ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

   «Τα λεφτά υπάρχουν». Αυτή ήταν η μόνιμη προεκλογική βεβαίωση του πρωθυπουργού, ως απάντηση στο εύλογο ερώτημα που του ετίθετο· «πού θα βρει τα λεφτά για να υλοποιήσει τις δεσμεύσει που αναλάμβανε».

  Σήμερα η κυβέρνηση μας λέει ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και σε λίγο δεν θα συζητάμε αν θα κοπεί ο 14os ή 13os μισθός, αλλά αν το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλλει τον 6ο, τον 5ο και τον 4ο μισθό ή σύνταξη! Γι’ αυτό, δια στόματος πρωθυπουργού, ζητούνται θυσίες και εξαγγέλλονται μέτρα σκληρά και σε κάποιες περιπτώσεις άδικα, αλλά αναγκαία σύμφωνα, πάντοτε, με τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της 2 Μαρτίου.

  Έτσι το ζήτημα, αν πράγματι υπάρχουν ή όχι λεφτά, είναι περισσότερο από επίκαιρο. Η απάντηση όμως είναι απλή και αδιαμφισβήτητη:

  Λεφτά υπάρχουν. Πολλά λεφτά! Πάρα πολλά λεφτά.

  Το θέμα όμως είναι ποιός τα έχει. ποιός τα κατέχει. ποιός τα ελέγχει και τα διαχειρίζεται. Η απάντηση και εδώ είναι επίσης καθαρή και κρυστάλλινη.

  Τα λεφτά δεν τα έχει ο απλός λαός που το 20% του πένεται.

  Τα λεφτά δεν τα έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση, αφού τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα χρέους και ελλείμματος.

  Τα λεφτά τα έχουν οι «Ηρακλείς» του συστήματος.

  Συγκεκριμένα:

Το 2000 το ενεργητικό των Τραπεζών ήταν 233 δια. ευρώ και το 2009 εκτοξεύτηκε στα 579 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε δέκα χρόνια είχε αύξηση κατά 350 δισ. ευρώ! Να θυμίσουμε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι περίπου 300 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ υπάρχουν 10.000 εξωχώριες (οφ σορ) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που διακινούν ετησίως 500 δισ. ευρώ!! (Εφ. «Τα Νέα» 11.5.2009]. Οι εταίροι αυτών των εταιριών είναι γνωστοί στο κράτος. Δεν είναι φαντάσματα. Πρόκειται για «θεσμικούς» οικονομικούς φοροφυγάδες - απατεώνες. Τα ελλείμματα που προκαλούνται από την εγκληματική φοροδιαφυγική δράση τους καλείται να τα καλύψει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος!

Κατά 73% αύξησαν το κεφάλαιο τους σε μια πενταετία οι λεγόμενοι ραντιέρη-δες. Από 160 δια. το 2004 απόκτησαν 277 δισ. στο τέλος του 2009. .

Οι προθεσμιακές καταθέσεις, που κατά κανόνα ανήκουν σε πολύ εύπορα άτομα, στην πενταετία της Ν.Δ. αυξήθηκαν από 36 δισ. σε 136 δισ. ευρώ.

Από επίσημα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, που βρίσκονται στα πρακτικά της Βουλής, από το Μάρτη του 2007, 17,7 δισ. ευρώ ήταν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Από αυτά τα 15 δισ., δηλαδή πάνω από το 85%, προέρχονταν από 6000 μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα. Αντίθετα η φοροδιαφυγή έχει αυξηθεί.

Τα κέρδη που σημείωσαν οι ελληνικές βιομηχανίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανήλθαν στα 60 δισ. ευρώ από το 2000 μέχρι το 2009. Το δημόσιο έλλειμμα είναι το μισό. Ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

  Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την παράθεση παρόμοιων επισήμων στοιχείων που καταδεικνύουν ότι πράγματι «υπάρχουν τα λεφτά», όπως έλεγε και ο κ. Γ. Πα-πανδρέου προεκλογικά. Αλλά, όπως προαναφέραμε, τα λεφτά αυτά τα κατέχουν τ’ αφεντικά! Η Κυβέρνηση εκεί πρέπει να «χτυπήσει». Εκεί βρίσκεται «η φλέβα του χρυσού».Όχι στο 14ο μισθό. Όχι στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας που πλήττει τα οικονομικώς ασθενή και μεσαία στρώματα. Όχι στα μέτρα που γεννούν φτώχεια και ανεργία και διαλύουν τις μικρές οικονομικές μονάδες.

  Σε μια τέτοια πολιτική που να στοχεύει στα «ψηλά» εμείς θα είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι. Η Κυβέρνηση θα τολμήσει; Ο Λαός θα είναι σίγουρα μαζί της. Λεφτά πάντως υπάρχουν!

 

Μ. Μ. Μ.

«ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή