ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΑΣ

Κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, γιατί πρέπει να προηγηθεί γνωριμία του εαυτού μας. Του εσωτερικού μας κόσμου. Πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε. Να αποκτήσουμε το «γνώθι σαυτόν».

Αυτό θα το κατορθώσουμε με την αντικειμενική αυτοκριτική του εαυτού μας, χωρίς δικαιολογίες και αυτοδικαίωση. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε ένα προσεκτικό πνευματικό απολογισμό, ενθυμούμενοι τις μικρές και τις μεγάλες ευεργεσίες του Θεού που απλόχερα μας χάρισε κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Ταυτόχρονα να αναλογιστούμε πως ανταποκριθήκαμε σ’ όλες τις δωρεές του Κυρίου μας και κατά πόσον τα όσα ακούσαμε, διαβάσαμε, μάθαμε από τον αιώνιο ευαγγελικό του λόγο, μίλησαν στην καρδιά μας, άλλαξαν την ζωή μας, τόνωσαν την πίστη μας κι αν τελικά όλα αυτά τα κάναμε βίωμα στην καθημερινή μας ζωή, ή μήπως τα αποθηκεύσαμε στο νου μας, αρκούμενοι στην αύξηση των γνώσεών μας.

Στην προσπάθειά μας αυτή, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πιθανόν να εντοπίσουμε αδυναμίες, πάθη που φωλιάζουν στην ψυχή μας, κακούς λογισμούς που απομακρύνουν την χάρη του Θεού από τη ζωή μας. Μόνο με μια τέτοια προσεκτική και σχολαστική έρευνα του εαυτού μας θα συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη αναθεώρησης της πορείας μας, προκειμένου να πορευθούμε, τη νέα χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας, σε μια καινούργια πνευματική ζωή.Διαφορετικά θα μείνουν απραγματοποίητες, για μια ακόμη χρονιά, οι πολλές ευχές που ανταλλάσουμε για «χαρούμενο, ειρηνικό και ευλογημένο το νέο έτος».

Στην καλή μας διάθεση, για μια τέτοια ευλογημένη αλλαγή πορείας της πνευματικής μας ζωής, έχουμε σύμμαχο τον Κύριό μας και τον πλούσιο πνευματικό οπλισμό που μας προσφέρει η Εκκλησία μας, μέσω της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής της.

Ευχόμαστε, η χαρά, η ειρήνη και η γαλήνη μέσα μας και γύρω μας, που όλοι ποθούμε, να γίνει πραγματικότητα το 2009.

  Σ.Γ.Β.

 

«ΦΩΣ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή