ΜΗ Ο ΠΙΠΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΙΣΤΑΤΑΙ;

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» 14-3-2014, σελ. 2

 

ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗ: «Μη ο πίπτων ουκ ανίσταται;», Αθήνα 2014, σελίδες 128.

Στο βιβλίο αυτό ο π. Μελέτιος, γλαφυρά και εμπεριστατωμένα, διαπραγματεύεται το πάντα επίκαιρο θέμα της μετανοίας σε πέντε κεφάλαια. Α´. Η μετάνοια κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Β´. Τριώδιο και κατάνυξη. Γ´. Ο Μέγας κανών. Δ´. Ο Στ´ψαλμός της μετανοίας. Ε´. Κοινωνικές αναστατώσεις και μετάνοια. Το βιβλίο έχει άριστη αισθητική εμφάνιση, το κείμενο διανθίζεται με βυζαντινές εικόνες και σκίτσα, το χαρτί είναι εκλεκτής ποιότητας και παρουσιάζει όψη παλαιού χειρογράφου, η δε διαπραγμάτευση του θέματος πλήρης και τεκμηριωμένη. Παρουσιάζουμε τον πρόλογο του βιβλίου σαν ελάχιστο δείγμα από το όλο περιεχόμενο του βιβλίου.

 

Σαν εισαγωγή στο θέμα της μετανοίας θα παραθέσουμε μερικές σκέψεις του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από την επιστολή του στον μοναχό Θεόδωρο. Είναι ό,τι καλύτερο για το θέμα που εξετάζουμε.

«Δεν είναι φοβερό να πέσει ο παλαιστής, αλλά το να παραμείνει πεσμένος κάτω. Ούτε είναι βαρύ το να πληγωθή ο πολεμιστής, αλλά να χάσει το ηθικό του. Κανείς έμπορος δεν σταματά να ταξιδεύει, επειδή κάποτε ναυάγησε κι έχασε το εμπόρευμά του. Πολλοί αθλητές στεφανώθηκαν μετά από πολλές ατυχίες. Πολλοί που αρνήθηκαν τον Χριστό, λόγω της δριμύτητας των βασανιστηρίων, επανόρθωσαν την πτώση τους με νέα ομολογία και πέτυχαν έτσι να πάρουν τον στέφανο του μαρτυρίου.

»Κανείς δεν κατηγορεί στρατιώτη, όταν τον βλέπει να επιστρέφει από τη μάχη τραυματισμένο. Διότι τραύματα δεν δέχονται μόνο όσοι δεν μάχονται. Τον κατηγορεί όμως, όταν λιποτακτήσει. Αν συνεχίσεις τον αγώνα δεν θα μείνει ίχνος από το τραύμα, επιπλέον με τη χάρη του Θεού θα συντρίψεις κι αυτή την κεφαλή του νοητού εχθρού» (Ε.Π.Ε. 28,719-721).

 

Ο προφήτης Ιερεμίας με τη σειρά του θα κηρύξει στον αμαρτωλό και αμετανόητο Ισραηλιτικό λαό· «Αυτός που πέφτει δεν σηκώνεται; Μένει κατά γης χωρίς να προσπαθεί να εγερθεί; Φυσικά όχι! Και αυτός που διαπιστώνει ότι έχασε τον δρόμο του, δεν προσπαθεί να τον βρει πάλι; Δεν προσπαθεί να ξανάρθει στη σωστή πορεία; Ασφαλώς ναι! Γιατί λοιπόν ο λαός μου επιμένει να μη σηκώνεται από την ηθική πτώση και να πορεύεται σε λάθος δρόμο, αντί να επιστρέψει στον σωστό και σωτήριο» (Ιερ. 8,4-5);  Ο άγιος Χρυσόστομος σχολιάζει· «Δεν σε κατηγορώ που έπεσες, αλλά που παραμένεις στην πτώση».

Το βιβλίο διακινείται από το βιβλιοπωλείο της «Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως», Κάνιγγος 10, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210. 3816206.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ

Κορυφή