ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

   Που κατάντησε η σύγχρονη ζωή!

  Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο «παλαβομάρες». Ο θόρυβος και το τρέξιμο έγιναν πλέον τρόπος ζωής.

  Οι γιατροί μας φωνάζουν· Η ηχορύπανση βλάπτει την υγεία.

  Εσύ όμως, που πιστεύεις στον Θεό, την προσοχή σου πρέπει να την στρέψεις σε κάτι άλλο, πιο σοβαρό· στην διάλυση του εσωτερικού σου κόσμου. Και να δεν το έχεις συνειδητοποιήσει δεν έχεις καταλάβει τίποτα από την μεγάλη αξία της αρετής που λέγεται ησυχία. Και ασφαλώς, θα έχει πέσει στην αντίληψή σου, ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα, όταν κάποια στιγμή χρειασθεί να τηρήσουν σιωπή.

  Γιατί άραγε;

 

* * *


  Το κεφάλι μας έχει καταντήσει σφηκοφωλιά· για πράγματα μάταια και ανώφελα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε ούτε λεπτό ήρεμοι και ειρηνικοί. Ούτε με τον εαυτό μας. Ούτε με τους άλλους. Πόσα περιττά λόγια ξεστομίζουμε, όταν ανοίγουμε απερίσκεπτα το στόμα μας!...Οι παλαιοί ήξεραν, τι εννοούσαν, όταν έλεγαν· Τα λόγια είναι άργυρος· και η σιωπή χρυσάφι.

  Η κατάσταση αυτή, η σύγχυση, η φασαρία, ο θόρυβος, είναι φοβερή· είναι μια στροφή προς τα έξω, και κάνει τον άνθρωπο να μη μπορεί να ιδεί, έστω για λίγο, τον εαυτό του. Να γνωρίσει τον εαυτό του. Γιατί ο άνθρωπος μόνο τότε αρχίζει να κατανοεί ουσιαστικά τον εαυτό του· όταν κλείσει τα αυτιά της καρδιάς του στην «ηχορύπανση» και τ’ ανοίξει στο «ήχο» της συνείδησης.

  Και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ο εξωτερικός θόρυβος θα μας συνοδεύει μέχρι και την τελευταία αναπνοή.

 

* * *


  Λοιπόν. Τότε που η αρρώστια σε «δένει» στο κρεβάτι και σε ξεκόβει από το καθημερινό «τρέξιμο»· τότε που είσαι μόνος με τον εαυτό σου, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία. Κάνε μια ενδοσκόπηση. Ιδέ τον εαυτό σου. Και ειπέ στον εαυτό σου·

  Που τρέχεις ψυχή μου;

Που βαδίζεις;
● Πως βαδίζεις;
● Τι σκέπτεσαι;
● Τι σε βασανίζει;

  Ο Θεός βρίσκεται στην ησυχία· στην ηρεμία· την σιωπή!

  Για να ακούσεις την φωνή Του, οφείλεις να «κλέβεις» λίγα λεπτά την ημέρα· για να έχεις μια συνάντηση, ένα ραντεβού, με τον εαυτό σου. Άφησε τους άλλους και τα άλλα. Αλήθεια! Υπάρχει στον κόσμο πράγμα πιο πολύτιμο από τον εαυτό σου; Από την ψυχή σου;

  Λοιπόν. Θέλεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου; Ψάξε να Τον βρεις στην ησυχία· στην ηρεμία· στη σιωπή. Όταν σκέψεις και συναισθήματα εναρμονισθούν και γίνουν ένα, τότε θα ακούσεις στο βάθος της καρδιάς σου μια φωνή, να σε καλεί· Δεύρο (=έλα) προς τον Πατέρα!

  Αν αφήσεις την ζωή σου να κυλάει ανάμεσα στο «θόρυβο» και στον διασκορπισμό του σύγχρονου τρόπου ζωής, η ζωή σου θα μείνει χωρίς νόημα.

Δεν είναι κρίμα να ασχολούμαστε με όλους τους άλλους εκτός του εαυτό μας;
● Δεν είναι κρίμα να ασχολούμαστε με όλα τα άλλα, εκτός από την ψυχή μας;

 

* * *


  Ας κάνουμε σύνθημά μας την προτροπή της Εκκλησίας μας· «Εις εαυτόν επανάγου, άνθρωπε». Κάνε στροφή, άνθρωπε! Ξαναγύρισε στον εαυτό σου!

  Καλό χρόνο λοιπόν! Με κάποια αυτοσυγκέντρωση, σε κάποια στροφή στα έσω, ή με μια όλο και πιο ξέφρενη διάσπαση;

 

Ιερέως Αλεξάνδρου Μέν (+1990)
Μετ. Αρχιμ. Α. Μ.

«ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή