ΨΕΜΑ! Ο σύμμαχος της βίας.

Ὅποιος πειράζει τα θεμέλια,

θέλει να αλλάξει τα μυαλά μας!”

Hunter

 

Ρώτησε ο Χριστός “Τίνα με λέγουσιν οἱ ἄνθρωποι εἶναι τόν Υἱόν τοῦ ἀνθρώπου;” (Ματ.16,13). Επηρεασμένες οι γνώμες από τα φαινόμενα και έκθετες στην επιφάνεια του εντυπωσιασμού, μη δυνάμενες να διεισδύσουν στο μυστηριακό βάθος των πράξεων, στο πνευματικό βασίλειο της αληθείας, ξεχύθηκαν επιπόλαια και αυθόρμητα, μέσα σε έναν άκρατο ενθουσιασμό, που κάποια στιγμή όμως σβήνει ξαφνικά, όπως άναψε. “Είσαι προφήτης έχεις υπερφυσική δύναμη είσαι ο Ιωάννης ο βαπτιστής, ή ο Ηλίας ή ο Ιερεμίας”.

Προς αποφυγή λανθασμένων εκτιμήσεων, παρεισδύει ο Πέτρος φωτισμένος από τον Θεό πατέρα, και με την δυναμική παρέμβασή του προστρέχει αποφασιστικά να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του Χριστού. “Σύ εἶ ὁ Χριστός ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος” (Ματ.16,16). Η επισήμανση του Πέτρου αποτελεί διακήρυξη της μοναδικής αληθείας, η οποία όμως μπορεί να ανιχνευθεί και να βιωθεί μόνο με την σύμπραξη του Αγίου Πνεύματος. “Είσαι αυτός που δεν μπορεί ο άνθρωπος να τον αντικρύσει κατάματα, ούτε με τα υλικά μάτια του, ούτε με την στείρα λογική του. Είσαι το μέγα θεμέλιο ολόκληρης της πλάσης και ειδικά της ανθρώπινης κοινωνίας”. Κι όμως αυτό το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Εκκλησία, έχουν το θράσος και υποσκάπτουν προκλητικά στις μέρες μας, όλοι οι ψεύτες, οι δούλοι και δόλιοι, οι απατεώνες, οι βιαστές της ανθρωπότητος, οι εκμαυλιστές της νεότητος, με στόχο να αλλάξουν τα μυαλά μας και να ξεθεμελιώσουν την πίστη στην μοναδική Αλήθεια, τον Χριστό, επιβάλλοντας το ψέμα και την απάτη, μέσω της βίας. Αλλά το διεβεβαίωσε ο ίδιος ο Χριστός ότι κανένας δεν θα μπορέσει την Αλήθεια αυτή, πως δηλαδή είναι Υιός του Θεού του ζώντος, να την καταργήσει ή έστω και να την νοθεύσει.

Παρ' όλα αυτά, μέσω της ποταπής ψευδομαρτυρίας, προπάντων ένεκα αργυρίων, οδηγήθηκε ο Χριστός και η αλήθεια του, στον σταυρικό θάνατο και οδηγείται μέχρις σήμερον “σταυρούμενη” πολυειδώς και πολυτρόπως. Βέβαια το ψέμα ξεσκεπάζεται κάποια στιγμή από μόνο του, αλλά και πάλι έρχεται ένα νέο ψέμα να συνεχίσει το δολιοφθορικό έργο της φαινομενικής κάλυψης της αληθείας. Κατ' αυτό τον τρόπο το ψέμα και η βία, συνοδοιπορούν αποτελώντας τα συστατικά του εγκλήματος της εκβίασης και της απάτης. Ο μόνος ισχυρός αντίπαλος είναι η αλήθεια, έστω και σταυρωμένη. Η σταύρωσή της, ενυπογράφει την γνησιότητά της. Γιατί η αλήθεια είναι πανίσχυρη και τελικά επικρατεί, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι είναι καθήκον μας να την διαδίδουμε. Από τα θεϊκά ύψη μέχρι το επίπεδο της γης με την μορφή που λαμβάνει στην καθημερινή ζωή μας.

Η Δαμόκλειος σπάθη του “οὐ ψευδομαρτυρήσεις”, δεν έπαυσε να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των συγχρόνων απατεώνων, των ποικιλομόρφων ολοκληρωτικών καθεστώτων, που καλύπτονται κάτω από το ψευδές όνομα της δημοκρατίας. Όλων αυτών που έχουν στήσει σύγχρονα λαϊκά δικαστήρια, όπου καταδικάζουν άνευ απολογίας αθώες υπάρξεις. Αυτές που υπερασπίζονται την αλήθεια και μισούν το ψέμα. Αυτές που δεν συμβιβάζονται με τα ασυμβίβαστα και δεν μαρκάρονται πολυειδώς, για να εισέλθουν στις αγέλες των αρχιτσελιγκάδων. Αλλά το σκηνικό “ὁ δέ Ἰησοῦς ἐσιώπα”, μέχρι των ημερών μας.

Τελικά όλα αυτά τα χρόνια, οι αγώνες οι οποίοι έγιναν για την κατάργηση του ολοκληρωτισμού και την ενθρόνιση της δημοκρατίας, αποτελούσαν μία απάτη προκειμένου με μία αισθησιακή προβολή εύηχων ονομάτων, να καλυφθεί η μοντέρνα σκλαβιά και τα σκλαβοπάζαρά της. Αυτό το εκφράζει πληθωρικά στις μέρες μας το ελεεινό σύστημα της κατευθυνόμενης από σκοπιμότητες πληροφόρησης της κοινής γνώμης, προκειμένου να επιτευχθεί η τυφλή υπακοή και η άλογη εύνοια του πλήθους στο ανέντιμο καθεστώς. Κατά τα άλλα οι δημοκράτες ηγέτες, προστατεύονται από χιλιάδες φρουρούς στις δημόσιες εμφανίσεις τους, εκφράζοντας στην πράξη το δημοκρατικό τους αίσθημα και συνεχίζοντας να ψεύδονται. Αλλά, “ψευδολόγων ἀνθρώπων ἔλεγχός ἐστι τά πράγματα” (Αισώπου Μύθοι).

 

Αξίζει όμως επί του παρόντος να θυμηθούμε την ανοιχτή επιστολή του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν το 1974 στους ηγέτες της Σοβιετικής Ενώσεως με τίτλο “Να μη ζούμε με ψέματα”.

Η βία όμως γερνάει γρήγορα, ύστερα από μερικά χρόνια δεν είναι σίγουρη για τον εαυτό της και για να κρατηθεί, για να έχει μούτρα να εμφανίζεται, καλεί για σύμμαχό της το ψέμα. Γιατί η βία δεν έχει τίποτε άλλο να την καλύψει εκτός από το ψέμα, και το ψέμα μπορεί να σταθεί στα πόδια του μόνο με τη βία.”

Προχωρώντας πιο βαθειά ο Σολζενίτσιν, προτρέπει να ακολουθούμε καθημερινά ενωμένοι τον δρόμο της αληθείας και της πνευματικής ανεξαρτησίας, υπερασπιζόμενοι την ψυχή μας. “Δεν είναι εύκολη η εκλογή για το σώμα, μα είναι η μοναδική εκλογή για την ψυχή μας” τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Την προσοχή μας εφιστά περαιτέρω απέναντι στην ψυχή ο γέρων Ιουστίνος Πίρβου (Ζωή θυσιαζόμενης αγάπης σελ.150-152)

Ο άνθρωπος έχει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο από το σώμα – την ψυχή! ... αν πλουτίσουμε την ψυχή, δεν θα νοιώθουμε πια την φτώχεια του σώματος. Τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ομοιομορφία μέσω της τεχνολογίας. Θέλουν να είμαστε όλοι το ίδιο, δηλαδή νούμερα. Αυτός ο πολιτισμός, αφού μας αφαίρεσε τα ρούχα μας, χώρισε τις οικογένειές μας, πήρε το φαγητό από το στόμα μας, τώρα προσπαθεί να μας αδειάσει την ψυχή...”.

 

Αλλά τελικά, κανείς δεν μπορεί να κόψει τους δρόμους της αληθείας, όταν ειδικά για το χατήρι της, προτιμάμε τον θάνατο. Αν όμως δειλιάσουμε, ας μη παραπονούμαστε ότι δεν μας αφήνουν ούτε να ανασάνουμε. Είμαστε άξιοι της τύχης μας, μη έχοντες ελπίδα σωτηρίας.

Επί του παρόντος, μιλώντας ο Πούσκιν, αναφέρει “Τι να τα κάνουν τα κοπάδια τα δώρα της λευτεριάς; Από γενιά σε γενιά, κληρονομιά τους είναι ο ζυγός με τα κουδουνάκια και το μαστίγιο”.

 

Σε αντιπαράθεση όμως στα λόγια του προτέρου, ας ακούσουμε τον Λέοντα Σέστωφ. “Περισσότερο χρειάζονται οι βοσκοί το κοπάδι, παρά το κοπάδι τους βοσκούς”. Και ειδικά στις μέρες μας, που κάποιοι βοσκοί, οι ποιμένες της σκέψης, οι ποικιλώνυμοι διανοούμενοι, αποκρύπτουν την αλήθεια και εκθέτουν το ψεύδος. Γιατί δυστυχώς οι πρότεροι στις μέρες μας, είναι αρνητές της αλήθειας και συνένοχοι στο αισχρό ψέμα ενός καθεστώτος που υπηρετεί απροκάλυπτα τον ίδιο τον Διάβολο. Τα 30 αργύρια μονοπωλούν το ψεύδος και οι επαγγελματίες ψευδομάρτυρες, ελαφρά τη καρδία, ενοχοποιούν αυτόν που διεκήρυξε ευθαρσώς, ότι μπορεί να ανεγείρει τον ναό του σε τρεις ημέρες. Οπότε η καταδικαστική απόφαση πλέον, επιτάσσει την απομάκρυνση του ευαγγελίου από τα δικαστήρια και σε λίγο διάστημα τον εξοβελισμό και της εικόνος εκείνου του πλάνου. Έτσι πλέον θα δικαιώνεται το ψέμα και η απάτη, χωρίς τον φόβο της επιτήρησης μιας εικόνας και την δέσμευση ενός κώδικος του ευαγγελίου.

 

Δεν θα σας ακολουθήσω, ούτε θα γίνω σαν και εσάς, γιατί δεν σας καταλαβαίνω. Θα παραμείνω αυτό που είμαι. Εγώ είμαι ανθρώπινο πλάσμα... ένας άνθρωπος. Θα πολεμήσω ενάντια σε όλο τον κόσμο. Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου ενάντια σε όλο τον κόσμο... δεν θα καθήσω με σταυρωμένα χέρια, θα πολεμήσω. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος... και μέχρι να 'ρθει το τέλος θα παραμείνω άνθρωπος! Όχι δεν θα συνθηκολογήσω. Δεν θα γίνω σαν και εσάς” (Ο ρινόκερος, Ιονέσκο).

Κάπου εδώ έρχονται στη θύμησή μας τα λόγια του Μ. Αντωνίου “Έρχεται καιρός που οι άνθρωποι θα χάσουν τα λογικά τους και αν δουν κάποιον λογικό, που δε συμφωνεί με την τρέλλα τους, θα ξεσηκώνονται εναντίον του, λέγοντάς του, εσύ είσαι τρελλός γιατί δεν θα είναι όμοιός τους”. Ο Κόντογλου θα έλεγε “Σύγχυση, ταραχή και ρημαγμένες στεγνές ψυχές από τις βαθυστόχαστες θεωρίες”.

 

Έτσι λοιπόν στις μέρες μας, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε παλιάνθρωποι, επειδή σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν υποκρινόμαστε. Επειδή έχουμε ελεύθερο φρόνημα. Όμως η κοινωνία πεθαίνει, αποσυντεθειμένη ανάμεσά μας. Το πτώμα της σαπίζει και μολύνει τα πάντα τριγύρω της. Ένα φέρετρο δεν αρκεί για να θαφτεί και να εξασφαλισθεί η υγεία των υπολοίπων.

Κι όμως για την σωματική υγεία οι ιθύνοντες αν και τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορούσαν προκλητικά γι' αυτήν, τώρα εν μέσω κορωνοϊού επέδειξαν περισσό ζήλο (;). Γιατί; Αυτοί γνωρίζουν! Για την ηθική μόλυνση, που μαστίζει την πατρίδα μας χρόνια, τι κάνουν; Εκτός αυτού, θάνατοι λογίζονται μόνο οι προερχόμενοι από κορωνοϊό; Από τα ναρκωτικά και λόγω εκτρώσεων (800 εγκλήματα ημερησίως) δεν χαρακτηρίζονται θάνατοι;

Μας απαντούν οι εκπρόσωποι της πολιτείας μας.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρος της δημοκρατίας: “Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει το δικαίωμα της αμβλώσεως. Εκχωρεί μία κατάκτηση των γυναικών στην ευχέρεια του νομοθέτη”.

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός: “Είμαι ειλικρινά προβληματισμένος σχετικά με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα όσον αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας”.

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ: “Καθήκον μας είναι να σταθούμε εναντίον σε αυτούς που μας φέρνουν πίσω σε σκοτεινούς αιώνες. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας πάνω στο σώμα της είναι αδιαπραγμάτευτο”.

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: “Η απόφασις του ανωτάτου δικαστηρίου είναι μία κατά μέτωπον επίθεση στο δικαίωμα των γυναικών και μία ακόμη δραματική υπενθύμιση, ότι σε μία εποχή που η συντήρηση αντεπιτίθεται, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο”.

Βαρουφάκης: “Λυσσαλέος πόλεμος εναντίον των γυναικών”.

 

Γι΄ αυτό οι εθνοσωτήρες μας αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδος μας με την εισροή ξένου “συναλλάγματος”.

Να λοιπόν, ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι “πειράζουν τα θεμέλιά μας προκειμένου να μας αλλάξουν μυαλά”.

Είναι οι δημαγωγοί, οι δημοκόποι, οι δημοκόλακες, οι λαοπλάνοι. Αυτούς, ας τους ακούνε “οι νεκροί του άνω κόσμου”, όπως λέει ο Αριστοφάνης. Οι Αθάνατοι όμως ας εμπνέονται από τον Χριστό, που χτύπησε τον θάνατο κατακέφαλα.

 

Αρίσταρχος

 

Κορυφή