Ας ζήσουμε ΑΛΗΘΙΝΕΣ γιορτές...

Άλλος ένας χρόνος πέρασε... Με τις χαρές και τις λύπες του... Με τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές του... Και κάπως έτσι φτάσαμε στη φετινή γιορτινή περίοδο, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όλα είναι εναρμονισμένα με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Τα σπίτια, τα μαγαζιά, οι πλατείες, οι δρόμοι έχουν στολιστεί. Λαμπάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, αστέρια, ελαφάκια, μπάλες, γιρλάντες και πλήθος άλλων στολιδιών κυριαρχούν όπου κι αν στρέψει κάνεις το βλέμμα του. Είναι όμως αυτό το νόημα των γιορτών; Οι φαντασμαγορικοί στολισμοί με τα αμέτρητα λαμπάκια είναι το "φαίνεσθαι" των Χριστουγέννων, όπως το περιτύλιγμα για μια καραμέλα. Όμως η σημασία των γιορτών είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Από θεολογικής απόψεως, τα Χριστούγεννα θυμόμαστε πως ο Θεός έγινε άνθρωπος για χάρη μας και πως κάθε χρόνο μας δίνετε η δυνατότητα να δεχτούμε στις καρδιές μας τον γεννημένο Χριστό. Να γίνουμε θεοφόροι. Μέλη ουσιαστικά και υγιή του σώματος της Εκκλησίας. Κι αυτή η δυνατότητα βέβαια επαναλαμβάνεται σε κάθε λειτουργία χριστιανικής γιορτής. Η καλύτερη φάτνη είναι η αγία Τράπεζα και μετά η καρδιά μας. Στην αγία Τράπεζα γεννιέται ο Χριστός στα «Σα εκ των Σων», με την μεταβολή του άρτου και οίνου εις σώμα και αίμα Χριστού και στην θεία Κοινωνία έρχεται να εγκατασταθεί μέσα μας. Συνεπώς κάθε λειτουργία είναι και Χριστούγεννα.

Τέτοιες μέρες δεν πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που βρίσκονται στα γηροκομεία, τους άρρωστους στα νοσοκομεία, τους φυλακισμένους στις φυλακές, τους ανέστιους και άνεργους πρόσφυγες, τους ανήμπορους στα σπίτια ή τους περιπλανώμενους στους δρόμους. Πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας πως, πίσω από τις κλειστές πόρτες των στολισμένων σπιτιών, ενδέχεται να βρίσκονται άνθρωποι πονεμένοι και δυστυχισμένοι, που δεν μπορούν να χαρούν τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Δυστυχώς έχουμε συνδυάσει τις γιορτές με ατελείωτα φαγοπότια, συγκεντρώσεις σε κέντρα διασκέδασης, ανούσιες συζητήσεις, ξενύχτι, μεθύσι και επίδειξη των πανάκριβων ρούχων και παπουτσιών που αγοράστηκαν ειδικά για αυτές τις μέρες. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να ζούμε την κάθε μας στιγμή για να εντυπωσιάζουμε τους άλλους. Σε κάθε περίσταση, όχι μόνο στις γιορτές, τραβάμε φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αποδείξουμε σε όσους μας παρακολουθούν πόσο ευτυχισμένοι είμαστε.

Αντί για όλα τα παραπάνω, ας επιλέξουμε να κάνουμε πράγματα που θα γεμίσουν ποιοτικά τον χρόνο και θα κάνουν τις γιορτές μας αξέχαστες. Ας προτιμήσουμε να κάτσουμε στο γιορτινό τραπέζι με ανθρώπους που μας αγαπούν πραγματικά, συζητώντας εποικοδομητικά, αντί να χαζολογούμε χαμογελώντας τυπικά. Ας φάμε και ας πιούμε με μέτρο, ότι μας ευχαριστεί. Ας ντυθούμε γιορτινά αλλά ταυτόχρονα απλά. Τα πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα δεν έχουν να προσθέσουν κάτι στο νόημα των ημερών. Ας ανταλλάξουμε δώρα "καρδιάς", δώρα που είναι χρήσιμα για τον παραλήπτη, δώρα που θυμίζουν όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Άλλωστε τα πιο όμορφα δώρα είναι αυτά που δεν μπορείς να τυλίξεις (υγεία, ευτυχία, αγάπη). Ας τραβήξουμε φωτογραφίες που θα απαθανατίζουν τα υπέροχα στιγμιότυπα με τους αγαπημένους μας. Φωτογραφίες που θα τις βλέπουμε στο μέλλον και θα γελάμε, ενθυμούμενοι τις ΑΛΗΘΙΝΑ χαρούμενες στιγμές που περάσαμε. Φωτογραφίες αυθόρμητες με ζωηρά χαμόγελα και αγάπη, που να ξεχειλίζει από τα πρόσωπα των εικονιζόμενων. Ας ζήσουμε την κάθε στιγμή για τον εαυτό μας και όχι για τα μάτια του κόσμου. Είναι ανούσιο να προσπαθούμε να εντυπωσιάζουμε τους τρίτους που θα δουν τις φωτογραφίες μας, προβάλλοντας στημένες εικόνες που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Ας ζήσουμε τις γιορτές όπως τους αρμόζει, ώστε στο τέλος της κάθε μέρας να κοιμόμαστε με τις γλυκές αναμνήσεις που δημιουργήσαμε και όχι με τα ψεύτικα χαμόγελα που χαρίσαμε.

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι στην οικογένειά σας

και των αγγέλων οι ψαλμοί τραγούδια στην καρδιά σας.

Ο νέος χρόνος που έρχεται υγεία να σας χαρίσει

με γέλιο, αγάπη και χαρά το σπίτι να γεμίσει.

Β.Β.

 

Κορυφή