ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» 4 Απριλίου 2014, σελ. 2

 

 

Το Σεπτέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαΐτη το βιβλίο: ''Το θαύμα της Κανά και το θαύμα του κάθε γάμου'' από τον π. Μελέτιο (Βαδραχάνη).

Πρόκειται για ένα ευανάγνωστο, μικρού μεγέθους βιβλίου, 112 περίπου σελίδων, όπου παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό η θεολογία του Γάμου. Ο π. Μελέτιος παρουσιάζει το θέμα μέσα από την οπτική των Αγίων Πατέρων και ιδιαιτέρως του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Παράλληλα, γίνεται η ερμηνεία του θεσπέσιου Αποστολικού Αναγνώσματος του μυστηρίου του Γάμου (Εφεσ. 5, 28-29) και προβάλλεται η ουσιαστική έννοια και ερμηνεία των λόγων του Απ. Παύλου: ''Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσεσθε ως τω Κυρίω'' και ''...η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα'' καθώς και του λοιπού αναγνώσματος.

Το εν λόγω βιβλίο βοηθάει τον πιστό και καλοπροαίρετο αναγνώστη να κατανοήσει ότι ο σκοπός του γάμου είναι σωτηριολογικός και ιεραποστολικός και στόχο έχει τον αγιασμό των μελών και την ένωσή τους με τον Κύριο, έχοντας ως πρότυπο τον ίδιο τον Χριστό, που αγάπησε τη νύφη Εκκλησία. Μια πορεία όμορφη και εξαίσια αλλά δύσκολη και επώδυνη ταυτόχρονα. Αυτό υπαγορεύει δε, ότι οι σύζυγοι θα χαρούν τις ευλογίες του γάμου, όπως αυτές αναγινώσκονται στις ευχές του μυστηρίου, αλλά και θα αγωνιστούν να βαστάσουν τα ασθενήματα του άλλου μέλους, κάτι που προϋποθέτει μαρτυρικό και γενναίο φρόνημα.,

Τα ανωτέρω παρουσίαζονται στο βιβλίο μέσα από ερμηνεία Καινοδιαθηκικών και Παλαιοδιαθηκικών αποσπασμάτων όπως του Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος ήτο έγγαμος έφθασε όμως σε πνευματικά ύψη να δει τα Σεραφείμ, τον Μωϋσή που και αυτός είχε σύζυγο, όμως όπως λέγει ο Χρυσόστομος, ''και θάλασσα και βράχους έσχισε και τον αέρα άλλαξε και με το Θεό συζητούσε και οργή που έστειλε ο Θεός την ματαίωσε ...'', τον Πατριάρχη Αβραάμ, την μητέρα των Μακκαβαίων, τον Απόστολο Πέτρο και άλλους.

Παράλληλα στο βιβλίο παρουσιάζονται οι ιδιότητες της Χριστιανικής Οικογένειας, οι οποίες ταυτίζονται με τα θεμελιώδη γνωρίσματα της Αγίας μας Εκκλησίας ήτοι ενότητα, αγιότητα, αποστολικότητα, καθολικότητα, ενώ ακολούθως παρουσιάζεται ο γάμος ως θυσία και σταυρός. Ο συγγραφέας απαντά στο ερώτημα ''αν ο γάμος είναι ατομική ή ιδιωτική υπόθεση'' βασιζόμενος στα ''ειρηνικά'' της ακολουθίας του Αρραβώνα και του Γάμου καθώς και στη θεολογία της Μητρός Εκκλησίας μας: ''η οικογένεια θεωρείται στην Αγία Γραφή ''κατ΄οίκον εκκλησία'', ενώ στην πατερική θεολογία ονομάζεται ''εκκλησία μικρά''''.

Το βιβλίο κλείνει παρουσιάζοντας τη σχέση γονέων και παιδιών στην Καινή Διαθήκη καθώς και το ''γαμήλιο δώρο'' της Ολυμπιάδας από τον πνευματικό της Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Μεταφέρω ένα απόσπασμα του λόγου του Αγίου Γρηγορίου: ''...Να γίνεις γυναίκα του Αγίου Πνεύματος, μόνο έτσι θα καταλάβεις την υψηλή κλήση του γάμου, που είναι κλήση, για να γίνουμε άγιοι και μάρτυρες... ν΄αγαπάς και να σέβεσαι τον άνδρα σου ''ως τω Κυρίω''. Για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτή η φράση, πρέπει να γνωρίσεις και ν΄αγαπήσεις πρώτα τον Κύριο...''

 

Σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης θα βρεί αντίστοιχη βιβλιογραφία. Ο θέλων να αντλήσει ζωοποιό λόγο από τη ''δεξαμένη'' των αγίων Πατέρων δεν θα δυσκολευτεί. Η εικονογράφηση του βιβλίου φέρει θεσπέσιες αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας από το Άγιον Όρος και όχι μόνο, πίνακες του εξαιρετικού Γύζη σχετικούς με το θέμα και κάποιους πίνακες, όπως του εξωφύλλου της κας Φωτεινής Παπαντωνίου-Τζιμώκα.

Το βιβλίο αν και μικρό σε μέγεθος, επειδή βασίζεται στις ''αντισεισμικές'' Πατερικές κολώνες, σε συνεπαίρνει, ζωογονεί την ψυχή του αναγνώστη και του δίνει δύναμη να εισέλθει στο στίβο του έγγαμου βίου ή να διορθώσει την πνευματική τοποθέτησή του, αν είναι ήδη εντός.

 

Αντώνιος Καλόγηρος

 

Υστερόγραφο:

Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία, στις εκδόσεις Σαΐτη (Ερμού 4, Μεταμόρφωση τηλ. 210.3476090) και στον συγγραφέα: π. Μελέτιο Βαδραχάνη (τηλ.210.6228200 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

 
Κορυφή