«ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ», του Ιερέως Γεωργίου Μάνου


  Με την παρούσα έκδοση επιχειρούμε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το τετράδιο του Γέροντος Παϊσίου, ο οποίος με καλλιγραφικό τρόπο ανθολογεί σε αυτό κείμενα γύρω από τη Μετάνοια και την Εξομολόγηση.

  Ο Γέροντας θα μπορούσε για το θέμα αυτό να μιλήσει άφοβα εκ πείρας, σωπαίνει όμως και επιχειρεί την ψηλάφηση μέσα από την σιγουριά πού απλόχερα παρέχουν τα Αγιογραφικά και τα Αγιοπατερικά κείμενα.

  Στο βιβλίο αυτό μετά από σύντομη εισαγωγή καταγράφονται προσωπικές αναμνήσεις από τις επισκέψεις μας στον Γέροντα. Καταγράφονται επίσης μέρος από αυτά πού με απλό και απέριττο τρόπο, αποφεύγοντας κάθε θεωρητικολογία μας «κερνούσε» στο κατώφλι του ταπεινού του κελιού και διακριτικά πάντα, μας προέτρεπε να βάλουμε αρχή για την πνευματική ζωή, ενώ εκείνος υποσχόταν ότι θα βοηθούσε προσευχόμενος για όλους μας.

  Έλεγε χαρακτηριστικά:

  «Μετανόησες; Να προσέξεις να μην ξαναλερωθείς με λάσπες και ιδιαίτερα με αυτές που δεν βγαίνουν εύκολα. Είσαι νέος, να θυμάσαι, όμως, σε όλη σου τη ζωή, ότι τα σκουληκιασμένα φρούτα ωριμάζουν γρήγορα».

  Ακολουθούν κατανυκτικές προσευχές, τις οποίες συμβούλευε ο Γέροντας να διαβάζονται καθημερινά, καθώς και η μεταγραφή των κειμένων του τετραδίου, τα οποία αφήσαμε έτσι, όπως ακριβώς προέκυψαν από τη γραφίδα του πατρός Παϊσίου. Παράλληλα προσθέσαμε με δικά μας λόγια την απόδοσή τους στα Ελληνικά της εποχής μας.

  Κλείνουμε με την έγχρωμη φωτογραφική απεικόνιση του πρωτοτύπου τετραδίου, το οποίο είναι γραμμένο από το ευλογημένο χεράκι του με πολλή αγάπη και επιμέλεια.

  Το βιβλίο κλείνει με το φωτογραφικό λεύκωμα και τον επίλογο, όπου πρόθυμα σας αναφέρουμε ποιος μας είχε εμπιστευτεί το τετράδιο. Είναι άλλωστε το ίδιο πρόσωπο που είχε εμπνευστεί και την παρούσα έκδοση.

  Επίσης κοσμούν το βιβλίο σχέδια βυζαντινών εικόνων φιλοτεχνημένα από την πρεσβυτέρα κ. Ισμήνη-Μαρία Πέτζολτ.

 

Copyright © Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μάνος

Διεύθυνση:
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μάνος
Sievekingsallee 12 b-c
20535 HAMBURG, Γερμανία
Τηλ.: 0049.40.454566

Κεντρική διάθεση
Εκδόσεις “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ“
Στυλιανός Ν. Κεμεντζετζίδης
Σπαρτάκου 6, Συκιές, 56626 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 212 659, Fax 2310 207 340, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκδόσεις “ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε.“
Γραφεία - Χονδρ. πώληση - Βιβλιοπωλείο:
Αβέρωφ 2 (Έναντι Πολυτεχνείου)
104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 523 8305, Fax 210 523 8959

Βιβλιοπωλείο: Kαραολή και Δημητρίου 87, 185 34
Πειραιάς
Τηλ. 210 422 7504, Fax 210 422 7577,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
www.stamoulis.gr

Σελίδες: 144

Τιμάται: 12€

ISBN: 978-960-931199-1

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

 
Κορυφή