Κύριε, ελέησον!

Ζούμε και πάλι περίοδο αναταραχών, πολέμων, φυσικών καταστροφών, δυστυχίας λαών. Ανά πάσα στιγμή διαπιστώνουμε ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους που υπερβαίνουν κάθε δυνατότητά μας. Αισθανόμαστε φρίκη βλέποντας σκηνές αποκάλυψης στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Συρία που ο φονικός σεισμός ισοπέδωσε τεράστια έκταση, θαύοντας στα ερείπια χιλιάδες ανθρώπων, ενώ βαριά τραυματισμένοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Συγχρόνως αντικρύζουμε με συγκίνηση και θαυμασμό τον αγώνα των ομάδων διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τους όγκους των γκρεμισμένων κτιρίων και στεκόμαστε με δέος μπροστά στο ύψος που μπορεί να φθάνει ο άνθρωπος όταν υπερβαίνει τον εαυτό του και με αυτοθυσία αφοσιώνεται στην αρωγή αυτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Τις στιγμές αυτές που ξεχειλίζει ο ανθρώπινος πόνος, φαίνεται πόσο ασήμαντες είναι οι όποιες διαφορές μέχρι τώρα τους χώριζαν είτε προσωπικές ήταν αυτές, είτε εθνικές ή πολιτισμικές και θρησκευτικές.

Μπροστά σ' αυτή την τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός καταλαβαίνουμε πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος ν' αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα και πόσο ανόητη είναι η αλλαζονική συμπεριφορά ηγετών ή ομάδων που θεωρούν τους εαυτούς τους κυρίαρχους των πάντων και νομίζουν ότι είναι σε θέση να κατευθύνουν την πορεία της ανθρωπότητας. Συνειδητοποιούμε πόσο μικροί και ανίσχυροι είμαστε, όταν συμβαίνουν καταστροφές από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

 

Από την άλλη μεριά μας απογοητεύει ο συνεχιζόμενος πόλεμος που αφανίζει μιά ολόκληρη χώρα και προκαλεί το θάνατο και την καταστροφή χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων. Πώς μεταμορφώνει ειρηνικούς μέχρι τότε πολίτες σε αιμοβόρα θηρία που κατασπαράζουν το ένα το άλλο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχώς εξοπλίζονται με περισσότερο εξελιγμένα όπλα για την αποτελεσματικότερη εξόντωση των αντιπάλων.

'Αλλοι, ανάλγητοι διακινητές ανθρώπων, δεν διστάζουν να στέλνουν με βάρκες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες στην παγωμένη τρικυμισμένη θάλασσα, οδηγώντας τους σε βέβαιο θάνατο από τις τόσο αντίξοες καιρικές συνθήκες, με μοναδικό μέλημά τους το οικονομικό κέρδος που θα έχουν θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές. Και κάποιοι κατασκευαστές κτιρίων, προκειμένου ν' αυξήσουν το οικονομικό τους όφελος, δεν έχουν τηρήσει τον οικοδομικό κανονισμό, με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την αντισεισμικότητα των κτιρίων. Βλέπουμε, στον αντίποδα της συμπεριφοράς των διασωστών, πόσο απάνθρωπος μπορεί επίσης να γίνει ο άνθρωπος όταν αγνοεί πλήρως τη φωνή της συνείδησης και δεν έχει φόβο Θεού.

 

Κι εμείς, οι καθημερινοί θεατές τόσων συγκλονιστικών γεγονότων, πώς θα πρέπει ν' αντιδράσουμε; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς;

 

Κατ' αρχή να εννοήσουμε ότι ανά πάσα στιγμή είναι δυνατό κι εμείς να βρεθούμε στη θέση των ανθρώπων που υποφέρουν και ότι αναπάντεχα μπορεί να επέλθει και σ' εμάς ο θάνατος με απρόβλεπτες συνθήκες. Και ίσως αντιληφθούμε πόσο ανόητο είναι να διατηρούμε στην ψυχή μας αντιπάθειες, έχθρες και αντιδικίες με τους συνανθρώπους μας. 'Η ν' αγωνιζόμαστε για το προσωπικό μας κέρδος, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, σε βάρος κάποιων άλλων που αδικούμε κατάφορα.

Η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στους πονεμένους αδελφούς μας είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά προς τον ουρανό και ταπεινά να γονατίσουμε, ζητώντας το έλεος και τη ευσπλαχνία του Κυρίου για όσους βρίσκονται στη φρικτή κατάσταση εγκλωβισμού στα ερείπια. Ανάπαυση των ψυχών όλων όσων έχασαν τη ζωή τους με αυτό το μαρτυρικό τρόπο. Ανάρρωση των τραυματιών και παρηγοριά και ανακούφιση αυτών που έμειναν πίσω να θρηνούν τους δικούς τους και ν'αναπολούν την περασμένη τους ζωή. Επίσης δύναμη, αντοχή και υπομονή σε όσους αγωνίζονται να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη και την προστασία της δικής τους ζωής από το Χριστό και την Παναγία μας.

Τέλος θερμή παράκληση και για τη δική μας πατρίδα και τον καθένα από εμάς να μας σκεπάζει η Θεία Πρόνοια ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και τόσο πόνο. Ακόμη να φωτίζει όσους επιδιώκουν μόνο το δικό τους όφελος αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους τους, ώστε να σταματήσουν την τόσο μεγάλη εκμετάλλευση των άλλων και να δείχνουν συμπόνοια και να μην αδιαφορούν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής τους.

 

Κύριε, ελέησον! Κύριε, ελέησον! Κύριε, ελέησον!

 

 Κ. Ρ.

 

Κορυφή