Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

   Γνωρίζουμε πλέον καλά τα μεγάλα και άλυτα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι έρευνες διεθνών οργανισμών και οργανώσεων αρωγής που αναδεικνύουν την άθλια πραγματικότητα. Εξόφθαλμες εικόνες φτώχειας, ανέχειας και πόνου, μαζί με σκόρπιους κόκκους δήθεν ενδιαφέροντος από εκείνους που έχουν και κατέχουν. Στην θέση των ανθρώπων οι αριθμοί. Απλή στατιστική, ψυχρά νούμερα που ενδεχομένως βοηθούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποφασίζουν πόσες κούτες με τα «απαραίτητα» θα προσφέρουν στις πονεμένες περιοχές του κόσμου. Βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων.

    Το Κέντρο για την Ηθική Διαχείριση των Τροφίμων στην Βρετανία επισημαίνει ότι το ένα δισεκατομμύριο των πεινασμένων του κόσμου θα μπορούσαν να τρέφονται πλουσιοπάροχα, εάν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν πετούσαν στα σκουπίδια τόνους αχρησιμοποίητων τροφίμων κάθε χρόνο. Μόνο στην Βρετανία, 7 τόνοι αχρησιμοποίητων τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Ο αριθμός είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος στην Αμερική, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Και δεν φαίνεται να υπάρχει τάση μείωσης. 

    Υπερκατανάλωση στο φουλ για όλους, λοιπόν. Δίχως καμιά αναστολή, κανένα φόβο για το αύριο και το δικό μας και των άλλων. 

    Γιατί οι άλλοι δεν είναι σαν εμάς. Οι άτρωτοι και άφθαρτοι σε τούτη τη ζωή, εμείς που θα ζήσουμε αιώνια, βάζοντας πάνω από όλους και όλα τον εαυτούλη μας. Για να επιβεβαιώσουμε την δική μας ανωτερότητα έναντι των άλλων, αγοράζουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Στοιβάζουμε άχρηστα πράγματα στο σπίτι μας, τα οποία πετάμε μετά από λίγο καιρό, για να επανέλθουμε δριμύτεροι με καινούρια «σαβούρα». Υλικά αγαθά που δεν δικαιολογούν την έννοια του «καλού», βγάζουν το μάτι όσων μας κοιτούν. Ωστόσο, πετύχαμε τον στόχο μας· να κάνουμε εντύπωση. 

    Από την άλλη, χάσαμε το μέτρο, την ισορροπία μεταξύ ψυχής, πνεύματος και σώματος. Γίναμε και εμείς «αναλώσιμοι». Καταφέραμε να είμαστε ένα αντίγραφο όλων εκείνων που αγοράζουμε. Και έχει ο Θεός… 

 

Βασίλης Σπυρόπουλος

«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» 1-10-2009

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή