Η ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ

   Ένας στους 20 ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια στιγμή σκωληκοειδίτιδα, και θα υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόδυσης. Η απόφυση είναι ένας λεπτός σάκος, ο οποίος κρέμεται ανάμεσα στο παχύ και στο λεπτό έντερο, θεωρείτο δε μέχρι τώρα ένα άχρηστο υπόλειμμα εξέλιξης. Ο Δαρβίνος είχε υποστηρίξει, ότι η απόφυση προέρχεται από ένα εκλιπόντα πρόγονο του ανθρωπίνου γένους που έτρωγε φύλλα. Η απόφυση είναι ό,τι απέμεινε από ένα μεγαλύτερο όργανο, το οποίο βοηθούσε στην πέψη της τροφής. Η ύπαρξη της απόφυσης θεωρήθηκε, ότι ενισχύει τη θεωρία προέλευσης του πιθήκου και του ανθρώπου από ένα κοινό πρόγονο.

  Πρόσφατες όμως έρευνες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η απόφυση, όχι μόνο δεν είναι άχρηστο κατάλοιπο, αλλά επιτελεί μία σημαντική λειτουργία. Υπήρχε και στους παλαιούς προγόνους μας, είναι δε πολύ πιο διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο, απ’ ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί. Ο William Parker, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Duke στο Durham N.C. και οι συνεργάτες του σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Journal of Evolutionary Biology τεκμηριώνουν, ότι η απόφυση αποτελεί αποθήκη προστασίας καλών βακτηριδίων, τα οποία παραμένουν σε θέση αναμονής, για να εξορμήσουν στο έντερο σε περίπτωση σοβαρών μορφών διάρροιας. Η μελέτη του Πάρκερ και των συνεργατών του ήλθε σαν συνέχεια άλλων μελετών, οι οποίες είχαν διαπιστώσει ότι η απόφυση δημιουργεί και εκπαιδεύει λευκά αιμοσφαίρια για την άμυνα του οργανισμού. Ας σημειωθεί, ότι ο Πάρκερ είναι υποστηρικτής της θεωρίας της εξελίξεως!

  Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Δαρβίνο, για το ότι δεν αντιλήφθηκε στην εποχή του το ρόλο της απόφυσης, ούτε γιατί έκανε μια λανθασμένη υπόθεση. Το μεγάλο λάθος και η ηθική ευθύνη είναι, ότι επιλέχθηκε μία και μόνο από τις μυριάδες δυνατές υποθέσεις (όταν δεν γνωρίζεις τη λειτουργία ενός οργάνου, δεν το βαφτίζεις απαραίτητα άχρηστο υπόλειμμα!), ενδύθηκε με μεταφυσικό μανδύα και διαφημίσθηκε επί 140 χρόνια σαν τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση. Το ίδιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό και σήμερα στα θέματα κυρίως της εξελίξεως. Η Σοφία όμως του Θεού αποδεικνύεται πολύ ανώτερη της σοφίας και των πλέον ευφυών επιστημόνων, « ίνα τους σοφούς καταισχύνη…» (Α΄ Κορ., α΄27). Αυτό που η πλειονότητα των επιστημόνων ( υπήρξαν και επιστήμονες που κατά καιρούς αντέκρουσαν την άποψη αυτή του Δαρβίνου, αλλά η φωνή τους αγνοήθηκε) θεωρούσε επί 140 χρόνια άχρηστο υπόλειμμα, αποδεικνύεται σήμερα σοφό εργαστήριο προστασίας του οργανισμού.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, «Η Δράσις μας», ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή