richard Goldstone (είχε στο παρελθόν δειχθεί πολύ εχθρικός έναντι των Σέρβων στη Χάγη) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, στην οποία καταγράφονται εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Η επιτροπή ζητούσε να διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα ή να παραπεμφθεί η υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο. Την αντικειμενική εξέταση των πραγμάτων εκ μέρους της επιτροπής βεβαιώνει και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμερικανοεβραίος Richard Falk, πλην αυτό δεν κατέστη δυνατόν να διασώσει τον Goldstone από την ενορχηστρωμένη σε βάρος του επίθεση! Λίγες ημέρες αργότερα (30.9) στρατιωτική περίπολος Ισραηλινών πυροβόλησε και φόνευσε μαθητή Λυκείου στον αύλειο χώρο του σχολείου του. Τώρα ετοιμάζονται να κατασκευάσουν υπόγειο τείχος, πέρα από το υπάρχον υπερκείμενο του εδάφους, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η όποια επικοινωνία των κατοίκων της Γάζας, μέσω υπογείων στοών, με την Αίγυπτο! Έτσι πιστεύουν ότι θα εξοντώσουν τον ανεπιθύμητο και σκληροτράχηλο γείτονά τους λαό.

  Στο Ισραήλ εκδίδεται η εφημερίδα “Χααρέτζ”, η οποία διαθέτει το σθένος να καταγγέλλει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ! Ο δημοσιογράφος Νιρ Χάσον σε άρθρο του επισήμανε την πολιτική στέρησης του δικαιώματος παραμονής σε 4.577 Άραβες των Ιεροσολύμων κατά το 2008, αριθμό 21 φορές επάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1968-2008. Είναι εμφανής ο στόχος της πολιτικής του Ισραήλ: Η έξωση των Αράβων από τη χώρα.

  Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ανέφεραν ότι, σύμφωνα με είδηση του παναραβικού τηλεοπτικού διαύλου “Αλ Τζαζίρα” και ο νυν πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προχώρησε σε πώληση γης σε ισραηλινή κατασκευαστική εταιρεία. Αυτό ερμηνεύει την έντονη διαμαρτυρία Αράβων της Παλαιστίνης κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων στο Πατριαρχείο. Αν αληθεύει αυτό, μαρτυρεί την υποταγή της τοπικής Εκκλησίας σε αρχή κατ’ εξοχήν αντιεκκλησιαστική και κατά την ιδεολογία της (σιωνισμός) και κατά την πρακτική της.

  Στην άλλη ακτή, εκείνη του Περσικού κόλπου βρίσκεται το εμιράτο του Ντουμπάι. Γνωστά για τα άφθονα πετρέλαια, τα οποία έφεραν στα θησαυροφυλάκια των τοπικών αξιωματούχων τρομακτικό αριθμό δολλαρίων, τα οποία δεν κατάφερναν να σπαταλήσουν, ενώ παράλληλα αποστρέφονται τόσο την αρχή της φιλανθρωπίας, όσο και την άλλη της παραγωγικής επένδυσης ή αποταμίευσης, καθώς τα κοιτάσματα θα εξαντληθούν σε μερικές δεκαετίες. Αυτοί οι μεγιστάνες του πλούτου ποτέ δεν άκουσαν τον θρήνο του δοκιμαζομένου παλαιστινιακού λαού, γι’ αυτό και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν στους εταίρους τους των ΗΠΑ για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους ενός μισητού, υποτίθεται, εχθρού των Αράβων.

  Προ ολίγων ετών έθεσαν σε εφαρμογή μεγαλεπίβολο σχέδιο κατασκευής πλήθους εξεζητημένων υποδομών, προκειμένου το εμιράτο να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Ανήγειραν τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου και εναπέθεσαν τεράστια ποσότητα ογκολίθων στη θάλασσα, προκειμένου να σχηματίσουν τεχνητή νήσο. Η μικρή οθόνη, άκρως φειδωλή στην προβολή του δράματος των Παλαιστινίων, κατ’ επανάληψη προέβαλε τα έργα της ματαιοδοξίας κάποιων αθλίων ηγεμονίσκων. Και ξαφνικά (;) προέκυψε η πτώχευση του εμιράτου! Το αραβικό όνειρο ήταν άκρως βραχύβιο. Τί θα τον κάνουν άραγε τον ουρανοξύστη, όταν δεν θα μπορούν να τον συντηρήσουν; Θα δεχθούν να εγκαθιστούν εκεί τους διωγμένους Παλαιστινίους; Ασφαλώς όχι. Και άλλες φορές στο παρελθόν οι όμορες προς την Παλαιστίνη χώρα έδειξαν πως οι πρόσφυγες τους ήσαν ανεπιθύμητοι!

  Τελικά βλέπουμε ξεκάθαρα πως το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα σύγκρουσης πολιτισμών, όπως θέλουν να το προβάλλουν οι ενσπείροντες την τρομοκρατία στους απληροφόρητους λαούς των πλουσίων χωρών. Το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν εκδήλωση απληστίας εκ μέρους των εχόντων και οι συμφορές των φτωχών και καταφρονεμένων θυμάτων αυτής. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη σύγκρουση που επιδιώκουν οι ισχυροί της γης είναι να συμπαριστάμεθα διαρκώς προς τους έχοντες την ανάγκη μας. Δεν είναι αυτό απόρροια του χρέους μας και μόνο. Συνιστά και την πλέον ασφαλή προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 
Κορυφή