Επίκαιροι προβληματισμοί επί συγχρόνων ειδώλων

Πριν από λίγα χρόνια οι “προοδευτικοί” νεοέλληνες αντικατέστησαν την ευχή των ημερών “Καλά Χριστούγεννα” με το “Καλές γιορτές” και κάποιοι άλλοι, πιο “προχωρημένοι” με το “Καλά να περνάτε”.

Είναι αυτονόητο ότι οι ευχές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το νόημα της μεγάλης γιορτής του ερχομού του Ύψιστου Θεού στον αμαρτωλό μας κόσμο. Το χαρμόσυνο μήνυμα της δυνατότητας σωτηρίας μας που “ήλθε το πλήρωμα του χρόνου” να πραγματοποιηθεί, σε εκπλήρωση της προ αιώνων υπόσχεσης του Κυρίου μας, δεν φαίνεται να αγγίζει τις ψυχές των περισσότερων συνανθρώπων μας.

Το “Καλές γιορτές” παραπέμπει αόριστα σε ανούσιες διασκεδάσεις, αγορές, γαστριμαργικές υπερβολές, ξενύχτια, χαρτοπαιξίες και για μερικούς ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. 'Οσο για το “καλά να περνάτε” εκφράζει τον ευδαιμονισμό που αποτελεί το ιδανικό της “μοντέρνας” ζωής.

 

Η ευχή που ακούστηκε σχεδόν απ' όλα τα στόματα για τα Χριστούγεννα του 2022 και την Πρωτοχρονιά του 2023 είναι το “πάνω απ' όλα η υγεία”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αξία του πολύτιμου αγαθού της υγείας που όλοι την ευχόμαστε για τον εαυτό μας και για εκείνους που αγαπάμε. Είναι μεγάλο δώρο του Θεού και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε εύκολα τις υλικές και πνευματικές μας δυνατότητες. 'Ομως μήπως η νοοτροποία των σημερινών “πολιτισμένων” της πατρίδας μας, που συμβαδίζει πλέον μ' αυτή των Ευρωπαίων, Αμερικανών και άλλων λαών ανεξαρτήτου θρησκεύματος, είναι μια ακόμη απόδειξη της σύγχρονης ειδωλολατρίας;

Διαπιστώνουμε διαρκώς ότι στην πλειοψηφία του και ο “Χριστιανικός” κόσμος έχει αντικαταστήσει τη λατρεία του Θεού στην καρδιά του με άλλες “θεότητες” στις οποίες δίνει προτεραιότητα: Την υγεία, την επιστήμη, την τεχνολογία, το χρήμα, την επίγεια δόξα, την τέχνη, την εμφάνιση και άλλα παρεμφερή. Τα περισσότερα απ' αυτά, όσο ελκυστικά και αν φαίνονται, είναι εμπόδιο για τα γνήσια αγαθά που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα των ορθόδοξων Χριστιανών. Και αυτά είναι πρώτ' απ' όλα η σωτηρία της ψυχής, που επιδιώκεται με καλή χρήση της ελευθερίας, την αγάπη προς όλους, τη δικαιοσύνη, την ελεημοσύνη, την καλοσύνη και την τήρηση των θείων εντολών που χαρίζουν την πραγματική χαρά και προετοιμάζουν για την αιωνιότητα κοντά στο Χριστό.

Αν πράγματι έχουμε ως πρότυπα ζωής τους αγίους μας, θα διαπιστώσουμε ότι δεν προέτασαν την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα όταν κλήθηκαν να μαρτυρήσουν για την πίστη τους ή όταν επέλεξαν ν' αγωνιστούν ασκητικά “στερούμενοι και κακουχούμενοι”, ούτε προτίμησαν υλικά αγαθά ή την ανθρώπινη δόξα από τη σχέση τους με το Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Επίσης ας σκεφθούμε ότι η ασθένεια ή η αναπηρία δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη προς τον εξαγιασμό σε πραγματικά ανθρώπους του Θεού. Αντίθετα η σωματική τους αδυναμία αρκετές φορές συνέβαλε στην πνευματική τους πρόοδο.

Αν η αποκλειστική επιθυμία για την απόκτηση υλικών αγαθών είναι δικαιολογημένη για ανθρώπους που πιστεύουν ότι η επίγεια ζωή είναι το μόνο που έχουμε και ότι “εδώ τελειώνουν όλα” και δεν ενδιαφέρονται για τη σχέση τους με το Θεό, δεν είναι δυνατό να παρουσιάζουν παρόμοια νοοτροπία και όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως πιστοί Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας στη γη είναι ένα πέρασμα και στο διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας εδώ θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την αιωνιότητα και ότι σκοπός μας θα πρέπει να είναι η πραγματική μετάνοια και η αξιοποίηση των δώρων της ελευθερίας και του αυτεξουσίου που μας παραχωρήθηκαν προς το συμφέρον της ψυχής μας και όχι για μια προσωρινή και για λίγα χρόνια καλοπέραση, όπως επιθυμούσε ο άφρων πλούσιος.

Αφού λοιπόν πιστεύουμε ότι υπέρτατη αξία είναι ο Χριστός μας που, όπως μας τονίζει ο 'άγιος Πορφύριος είναι το παν, και ότι η ενανθρώπησή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον καθένα μας, ας ευχόμαστε από καρδιάς προς όλους “Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα”, καθώς και “Καλή κι ευλογημένη τη νέα χρονιά”. Ας ευχόμαστε χρόνια πολλά, χρόνια μετανοίας!

 

Κ.Ρ.

Κορυφή