Η απογοήτευση των προγόνων μας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

Τα όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα μας ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στις ελπίδες των ηρώων της Εθνεγερσίας για την εξέλιξη, που θα είχε η απελευθερωθείσα από αυτούς Ελλάδα. Στην ομιλία του προς τους μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Αθηνών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τους συμβούλευσε η προκοπή και η μάθησή τους να μην είναι μόνο για τον εαυτό τους αλλά για όλη την κοινωνία και να διδαχθούν από τα κακά αποτελέσματα της κατά την Επανάσταση διχόνοιας, για να την αποστρέφονται και να έχουν ομόνοια μεταξύ τους.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης στον επίλογο των Απομνημονευμάτων του τονίζει ότι τα έγραψε για να τα δούνε όλοι οι Έλληνες και οι απόγονοί τους, να διαπιστώσουν τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και «να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλόν της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας». Αυτό, όπως τονίζει, σημαίνει ότι «δεν θα πορνεύουν την αρετή, δεν θα καταπατούν τον νόμο και η επιρροή τους θα είναι από ικανότητες δικές τους και για το καλό της κοινωνίας».

Η ισονομία και οι δίκαιοι νόμοι είναι βασικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως διατυπώθηκαν από το πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου: «Όλοι οι Έλληνες εισίν όμοιοι ενώπιον των νόμων άνευ τινός εξαιρέσεως ή βαθμού, κλάσεως ή αξιώματος». Προς τη σωστή κατεύθυνση αυτής της ισονομίας ήταν η με συντριπτική πλειοψηφία κατάργηση από την Θ΄ Αναθεωρητική Βουλή του 2019, με πρόταση της σημερινής κυβερνήσεως, της χαριστικής προς τους πολιτικούς διατάξεως 86 παράγραφος 3 του επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ αναθεωρημένου Συντάγματος του 2001, σύμφωνα με την οποία τα αδικήματα τους παραγράφονταν μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που άρχιζε μετά την τέλεση του αδικήματος. Σημειώνεται ότι για τους πολίτες που τελούν εγκλήματα η παραγραφή είναι μετά τα 15 χρόνια....

Για την τυπική απάλειψη της άδικης προνομίας αυτής των πολιτικών που ασκούν την εκτελεστική εξουσία και εν όψει ζητημάτων που θα φτάσουν στη Βουλή μένει η κατάργηση και του άρθρου 3 παρ. 2 του Νόμου 3126/2003, ψηφισμένου πάλι επί ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο εκτελεστικός της καταργηθείσης Συνταγματικής Διατάξεως. Η εν λόγω παράγραφος προβλέπει ότι το αξιόποινο των πράξεων των Υπουργών εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής Συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Υπουργού.

Με βάση την ιστορική ερμηνεία, μετά την αναθεώρηση του 2019 η εν λόγω διάταξη του Νόμου 3126 είναι αντισυνταγματική. Το μείζον έχει γίνει, μένει και το έλασσον, το τυπικό μέρος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να καταργήσει τη Νομοθετική διάταξη, που έδινε άδικη προνομία στους πολιτικούς, έναντι των συμπολιτών τους. Κατά τον Τζον Λοκ προνομίες στους πολιτικούς δίδονται μόνο προς το δημόσιο συμφέρον και ποτέ σε βάρος του.

 

Κορυφή