ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!


  Με τον κατήφορο που έχουμε πάρει, τίποτε πλέον δεν μας εκπλήσσει. Σύμφωνα με απόφαση των σοφών εγκεφάλων του υπουργείου α-Παιδείας τα ταλαίπωρα παιδιά μας, ήδη από το δημοτικό, θα διδάσκονται όχι μόνο «σεξουαλική αγωγή» αλλά και γιόγκα! Αντιγράφουμε από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου·

  «Σεμινάρια για όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Yoga στην Εκπαίδευση

● Για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 10.30 π.μ.
Γερμανική Σχολή Αθηνών, Δημοκρίτου και Ζηρίδη, Παράδεισος Αμαρουσίου, όπισθεν Καρφούρ.
Συνδιοργάνωση: Ο Σχολικός Σύμβουλος φυσικής αγωγής Β΄Δ/νσης Δ.Ε. Αθήνας
Γερμανική Σχολή Αθηνών
Είσοδος Ελεύθερη

● Εγγραφές κατά την άφιξη

● Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Πληροφορίες στο τηλ. 210.6399275 και στην ιστοσελίδα.www.tripodis.gr».
(Σημ. «Π» είναι η προσωπική ιστοσελίδα του σχολικού συμβούλου φυσικής αγωγής, ο οποίος κινεί όλη την υπόθεση).

  Μεταξύ των εκπαιδευτών στα σεμινάρια αυτά είναι δάσκαλοι και δασκάλες της γιόγκα, ενώ στα σεμινάρια οι εκπαιδευτικοί θα διδαχθούν –μεταξύ άλλων· «Τη φιλοσοφία της yoga και τα οφέλη της», «Αναπνευστικές ασκήσεις (Pranayamma)», «γιογκικές στάσεις (Asanas)», «βαθειά χαλάρωσηYoga Nidra)» και «αυτογενή χαλάρωση».

  Το σχετικό έγγραφο-αναφέρεται- θα πρέπει να φθάσει σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια).

  Σχόλιο «Π»: Ας μάθουν, λοιπόν, οι σοφοί εγκέφαλοι του υπουργείου, που πήραν την απόφαση: Η γιόγκα εκτός του ότι δεν είναι γυμναστική αλλά αναπόσπαστο τμήμα της θρησκείας ινδουισμού-βουδισμού, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ψυχοσωματική, όσο και τη διανοητική υγεία αυτών που επιδίδονται σ’ αυτήν. Αναφέρουμε λίγα από τα πολλά που θα μπορούσαν να ειπωθούν σχετικά:

 

Α΄. Σωματικοί κίνδυνοι

  1. Η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει από τη γιόγκα τα παιδιά, αλλά και τις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πιθανότητας εμβολισμού αγγείων με αέρα» (βλ.www.americanyogaassociation.org/general.html). Επίσης πολλοί δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα τονίζουν τους σωματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η γιόγκα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών.

  2. Σε διάφορες γιογκικές ιστοσελίδες επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι αναπνευστικοί κίνδυνοι της γιόγκα: υπεραερισμός, τραυματισμοί του διαφράγματος και άλλων αναπνευστικών μυών και κατάρρευση των πνευμόνων από τις αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα (βλ.www.yogatohealth.com/Being-Aware-Of-Yoga-Breathing-Dangers.html).

 

Β΄. Πνευματικοί κίνδυνοι.

  1. Ψυχιατρικές μελέτες αναφέρουν τις ψυχιατρικές επιπλοκές του διαλογισμού (βλ. Epstein Mark&Lieft Jonathan. “Psychiatric Complications of Meditation Practice”, in The Journal of Transpersonal Psychology, vol.13 no 2, 1981) και σοβαρές μελέτες εξειδικευμένων ψυχολόγων κατονομάζουν τις ποικίλες βλάβες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους που ασκούν διαλογισμό: απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολές άγχους, δυσκολίες στη μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματική ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμοί, οπτικές ψευδαισθήσεις κ.ά.(βλ. Singer Thaler Margaret, Cults in Our Midst. The Continuing Fight Against their Hidden Menace, John Wiley, 2003, κεφ. 6). Η επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος που διαλογίζεται διακινδυνεύει τη σωματική, διανοητική και πνευματική του υγεία.

  2. Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, «αλλά πνευματικό μονοπάτι». Αυτό διακηρύσσει ο γκουρού Σατυανάντα, με τα εξής λόγια· «Στα κέντρα της γιόγκα θα πρέπει μόνον ο σκοπός της αναπτύξεως της συνειδητότητάς σου να σε φέρνει..» (περ. Γιόγκα 1/1980,σελ.6) Το «πνευματικό μονοπάτι» της γιόγκα, σύμφωνα με μελέτες των ειδικών, αλλά και του γκουρού Ραζνίς (Όσσο) μπορεί να οδηγήσει σε «προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής».

  Και το συμπέρασμα: Διαμαρτυρηθείτε μαζικά στο Υπουργείο Παιδείας (210.3442000 τηλεφωνικό κέντρο) για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Είναι αντισυνταγματικό να προσηλυτίζουν από το Δημοτικό τα παιδιά μας στον ινδουισμό μέσω της γιόγκα. Τηλεφωνήστε, στείλτε επιστολές (scripta manent), φαξ, e-mail.

 

«ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ» ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009


ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή