ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Υπάρχουν στη ροή της ανθρώπινης ζωής κάποια περιστατικά που δεν αφήνουν περιθώρια να κινηθείς στο χώρο της αμφιβολίας και της απιστίας, αντιθέτως ενισχύουν την πίστη, κατεβάζουν τον ουρανό στη γη και βλέπεις την άγρυπνη και αέναη αγάπη του Θεού για τα πλάσματά Του, όποιας φυλής και χρώματος και έθνους.

  Πριν από δώδεκα χρόνια, σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στην Αθήνα, ο μεγάλος Ελληνιστής και Φιλέλληνας Jose Luis Navarro, Ισπανός καθηγητής, επισκέφθηκε με φιλικά πρόσωπα στην Ελλάδα κάποιο ιδιωτικό εκκλησάκι στα βόρεια προάστια. Ήταν βραδάκι, ευσεβείς ψυχές άναψαν τα καντηλάκια, το λιβανιστήρι κι άρχισαν να ψάλλουν το «Φως ιλαρόν…». Ατμόσφαιρα κατανυκτική, που έχυνε στην ψυχή ουράνια γαλήνη. Ο καθηγητής Jose Luis Navarroπήγε σε μια γωνιά του ναΐσκου, έσκυψε ταπεινά και με δέος σαν τον τελώνη έκλαιγε, έκλαιγε, έκλαιγε.Ποιος ξέρει τι συναισθήματα ξεπήδησαν από τα βάθη της ψυχής του και τι επιθυμίες. Πέρασαν χρόνια. Η ελληνολατρία του γνωστή. Τη διατρανώνει σε κάθε περίσταση «Είμαι Έλληνας στο σώμα, στο νου και στην ψυχή…».

  Τα χρόνια κυλούν και κάποια στιγμή στέλνει μήνυμα σε συνεργάτη-φιλικό του πρόσωπο. «Θέλω να συναντηθούμε στην Αθήνα να με βοηθήσεις σε κάτι προσωπικό». Με δέος ανοίγει την καρδιά του. Η συνάντηση έγινε. Με δέος ανοίγει την καρδιά του. Το φιλικό του πρόσωπο με ανάλογο δέος απαντά και αναφέρει το θέμα σε αρμόδιο κληρικό, που από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνει να κατηχήσει τον ενδιαφερόμενο και να προχωρήσουν στα καθιερωμένα υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, προκειμένου ν’ ασπασθεί ο Ελληνιστής την Ορθοδοξία. Η λαχτάρα και η βιασύνη του τον οδηγούν να πει· «Γνωρίζω τα της Ορθοδοξίας, αφού τη διδάσκω».Πρώτη φορά μας έκανε την αποκάλυψη αυτή.

  Επιστρέφοντας στην Ισπανία, σε μια εκδήλωση των εκεί Ελλήνων συναντά τον Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας. Του εκφράζει τον πόθο του, τον παραπέμπει εκείνος πάλι σε ορθόδοξο ιερέα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην επόμενη συνάντηση μαζί του ο καθηγητής Navarroμέσα σε δάκρυα χαράς ανακοινώνει την ευχάριστη είδηση της επιστροφής του στην Ορθοδοξία. Επί ώρα έκλαιγε με αναφιλητά και δέχτηκε με χαρά ως δώρο την Καινή Διαθήκη με ερμηνεία νεοελληνική κι άλλη μικρού μεγέθους που δεν θα αποχωρίζεται ποτέ.Μπορεί πλέον να διακηρύσσει ανεπιφύλακτα·

  «Την Ορθοδοξίαν καθομολογών και ασπαζόμενος, έσομαι πιστόν γνήσιον αυτής τέκνον».

* * *

 Ιούλιος 2008. Όλοι οι σύνεδροι της Ομηρικής Ακαδημίας βρίσκονται στις Οινούσσες κι ανάμεσά τους δυο ενθουσιώδεις Φιλέλληνες Κινέζοι Ελληνιστές.Ο κ. Jang Shaoboκαι η σύζυγός του Zhang Zieπου κυοφορεί.

 Γνωρίζοντας τις διαθέσεις τουςο εφοπλιστής Δήμαρχος Οινουσσών προσφέρεται να γίνει ο ανάδοχός του.

  Ιούλιος 2009. ελληνιστές Φιλέλληνες καταφθάνουν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο και φοιτητές ελληνικών τμημάτων από όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ετήσιας παγκόσμιας φιλολογικής συνόδου της EUROCLASSICA-ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

  Στις 18 Ιουλίου γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη των συνέδρων στις Οινούσσες. Αυτή τη φορά η επίσκεψη έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.Μετά από τη φιλόξενη υποδοχή του Δημάρχου, με πρωτοφανή λαχτάρα και χαρά ανεβαίνουν στον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Οινουσσών, όπου θα τελεσθεί το ιερό Μυστήριο της βαπτίσεως της μικρής Κινεζούλας. Δυνατή η επιθυμία των γονέων της. Στην ερώτηση αν το σκέφτηκαν καλά, αφού στην Κίνα έχουν άλλο θρήσκευμα, ο πατέρας απάντησε· «Η κόρη μας είναι Ελληνίδα και στην Ελλάδα είναι ο Χριστός».

  Το ιερό μυστήριο τέλεσαν ο σεβάσμιος εφημέριος της νήσου των Οινουσσών, π. Νικόλαος Καραβάς και ο Α΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, π. Μάρκος Βασιλάκης. Τα πρόσωπα όλων αστράφτουν από αγαλλίαση. Οι καρδιές σκιρτούν. Στιγμές ευφροσύνης, όταν, στην ακολουθία του Ιερού Μυστηρίου ψάλλεται το «χιτώνα μοι παράσχου φωτεινόν, ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον. Πολυέλεε Χριστέ, ο Θεός ημών». Διαβάζονται τα Ιερά Αναγνώσματα και στην Αγγλική για κατανόηση των ξένων. Ο κ. Δήμαρχος με θρησκευτική συνέπεια είχε προετοιμάσει τους γονείς του παιδιού για τις υποχρεώσεις του αναδόχου τις πνευματικές και φρόντισε να μοιραστεί σε όλους τους παρισταμένους στην Αγγλική ενημερωτικό φυλλάδιο για το Μυστήριο του Ιερού βαπτίσματος στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους υπέροχα σταυρουδάκια κρυστάλλινα, μπομπονιέρες, γλυκά και ο ανάδοχος παρέθεσε πλούσιο γεύμα, όπου όλοι έσπευσαν με χαρά πασχαλινή θα λέγαμε, «αγαλλομένω ποδί…». Ο εντυπωσιασμός μεταφέρθηκε από τους συνέδρους σε όλες τις χώρες του κόσμου και χαροποίησε όλους.

  Σύντομα ελπίζουμε ότι θα δεχθούν την Κατήχηση και οι δυο γονείς της μικρής Κινεζούλας και θα τελεσθεί και γι’ αυτούς το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος, όπως και δυο άλλων διάσημων ξένων Ελληνιστών καθηγητών, που επίσης ετοιμάζονται.

 Ίσως κάποιοι πουν· Σήμανε η ώρα της Ορθοδοξίας τώρα. Μα η ώρα της Ορθοδοξίας ποτέ δεν έπαψε να σημαίνει.Να προσευχόμεθα μόνο στον παντοικτίρμονα Θεό, να αφουγκράζονται οι άνθρωποι το σήμαντρο της Ορθοδοξίας και να βιώνουν την ώρα της Χάριτος! Με τη δυνατή ελπίδα ότι «προσκυνήσουσιν ενώπιον Αυτού πάσαι αι πατριαί των Εθνών».

Η νεοφώτιστη Κινεζούλα στα χέρια του Αναδόχου Δημάρχου Οινουσσών, εφοπλιστή κ. Ευάγγελου Αγγελάκου.

 

Γ. Μ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, Η Δράσις μας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή