Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Επέστρεψε εχτές το βράδυ σε ελληνικό έδαφος το κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που αναχώρησε για βοήθεια στην πληγήσα περιοχή της Αϊτη στις 21 Ιανουαρίου 2010. Το δεκαμελές κλιμάκιο αποτελούμενο από έμπειρα και καταρτισμένα μέλη κατάφερε να φτάσει στην κατεστραμένη από το σεισμό περιοχή παρά τις αντίξοοες συνθήκες και τις καθυστερίσεις των κρατικών υπηρεσιών.

 Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην προαναγγελθείς αποστολή του ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός της περιοχής, συντέλεσαν στο να αποφασιστεί η επίσπευση της αναχώρησης της αποστολή με την υποστήριξη μη κρατικών φορέων. Πιο συγκεκριμένα η επιχειρηματίας κα Ελ. Αμβρoσιάδου ιδιοκτήτρια της εταιρίας Ikos (http:// www.ikos.co.uk) υποστήριξε το σύνολο της προσπάθειας των εθελοντών της ΕΟΔ με απώτερο στόχο όχι μόνο την άμεση παροχή βοήθειας, αλλά και την υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος που αφορά τα ορφανά παιδιά του Πορτ ο Πρενς.

 Το Παράρτημα Κοζάνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πάντοτε ενεργό και επιχειρησιακό συμμετείχε στην αποστολή για βοήθεια στην Αϊτη με ένα από τα πιο έμπειρα και εξειδικευμένα μέλη του στο Τμήμα Καταστροφών, μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνο υλικών κ. Αγουράτσιο Χρήστο.

 Στις 23 Ιανουαρίου και ενώ η επίσημη εντολή από την κυβέρνηση της Αίτη ήταν να διακοπούν οι έρευνες για ζωντανούς, τα συνεργεία των διασωστικών οργανώσεων δεν σταμάτησαν να αναζητούν στα ερείπια την ελπίδα και σε συνέχεια επαφής του Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφου του megaκαι απεσταλμένου στην Αϊτή, Εμπόλεμη Ζώνη) με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΟΔ επιβεβαίωσε ότι περνώντας από ένα κτήριο το οποίο έχει καταρρεύσει πλήρως άκουσε να τον φωνάζουν μέσα από το κτήριο δύο Αϊτινοί, έτρεξε προς βοήθεια τους και συνειδητοποίησε ότι ακουγόταν αχνές φωνές μέσα από τα ερείπια ενός εγκλωβισμένου. Αμέσως ζήτησε την βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ακαριαία η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έσπευσε στο σημείο και με εξειδικευμένες τεχνικές στην έρευνα και διάσωση εντοπίστηκε ο εγκλωβισμένος. Τα στελέχη του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΟΔ, στη Θεσσαλονίκη, επικοινώνησαν άμεσα με το κέντρο επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην Αϊτή, ενημέρωσαν για τον εντοπισμό και σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Ομάδα Διάσωσης USAR-1 και 20μελούς ομάδας διάσωσης Γάλλων Διασωστών ξεκίνησαν την διαδικασία απεγκλωβισμού και κατάφεραν ύστερα από ηρωική προσπάθεια να ανασύρουν ζωντανό τον 24χρονο Αϊτινό.

 Συνολικά χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΟΔ σε 11 περιπτώσεις εξακρίβωσης πληροφοριών για εγκλωβισμένους, έγινε μία διάσωση - απεγκλωβισμός ζωντανού ατόμου (άνδρας 24 ετών) ενώ κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, μέλη της ΕΟΔ ανέσυραν από τα ερείπια του κτηρίου που στεγαζόταν τα γραφεία του οργανισμού όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς επίσης και σημαντικών εγγράφων που έπρεπε να διασωθούν. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για μία ακόμη φορά πρωτοστάτησε στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης εκτός ελληνικών συνόλων και το Παράρτημα Κοζάνης υποστήριξε την επιχείρηση. Μια επιχείρηση με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

 Το Παράρτημα Κοζάνης σταθερό και πιστό τις αρχές δημιουργίας και λειτουργίας του έσπευσε να βοηθήσει με όσες δυνάμεις ήταν δυνατό και βέβαια θα το πράξει και πάλι στο μέλλον όπου και όποτε χρειαστεί. Η πολύτιμη εμπειρία της αποστολής στην Αίτη θα αξιοποιηθεί ενώ η εκπαίδευση και οι επιχειρήσεις δεν σταματούν ποτέ.

 

 Για το Παράρτημα Κοζάνης της ΕΟΔ ο Πρόεδρος Γεώργιος Τζήκας.
  Τηλ επικοινωνίας 6972440092 και 6977665571

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή