'Ενα ειρηνικό “υπερόπλο”

Με την έναρξη του νέου χρόνου όλοι ανταλλάξαμε ευχές για υγεία, ευτυχία και ειρήνη. 'Ομως, παρά τις ευχές και τις επιθυμίες μας, δυστυχώς στον κόσμο μας δεν βασιλεύει η ειρήνη. Παντού γίνονται πόλεμοι, επικρατεί αναταραχή και έχουμε συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ κρατών, πολιτικών παρατάξεων, κοινωνικών ομάδων, ακόμα και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας και μεμονωμένα πρόσωπα.

Ακούγοντας κανείς ειδήσεις, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι εξοπλισμοί που διαθέτει ή επιδιώκει ν' αποκτήσει κάθε χώρα. Συμφωνίες πραγματοποιούνται για αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων με ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφικές δυνατότητες, μαχητικών αεροπλάνων και πλοίων που κατά τη γνώμη των ηγεσιών των ένοπλων δυνάμεων επιτυγχάνουν την υπεροχή έναντι των αντιπάλων. Ενώ υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης άλλων σημαντικών τομέων όπως είναι η υγεία, η παιδεία και η εξασφάλιση ειδών διατροφής, το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών διατίθεται σε πολεμικές και αμυντικές δαπάνες.

Αντί όμως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών να είναι η επίτευξη της ασφάλειας και της αποτροπής των ένοπλων συγκρούσεων, μάλλον δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και εντείνονται οι αντιθέσεις και οι διαμάχες. Διαπιστώνουμε ότι κανενός είδους πολεμικών εξοπλισμών δεν εξυπηρετούν το πολυπόθητο ιδανικό της ειρήνης. Αντίθετα επιτείνουν τον κίνδυνο αν χρησιμοποιηθούν να προκαλέσουν μόνο απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές στο περιβάλλον.

Υπάρχει άραγε κάποιο όπλο που η χρήση του φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα και είναι ευεργετικό για καθένα που το έχει αποκτήσει; Και ποιό είναι αυτό;

Είναι το υπερόπλο της προσευχής με ασφαλή και βέβαια αποτελέσματα. 'Οσοι το χρησιμοποιούν, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά στο χώρο της Εκκλησίας, και με πίστη παρακαλούν τον Κύριό μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ανταποκριθεί και θα δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα. Ο παντοδύναμος Θεός θα ενεργήσει πάντα προς το συμφέρον των αιτούντων και, αναθέτοντας σ' Αυτόν την όποια δυσκολία μας, θ' απαλλαγούμε από την αγωνία, τη στενοχώρια και την ανασφάλεια και θ' αποκτήσουμε στην ψυχή μας την πολυπόθητη ειρήνη. Ειρήνη μέσα μας, ειρήνη με τον Θεό, ειρήνη με τους γύρω μας. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα όπλα που έχει χρησιμοποιήσει και επινοεί ο άνθρωπος που φέρνουν το θάνατο και την καταστροφή, στον αντίποδα όλων αυτών, η προσευχή χαρίζει ειρήνη, χαρά και ανοίγει το δρόμο της αιώνιας ζωής.

Κατ' επέκταση, όσο γίνεται ευρύτερη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, αυτό θα επηρεάζει και τις γενικότερες εξελίξεις, θα μεταβάλει τις διαθέσεις και θα μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τις συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Αν μάλιστα η προσευχή έχει ως αντικείμενο να γίνει το θέλημα του Κυρίου, Εκείνος, ως σοφός κυβερνήτης της ζωής όλων μας και προσβλέποντας στην αιωνιότητα, θα βελτιώσει της συνθήκες και θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα που καθημερινά δημιουργούμε.

Δεν μπορούμε βέβαια να πιστεύουμε ουτοπικά ότι “ο άρχων του κόσμου τούτου” θα σταματήσει ποτέ να δημιουργεί διχόνοιες, συρράξεις και εμπόλεμες καταστάσεις ή ότι οι κάθε λογής εξοπλισμοί θα παύσουν να χρησιμοποιούνται και να καταστρέφουν τους ανθρώπους και τη φύση. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει διά μέσου των αιώνων, διότι η ανθρωπότητα πεισματικά συνεχίζει να απομακρύνεται από τον Θεό και δίδει έτσι ευκαιρίες στον Διάβολο να δημιουργεί καταστάσεις σύμφωνα με το θέλημά του.

Ακόμα όμως και αν οι εξωτερικές συνθήκες είναι αντίξοες και αρνητικές, η χρήση του “όπλου” της προσευχής θα ενισχύει διαρκώς την εμπιστοσύνη μας στη Θεία Πρόνοια, θα χαρίζει την ελπίδα ότι, όσοι πόλεμοι και αν ξεσπούν στη γη μας, ο Κύριος θα αποφασίσει για την τελική έκβασή τους, καθώς και τη βεβαιότητα ότι ο τελικός νικητής όλων θα είναι Αυτός ο Χριστός και οι ακόλουθοί του.

 

Κ. Ρ.

 

Κορυφή