ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑΛΤΑΣ Ή ΤΟ ΟΡΘΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 Είναι γνωστή σε όλους μας η συμφωνία της Γιάλτας, κατά την οποία συνήλθαν στο νότιο μέρος της Κριμαίας, στο γνωστό παραθεριστικό κέντρο των Ρώσων τη Γιάλτα, οι αρχηγοί των τριών μεγάλων νικητριών δυνάμεων κατά του Χίτλερ, ο Ρούσβελτ, ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν, για να μοιράσουν τον κόσμο κάτω από τα σκήπτρα των χωρών τους. Οι «Έμποροι των εθνών», για να θυμηθούμε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που καλούσαν όλες τις χώρες να πολεμήσουν δήθεν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία τους, συγκεντρώθηκαν 4-11 Φεβρουαρίου 1945 στη Γιάλτα για να τοποθετήσουν τώρα τα κράτη κάτω από τη δική τους κηδεμονία και εκμετάλλευση. Εκτός από τον Παπαδιαμάντη την συμπεριφορά των μεγάλων του κόσμου περιγράφει ωραιότατα και ο ορθόδοξος Ρουμάνος ιερέας και λογοτέχνης Virgil Georgiou (1903-1977» στο έργο του «25η ώρα». Είναι καλό να διαβάσουμε τα έργα αυτά για να μη τρέφουμε τις ψευδαισθήσεις των παππούδων και πατεράδων μας για ελευθερία, ειρήνη, ευτυχία και... πράσινα άλογα, κάτω από τις πτέρυγες του ΝΑΤΟ, της ΕΟΚ, του ΟΗΕ, ή οιουδήποτε άλλου ανθρώπινου οργανισμού. Ο μεταπτωτικός άνθρωπος –δεξιός ή αριστερός, καπιταλιστής ή κομουνιστής– αγόμενος από τα πάθη του, καταντά θηρίο που δεν εξημερώνεται, αν δεν δεχθεί ως Κύριο του και Θεό του τον Χριστό.

Λοιπόν συμφωνία της Γιάλτας ονομάσθηκε το μοίρασμα των εθνών, δίκην ανδραπόδων, λίγο πριν τη λήξη του Β´Παγκοσμίου πολέμου. Το όνομα Γιάλτα προέρχεται από την ελληνική αρχαία πόλη Γιαλός, που υπήρχε εκεί, και υπενθυμίζει, μαζί με πλείστα άλλα τοπωνύμια της περιοχής, την παρουσία Ελλήνων στην Κριμαία ήδη από 6ο αιώνα π.Χ. Και το κωδικό όνομα της διασκέψεως της Γιάλτας, «Διάσκεψη Αργοναυτών», και αυτό δηλώνει την σχέση των Ελλήνων με την ευρύτερη περιοχή των παραλίων του Ευξείνου Πόντου.

Με την Γιάλτα όμως είναι συνδεδεμένος και ο θανάσιμος εχθρός και πολέμιος των Τούρκων επί σειρά ετών, θρυλικός κουρσάρος και θαλασσομάχος, ο Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804). Διότι από το 1798 είχε εγκατασταθεί έξω από την Γιάλτα (3 χιλιόμετρα δυτικά της Γιάλτας), σε κτήμα που το δώρισε η Αικατερίνη Β´η Μεγάλη, σε ανταμοιβή των υπηρεσιών που προσέφερε ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού, εκτάσεως 22.000 εκταρίων. Το κτήμα αυτό ο Κατσώνης το ονόμασε Λιβαδειά, για να τιμήσει την γενέτειρά του.

Στο μέρος αυτό έκτισε αργότερα ο τελευταίος Τσάρος, Νικόλαος Β´, το 1911, το θερινό του ανάκτορο, το οποίο εξωτερικά είναι φτιαγμένο από λευκή πέτρα. Το Λευκό Παλάτι, όπως ονομάστηκε, ήταν σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Κρασνόφ σε ρυθμό Αναγεννήσεως. Στο Παλάτι αυτό το Φεβρουάριο του 1945 έγινε η γνωστή σύσκεψη και στο παλάτι αυτό έμενε κατά την διάρκεια της συσκέψεως ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ενώ ο καλομαθημένος και χλιδάτος και συβαρίτης Τσώρτσιλ έμενε στο μέγαρο Βοροντσώφ, που κατασκευάστηκε από δουλοπαροίκους, 80.000 τον αριθμό, κατά τα έτη 1828-1848 από τον μεγαλωμένο και σπουδαγμένο στην Αγγλία Ρώσο Μέγα Δούκα του Βοροντσώφ, τον πλουσιώτερο άνθρωπο της τότε Ρωσίας, και το οποίο είναι μεγαλύτερο, πολυτελέστερο και μεγαλοπρεπέστερο του τσαρικού, ενώ ο Στάλιν έμεινε στο ανάκτορο του Γιουσούπωφ, ενός των δολοφόνων του Ρασπούτιν (1869-1916).

Το Λευκό Παλάτι του Τσάρου είναι γνωστό στις αγγλόγλωσσες πηγές ως Livadia Palace. Η ονομασία αυτή εμφαίνει ξεκάθαρα τη σχέση της τοποθεσίας του ανακτόρου με τον Λάμπρο Κατσώνη και το κτήμα του. Και Livadia λέγεται το σημερινό προάστιο της Γιάλτας, όπου βρίσκεται το ανάκτορο. Δεν ξέρω πόσες από τις ελληνικές αναφορές στη Συμφωνία της Γιάλτας το γνωρίζουν αυτό.

Πάντως νομίζω ότι θα πρέπει τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες να μιλούμε για Συμφωνία της Λιβαδειάς και όχι της Γιάλτας. Γιατί σε μια εποχή που η προπαγάνδα και τα συμφέροντα της Αμερικής αποσιωπούν, στις αγγλόφωνες και τουρκικές πηγές, την από αιώνες παρουσία των Ελλήνων στην Κριμαία, την αρχαία Ταυρίδα κατά τον Ηρόδοτο (πρβλ. και την ονομασία της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Ταύροις»), και τονίζουν μόνο την παρουσία Τατάρων και Τούρκων, προσπαθώντας να τραβήξουν από την επιρροή των Ρώσων τις περιοχές αυτές και να τις τουρκοποιήσουν, θα πρέπει και εμείς, οι υπόδουλοι ουσιαστικά ­–από τον Τρούμαν και μετά– στην Αμερική, να θυμίσουμε κάποιες αλήθειες στους «Κυρίους μας», που οικονομικά αυτή τη στιγμή απομυζούν κάθε ζωτικότητα της χώρας μας και θέλουν να φάνε όχι απλά τις σάρκες μας αλλά και τον μυελό των οστών μας!

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή