ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Αυτοβιογραφικές αναφορές μέσα από 3.500 ομιλίες του

Τόμος Α´. Λάρισα 2012

 

Μία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία του μακαριστού και γνωστού σε όλη την υφήλιο Γέροντα Αθανασίου Μυτιληναίου μας χάρισε ο εκπαιδευτικός Παντελής Γκίνης M. Sc. Αποδελτίωσε και ταξινόμησε κατά χρονολογική σειρά αναφορές του Γέροντα στην προσωπική του ζωή και πολιτεία, που έκανε κατά την διάρκεια των διαφόρων κηρυγμάτων του, μέσα από 3.500 ομιλίες του· τις κατέταξε σε ενότητες και έτσι δημιούργησε μια αυτοβιογραφία του Γέροντα. Το βιβλίο μας περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Γέροντα, την περίοδο του 1940 και της κατοχής, και τα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας.

Επιπλέον έχει στατιστική ανάλυση των ομιλιών, στην οποία παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα για το έργο του Γέροντα και στο τέλος εκθέτει επιγραμματικά τον τρόπο μελέτης και προσφοράς του λόγου του Θεού από τον Γέροντα, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίσει και το υπόβαθρο, τον κόπο, τις προσευχές και τις αγρύπνιες, στις οποίες υποβαλλόταν με ένθεο ζήλο ο Γέροντας, προκειμένου να επιτελεί κατά τρόπο τέλειο την ιερή του διακονία.

Θα επακολουθήσει και Β´ τόμος με αναφορές του Γέροντα στην υπόλοιπη ζωή και σταδιοδρομία του και Γ´ με διάφορα περιστατικά της ιερατικής ζωής του.

 

Το έργο του κ. Παντελή Γκίνη υπήρξε εργώδες, επίπονο και χρονοβόρο, αλλά έδωσε συναρπαστικό, γλαφυρό, συγκινητικό και εξόχως διδακτικό πόνημα, το οποίο εμπνέει, καθοδηγεί και φρονηματίζει τον κάθε αναγνώστη. Επιπλέον μας χαρίζει τη γνώση της γενεάς και της εποχής εκείνης, με κέντρο την Κηφισιά της Αθήνας. Γι’ αυτό συν τοις άλλοις είναι ηθογραφικό, λαογραφικό, ιστορικό και εθνικό.

Ευχαριστούμε τον συγγραφέα για την προσφορά του, περιμένουμε την έκδοση και των άλλων δύο τόμων και συνιστούμε εκθύμως ο κάθε Έλληνας και Χριστιανός να το αναγνώσει.

Τηλέφωνα του συγγραφέα 2410 621148 / 6984.50.90.13.

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή