Η ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - της Φιλοθέης Χ. Τ.

Είναι γνωστό ότι εδώ και περίπου τριάντα χρόνια εμφανίστηκαν στην πατρίδα μας διάφορες σχολές Γιόγκα.

  Από τότε μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι πρόκειται για είδος γυμναστικής, το οποίο βοηθά το σύγχρονο άνθρωπο ν’ αντιμετωπίσει το stress της καθημερινότητας και ν’ ανακουφιστεί από την πίεση των πολλών μερίμνων του.

   Σήμερα ιδιαίτερα, που ο Νεοέλληνας φαίνεται ν’ αποποιείται την ορθόδοξη παράδοση, αναζητά όλο και περισσότερα τεχνητά μέσα για ευεξία και ευζωία. Έτσι εξηγείται η εντυπωσιακή εισβολή των κέντρων «ολιστικής γυμναστικής» στην αγορά του είδους των γυμναστηρίων. Μάλιστα στα πλαίσια του εμπορικού ανταγωνισμού φρόντισαν και τα υπάρχοντα γυμναστήρια να διευρύνουν την επιχείρησή τους με ανάλογα τμήματα. Και αυτά μεν για το ευρύ κοινό το ανίδεο, το κατευθυνόμενο και εμπαιζόμενο.

  Μια συγκεκριμένη όμως πρόσκληση για Γιόγκα προς τους εκπαιδευτικούς Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης που συνδιοργάνωσε ο σχολικός σύμβουλος φυσικής αγωγής Β΄ Δ/σης Δ.Ε. Αθήνας Νίκ. Τριπόδης με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, προκαλεί αίσθηση και εγείρει εύλογα ερωτήματα.

  Προκαλεί την αίσθηση ότι εν ονόματι της ακαδημαϊκής ελευθερίας επιτρέπεται και δικαιώνεται η επίσημη προπαγανδιστική προβολή της ινδουιστικής Γιόγκα στα πλαίσια της Δημ. Εκπαίδευσης.

  Αν το δούμε ψύχραιμα, θα εννοήσουμε ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ενέργεια, αφού ένα θρησκευτικό σύστημα διαφορετικό από την κρατούσα θρησκεία διαφημίζεται με την επίσημη μορφή σεμιναρίου στην Δ.Ε.

  Και διερωτάται κάθε νοήμων εκπαιδευτικός· αγνοεί ο κ. Σύμβουλος ότι η Γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικοθρησκευτικό πρακτικό σύστημα που κυριαρχεί στις ανατολικές θρησκείες και κυρίως στον Ινδουισμό και οι Ινδοί την χρησιμοποιούν ευρύτατα για να προσδιορίσουν το μυστικό δεσμό του ανθρώπου με την υπερβατική πραγματικότητα; Αυτό το αγνοεί ο αμαθής λαός, αλλά δεν το αγνοούν ούτε οι μαθητές που παρακολούθησαν το μάθημα των θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου και μελέτησαν το σχολικό εγχειρίδιο που τους διένειμε το ΥΠΕΠΘ.

  Αν το αγνοεί ο κ. Σύμβουλος αυτοαναιρείται ως εντεταλμένος του υπουργείου να καθοδηγεί τους συναδέλφους του σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, αφού μάλιστα εισβάλλει και σε χώρο που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, δεν του μένει παρά να παραιτηθεί για να του μείνει χρόνος για την δική του επιμόρφωση!

  Αν όμως ο κ. Σύμβουλος δεν αγνοεί τι είναι στην πραγματικότητα η Γιόγκα, τότε η διοργάνωση αυτού του σεμιναρίου τον ενοχοποιεί ότι εξυπηρετεί ιδιοτελή προσωπικά ή άλλα συμφέροντα για την προβολή και τη διαφήμιση της Γιόγκα και μάλιστα σ’ ένα χώρο εξαιρετικά ευαίσθητο και πονεμένο, όπως είναι η εκπαίδευση στον τόπο μας.

  Διερωτώμεθα ακόμη· πού είναι οι ακονισμένες γλώσσες των προασπιστών της θρησκευτικής ελευθερίας που τους ενοχλεί το μάθημα των Θρησκευτικών και η πρωινή προσευχή; Ο διαφημιζόμενος ινδουιστικός διαλογισμός δεν προσβάλλει τη θρησκευτική συνείδηση των ορθοδόξων καθηγητών και των μαθητών που θα γίνουν οι άμεσοι δέκτες της υποβαλλόμενης «ωφέλειας» από την φιλοσοφία της Γιόγκα; Πως θα αντιδρούσαν, αλήθεια, οι προοδευτικοί, αν παρουσιαζόταν μέσα στα σχολεία η πρόσκληση για μια παρόμοια διοργάνωση π.χ. της Εκκλησίας με θέμα την ορθόδοξη πνευματικότητα και προσευχή;

  Αλλά ο ρόλος και το έργο των στρατευμένων εργατών του υλισμού και της αθεΐας είναι γνωστά και σταθερά εστραμμένα εναντίον της ελληνορθόδοξης παράδοσης. για όσους όμως ζουν και αναπνέουν μέσα σ’ αυτήν την ευλογημένη παράδοση, η ασυδοσία των διαφόρων ετερόκλητων προπαγανδιστών τους δημιουργεί αποπνιξία.

  Τα πράγματα λοιπόν μας οδηγούν μέσα στα σχολεία να βάλουμε «μάσκες οξυγόνου» και να οργανωθούμε μαχητικά για το «πνευματικό μας οικοσύστημα».

  Και η μαχητικότητα αυτή που έχουν –δόξα τω Θεώ- αρκετοί, έφερε στην προκειμένη περίπτωση θετικό αποτέλεσμα. Μια βδομάδα πριν πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια αυτά ανακοινώθηκε από τον κ. Σύμβουλο η ματαίωσή τους, χωρίς περαιτέρω ουδεμία εξήγηση!... «και ευφρανθείησαν πάντες οι ελπίζοντες επί σε· εις αιώνα αγαλλιάσονται…» (Ψαλ. Ε΄12).

 

Φιλοθέη Χ. Τ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, «Η Δράσις μας», ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009



ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή