'Εχει ο Θεός!

Βρίσκεσαι έξω από το χειρουργείο και περιμένεις με αγωνία να βγει ένας γιατρός να σ' ενημερώσει για την εγχείρηση του δικού σου ανθρώπου. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει ανάρρωση. Προσπαθείς να προετοιμαστείς για το χειρότερο. Σου είναι αδύνατο. 'Εχεις προσευχηθεί πολλές φορές από τότε που διαγνώστηκε η ασθένεια. Τώρα δεν μπορείς να συγκεντρωθείς.

Επιτέλους η πόρτα ανοίγει. Κοιτάζεις φοβισμένα να δεις την έκφραση στο πρόσωπο του γιατρού και παίρνεις θάρρος.

-Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Θα έχουμε καλή εξέλιξη. Θα χρειαστεί λίγες μέρες νοσηλεία και θα επιστρέψει στο σπίτι. Σύντομα θα γυρίσει στην εργασία του.

Πόση ανακούφιση! Θεέ μου, σ' ευχαριστώ. Αισθάνεσαι να πετάς. Σκέπτεσαι, πάντα υπάρχει ελπίδα.

 

Σε κάλεσε ο Διευθυντής στο γραφείο του. Τρέμεις με τη σκέψη ότι μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου. Αναρρωτιέσαι αν ευθύνεσαι για κάποιο λάθος. Προσπαθείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου αλλά η ανησυχία σου όλο και μεγαλώνει. Από καιρό έχουν απολυθεί αρκετοί συνάδελφοί σου. 'Αραγε έχει έλθει και η δική σου σειρά; Κάνεις κρυφά το σταυρό σου και κάθεσαι διστακτικά, περιμένοντας στωικά να μάθεις την αιτία της πρόσκλησης.

-Σας κάλεσα για να σας εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την απόδοσή σας. Επειδή συμβάλατε στα κέρδη της Εταιρείας, σας αξίζει προαγωγή, φυσικά με μια αύξηση μισθού.

Το πρόσωπό σου φωτίζεται. Η ικανοποίηση και η χαρά παίρνουν τη θέση του φόβου και της ανασφάλειας. Δόξα τω Θεώ.

 

Κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου. Σου είναι αδύνατο να πληρώσεις τις δόσεις του δανείου που απομένουν, γιατί με τις συνεχείς ανατιμήσεις δεν επαρκούν πλέον τα έσοδά σου για την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων. Η μόνη λύση είναι να λάβει το δικαστήριο υπόψη του τις αυξημένες υποχρεώσεις σου και να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση για τη ρύθμιση της πληρωμής με ευνοϊκούς όρους. Αν όχι, σε τρομάζει η προοπτική να μείνεις στο δρόμο και να πάνε χαμένοι οι κόποι τόσων ετών. Χάνεις τον ύπνο σου περιμένοντας τη σχετική απόφαση. Μέσα σου προσεύχεσαι να λυπηθεί ο Θεός την οικογένειά σου.

Σου τηλεφωνεί ο δικηγόρος σου:

-'Εχω καλά νέα. Η Τράπεζα δέχθηκε το διακανονισμό με μείωση του ποσού κάθε δόσης και την ταυτόχρονη παραγραφή των επιπλέον τόκων.

Αναπνέεις ελεύθερα. Απέφυγες τον κίνδυνο. Πρώτα ο Θεός, θα μπορέσεις να εξοφλήσεις σύντομα το υπόλοιπο του χρέους. Μεγάλο το όνομα του Κυρίου!

 

Το παιδί σου ξέφυγε και έμπλεξε με ναρκωτικά. Αισθάνεσαι ένοχος που δεν πρόλαβες το κακό. Η θλίψη είναι αβάσταχτη. Δέχθηκε να μπει σε μονάδα απεξάρτησης αλλά, όπως λένε, είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που ξεφεύγουν οριστικά. Η μόνη σου ελπίδα είναι η βοήθεια της Παναγίας που την παρακαλάς μέρα-νύχτα. Και περιμένεις, προσπαθώντας να κάνεις υπομονή.

Και να! Σε καλεί η υπεύθυνη του Κέντρου. Δίπλα της βλέπεις το παιδί σου ήρεμο, με μια αποφασιστικότητα στο βλέμμα. Σε κοιτάζει στα μάτια και σου φαίνεται ότι σου χαμογελά. Είναι δυνατό; Τα πόδια σου τρέμουν. Σωριάζεσαι στο κάθισμα.

-Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι το παιδί σας τα κατάφερε. Είναι τελείως καλά. Σ' αυτό συνέβαλε και η βοήθεια του ιερέα κ...... και φυσικά ή δική του θέληση να απαλλαγεί από την εξάρτηση.

Δακρυσμένη από χαρά, στρέφεις τη ματιά σου στην εικόνα της Μεγαλόχαρης που βρίσκεται στον τοίχο. Σ' ευχαριστώ, μητέρα του Θεού και όλων μας! Τελικά γίνονται και σήμερα θαύματα.

 

Κάποιος έγραψε ότι όταν κανείς αντιμετωπίζει καταστάσεις που ανθρωπίνως φαίνονται αδιέξοδες και απογοητεύεται, να φέρνει στο νου του τη μάνα του ληστή που σταυρώθηκε δίπλα στο Χριστό. Τι πόνο θα πέρασε εκείνη η γυναίκα, μαθαίνοντας τα εγκλήματα του γιού της και, μετά απ' όλα αυτά, που τον είδε πάνω στο σταυρό. Κι ενώ φαινόταν ότι τα πάντα είχαν τελειώσει, ο γιός της από φοβερός ληστής, έγινε 'Αγιος.

 

Γι' αυτό, όταν όλα μοιάζουν τελειωμένα, μην απογοητεύεσαι. Κράτα την ελπίδα στην ψυχή σου. Και μην ξεχνάς τη μάνα του ληστή. 'Εχει ο Θεός!

 

Κ. Ρ.

 

Κορυφή