ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - του Χαραλ. Γρ. Κοντού

Του Χαραλ. Γρ. Κοντού

 

  Χωρίς την ηθική με τη στενή και την ευρεία έννοια της Χριστιανικής Ορθόδοξης διδασκαλίας η κοινωνία μεταβάλλεται σε ζούγκλα. Ο αψευδής λόγος του Θεού κι εδώ είναι κατηγορηματικός. “Ου συλλέγουσιν εξ ακανθών σταφυλήν και από τριβόλων σύκα”. Δεν μπορείς να μαζέψεις από τα αγκάθια σταφύλια και από τα τριβόλια (ζιζάνια - κολλιτσίδες) σύκα. Ο κόπος είναι μάταιος. Κι όμως ο κόσμος αιώνες τώρα, μεταπτωτικό είναι το φαινόμενο, προσπαθεί να χορτάσει με τα ξυλοκέρατα της άρνησης. Έξω η ηθική, από την κοινωνία και τις οικονομικές συναλλαγές, είπαν οι φυσιοκράτες και μετέτρεψαν την κοινωνία σε ζούγκλα (το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό). Το αντίθετο απ’ ότι διδάσκει η Πίστη μας. Οφείλουμε εμείς οι δυνατοί να βαστάζουμε τα ασθενήματα των αδυνάτων”. Και μακάριος είναι αυτός που δίνει και όχι αυτός που λαμβάνει.

  Χωρίς την ηθική, το ένστικτο της επιβίωσης μένει αχαλίνωτο και κινείται σε βιολογικά πλαίσια. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα άλογα ζώα.

  Τα φιλοσοφικά και κοινωνικά συστήματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν την ανθρωπότητα στηρίζονται στον υλισμό. Τα ενδιαφέροντα των υλιστών σταματούν  στο στομάχι!

  Η οικονομία της “Αγοράς”, χωρίς ηθικές αναστολές, μας δίνει τον “άνθρωπο” μπίσνεσμαν και ο άθεος Μαρξισμός οδηγεί τον άνθρωπο στο μηδενισμό για ένα κομμάτι ψωμί κι αυτό χωρίς βεβαιότητα.

  Ο Υλισμός μας οδηγεί στο “εγώ”. Μόνο η Χριστιανική διδασκαλία, χωρίς να καταργεί την προσωπικότητα (εικόνα του Θεού) μπορεί να μας οδηγήσει στο “εμείς”, στη συνεργασία των προσωπικοτήτων αδελφών εν Χριστώ. Ο ηγούμενος στην αδελφότητα του κοινοβίου μοναστηριού είναι πρώτος στην προσφορά κι’ όχι στις απολαβές!

  Η πραγματικότητα που ζούμε με τις “ιδέες’ αυτές (υλισμού) είναι χωρίς έλεος και δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα των ανθρώπων ακόμα και όταν στην πορεία τους καταλάβουν το λάθος τους και θελήσουν να το διορθώσουν. Πολύ φοβόμαστε πως η σημερινή  κρίση, οικονομική τη λένε οι ιθύνοντες, ενώ δεν πρόκειται περί αυτής αλλά για ηθικό κοινωνικά κατρακύλισμα. Σε τι πιστεύει αλήθεια η πνευματική, πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου;

  Για τα γεράματα έχει τα 2 δις δρχ. ο μοιχεπιβάτης - δις (Ζακύνθου και Αττικής) - Παντελεήμονας και εκατό (100) χρυσοκέντητες στολές ο…άλλος. Άβατες οι Μητροπόλεις για τους Οικονομικούς ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών! Άραγε χωρίς αντάλλαγμα;

  Η Διοικούσα Εκκλησία, στο σύνολό της, ως ιεραρχία προσφέρει πρώτα-πρώτα χλιαρό και νοθευμένο κήρυγμα Κι έτσι αντί να βοηθάει στην πνευματική αφύπνιση του ποιμνίου το αποκοιμίζει προς όφελος των αλεπούδων της εκμετάλλευσης. Το αντάλλαγμα, η αντιπαροχή της άρχουσας τάξης προς τους “ποιμένες’ τα προνόμια! Έτσι, ο λαός-ποίμνιο, σε μεγάλο ποσοστό έχει διαρκή, όχι μόνο οικονομική αλλά και πνευματικά κρίση! Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πως θα ανορθωθούμε πνευματικά.

  Η πολιτική ηγεσία είναι το εκτελεστικό όργανο της οικονομικής εξουσίας. Όταν ο Διοικητής της Τράπεζας έχει μισθό 30.000€ το μήνα. τί εισόδημα έχει το αφεντικό του; Δεν υπάρχουν Κροίσοι στην Ελλάδα; Πώς άραγε γίνονται; Με τον ιδρώτα του προσώπου τους; Άπαγε της βλασφημίας! Όταν οι εκτρώσεις είναι 300.000 το χρόνο στην πατρίδα μας, γιατί η Διοίκηση της Εκκλησίας δεν χτυπάει συνέχεια τις καμπάνες; Γιατί δεν αφορίζει τη Βουλή που ψηφίζει (δολοφονεί τα Ελληνόπουλα; Για να ελληνοποιήσει τους μετανάστες; Από τη μια, σκοτώνουμε στις μίτρες των Ελληνίδων τα παιδιά και από την άλλη “λυπούμαστε” τους μετανάστες και βιαζόμαστε να τους “κάνουμε” Έλληνες και μετατρέπουμε τη χώρα μας σε σφαγείο. Ω, της υποκρισίας! Την υποκρισία δεν στιγμάτισε ο Χριστός;

  Με ποια λοιπόν πνευματικά εφόδια θα εργαστούμε και θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας (φόρους κ.λπ.;). Με την ελευθερία τη διασυνοριακή, σε επίπεδο Ε.Ε. αλλά και εκτός Ε.Ε. γιατί ο επιχειρηματίας Έλληνας να μη ψάχνει να βρει φορολογικούς παράδεισους για να δραστηριοποιηθεί οικονομικά και ο Έλληνας εφοπλιστής να μη υποστείλει την Ελληνική σημαία και να υψώσει ακόμα και σημαία εχθρικής χώρας; Δεν είναι Θεός του το χρήμα; Σ’ αυτό πιστεύει αυτό κυνηγάει. Είναι συνεπής. Καθαρά πράγματα. Όταν έτσι έχουν τα πράγματα, σε επίπεδο ηγεσίας, τι θα κάνει ο λαός; Θα προσφέρει ευχαρίστως για να πληρώσει στους διεθνείς τοκογλύφους αυτά που έφαγαν οι “δικοί” μας χρηματιστές και βατοπαιδινοί; Δεν πάσχουμε όλοι από την ασθένεια του Μαμωνά; Αυτό δε διδάσκει η ηγεσία στο λαό με τα έργα της;

  Ο ιερός Χρυσόστομος, που διώχτηκε τόσο πολύ από το διαπλεκόμενο κατεστημένο της εποχής του, συνέδεε το δόγμα (ορθοδοξία) με την πράξη-έργα (ορθοπραξία) και είχε ως κανόνα το· Δόγματα πονηρά φαύλον βίον διδάσκουσι και φαύλος βίος δόγματα πονηρά τίκτει”. Η πίστη με την πράξη είναι συγκοινωνούντα δοχεία! Το σωστό δόγμα δίνει σωστή ζωή. Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα γίνεται τόσος αγώνας εναντίον της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

  Ο Οικουμενισμός είναι το όχημα πάνω στο οποίο θα καθίσει η ισοπεδωτική των πάντων παγκοσμιοποίηση, το καθεστώς του Αντίχριστου.

  Η πνευματική ηγεσία είναι απούσα. Σωπαίνει. Θεωρεί ότι, η ενασχόλησή της με τα κοινωνικά προβλήματα, είναι ξένη προς την αποστολή της και αφήνει το μισό (βιοτικό) άνθρωπο στους εκφραστές του υλισμού. Σας ερωτούμε “πνευματικοί” ηγέτες· «Όταν ο Άγιος Τριαδικός Θεός δημιούργησε το σώμα του ανθρώπου» ενεργούσε εκτός της αποστολής του; Έμπαινε σε ξένο οικόπεδο; Όταν τα “τέκνα σας εν Κυρίω…” είναι άνεργα, φτωχά, ορφανά, ανερμάτιστα πνευματικά δικαιούστε να κοιμάστε ήσυχοι;

  Γνωρίζετε ότι το αστικό δίκαιο δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να αποκηρύττουν τον πατέρα τους όταν αδιαφορεί γι’ αυτά; Μήπως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και δεν αντιλαμβανόμαστε, ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;

  Φαίνεται όμως πως τα “ξυλοκέρατα” των χοίρων δεν τελείωσαν και η γεύση τους μοιάζει, χωρίς να είναι, με σιτευτό μοσχάρι! Η πατρική Εστία μας περιμένει. Μακάρι να επιστρέψουμε το συντομότερο.

 

 

Χαράλ. Γρ. Κοντός
Τ. Καθηγητής ΤΕΙ- Οικονομολόγος.

ΕΦΗΜ. «ΑΓΩΝΑΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή