Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ

Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΣ

 

    Ο Περδίκκας έγινε ηγεμόνας των Μακεδόνων με τον εξής τρόπο: Τρεις αδελφοί, ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, απόγονοι του Τημένου, έφυγαν από το Άργος και κατάφυγαν στην Ιλλυρία. Από  εκεί έφτασαν στην άνω Μακεδονία και πήγαν στην πολιτεία Λεβαία. Εκεί εργαζόταν με μισθό στον βασιλιά. Ο ένας φύλαγε άλογα, ο άλλος βόδια και ο νεώτερός τους ο Περδίκκας, φύλαγε μικρά ζώα.

   Τον παλιό καιρό όχι μόνο ο λαός μα και οι βασιλιάδες ήσαν φτωχοί και η ίδια η γυναίκα του βασιλιά έψηνε το ψωμί του σπιτιού. Κάθε φορά όμως που έψηνε, το ψωμί του νεώτερου, του Περδίκκα, γινόταν πάντοτε διπλάσιο. Και επειδή αυτό το πράγμα γινόταν πάντα, η γυναίκα το είπε στον άνδρα της που, όταν τ’ άκουσε, σκέφθηκε ευθύς πως ήταν σημάδι με φοβερές συνέπειες. Κάλεσε τους τρεις υποτακτικούς του και τους διέταξε να φύγουν από τη γη του. Εκείνοι υποκρίθηκαν τάχα πως είχαν δικαίωμα να πάρουν τους μισθούς τους και ύστερα να φύγουν.

   Τότε, σαν άκουσε για μισθούς ο βασιλιάς, ίσως να τον παρέσυρε κάποιος θεός, είδε να μπαίνει από την καπνοδόχο ήλιος μέσα στο σπίτι. «Αυτόν σας δίνω για μισθό που σας αξίζει», είπε και έδειξε τον ήλιο. Ο Γαυάνης και ο Αέροπος έμειναν άναυδοι όταν τ’ άκουσαν αυτά· ο νεώτερος όμως που τύχαινε να έχει μαχαίρι, είπε· «Δεχόμαστε, βασιλιά, τα όσα μας δίνεις», κα χαράζει με το μαχαίρι του χάμω τον κύκλο που έκανε ο ήλιος μέσα στο σπίτι· άμα το έκανε αυτό τρεις φορές, έκανε τάχα πως μαζεύει ήλιο από κάτω μέσα στην ποδιά του. Ύστερα έφυγαν και οι τρεις τους.

   Και εκείνοι μεν έφυγαν· αλλά κάποιος από το περιβάλλον του βασιλιά του επισήμανε αυτό, που έκανε ο μικρός, και με πόση σύνεση ο μικρότερος από τους τρεις δέχτηκε ότι του έδωσε. Τότε, όταν ο βασιλιάς τα’ άκουσε, θύμωσε πολύ κι έστειλε ιππείς να τους σκοτώσουν. Υπάρχει στην περιοχή ένας ποταμός, στον οποίο θυσιάζουν σαν σε σωτήρα οι απόγονοι των τριών αδελφών. Όταν τον διάβηκαν τα τρία αδέλφια, τα νερά του ποταμού ανέβηκαν και δεν μπόρεσαν να τον διαβούν οι ιππείς. Τα τρία αδέλφια έφτασαν σε άλλη περιοχή της Μακεδονίας και κατοίκησαν κοντά στους κήπους που λέγονται του Μίδα, γιό του Γόρδιου, όπου φυτρώνουν μόνα τους άγρια ρόδα εξηκοντάφυλλα, που μυρίζουν πολύ πιό δυνατά από τα άλλα. Πιο ψηλά από τους κήπους υπάρχει ένα βουνό που ονομάζεται Βέρμιο, που τον χειμώνα είναι άβατο. Όταν κατέκτησαν αυτήν την περιοχή, έχοντας την για ορμητήριο, τα τρία αδέλφια κατέκτησαν και την υπόλοιπη Μακεδονία.

 

Περιοδικό «Δίλεπτο», Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Διονύσου, Ιαν-Φεβρ. 2010

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή