Μετά την εξόντωση του Ιωράμ και της Ιεζάβελ η αγία Γραφή μας εξιστορεί την εξόντωση των υπολοίπων απογόνων του Αχαάβ. Στην Σαμάρεια υπήρχαν εβδομήντα απόγονοι του Αχαάβ. Είναι άξιο σημειώσεως ότι και ο Ιακώβ είχε εβδομήντα απογόνους (Γεν. 46,27) και ο Γεδεών (Κριτ. 8,30) και ο Αβδών (Κριτ. 12,14). Με τόσους απογόνους κανείς δεν θα περίμενε ότι η οικογένεια του Αχαάβ κάποτε θα ξεκληριστεί ολοτελώς. Αντιθέτως θα περίμενε να δεσπόζει των πολιτικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ισραήλ και να κατευθύνει τα πάντα. Άλλα τα σχέδια όμως του Κυρίου. Και, όταν ο Κύριος άλλα σχεδιάζει, διαψεύδεται η λογική των ανθρώπων. Και αυτό γίνεται όχι μόνο στα άτομα, αλλά και σε έθνη ολόκληρα. Η Αποκάλυψη του Ιωάννου μας μιλά για ένα ισχυρό κράτος, πλούσιο και δυνατό αλλά συγχρόνως και ασεβές και αμαρτωλό, την Βαβυλώνα (Αποκ. 18° κεφ.). Ένα κράτος που κομπάζει ότι ποτέ δεν θα γνωρίσει πένθος και συνεπώς ποτέ δεν θα αντιμετωπίσει κάποια ήττα ή κάποιο πρόβλημα. Κι όμως η Βαβυλώνα καταστρέφεται και απορούν και κλαίνε και πενθούν οι βασιλείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί της γης, επειδή όχι μόνο καταστράφηκε αλλά και «σε μια ώρα ερημώθηκε». Η δε ερήμωσή της θα είναι αιώνια. Μουσικοί δεν θα παίξουν τα όργανά τους πλέον, τεχνίτες ποτέ δεν θα εξασκήσουν την τέχνη τους, μύλοι δεν θα κινηθούν ξανά, λύχνος δεν θα ανάψει στο μέλλον, γάμος δεν θα ξαναγίνει. Και όλα αυτά για την ασέβειά της και για το ότι αίματα προφητών και αγίων χύθηκαν σε αυτήν.
Ο Ιού έστειλε επιστολή προς τους άρχοντες της Σαμάρειας και προς αυτούς που είχαν την φροντίδα και την περιποίηση των απογόνων του Αχαάβ. Τους έγραψε στην επιστολή με πολύ έξυπνο και διπλωματικό τρόπο ότι πρέπει τώρα να εκλέξουν τον πιο ικανό από τους απογόνους του Αχαάβ σαν βασιλιά και παίρνοντας τα άρματα, τους ίππους και τα όπλα που είχαν στην διάθεση τους να αγωνιστούν εναντίον του και να στηρίξουν τον βασιλικό οίκο του Αχαάβ. Το έκανε αυτό ο Ιού για να γνωρίσει τις προθέσεις τους, αν είχαν την διάθεση να συγκρουστούν μαζί του ή αν θα ήθελαν να υποταχθούν σε αυτόν.
Οι άρχοντες της Σαμάρειας και του βασιλικού οίκου περίτρομοι σκέφθηκαν ότι δύο βασιλείς, ο Ιωράμ και ο Οχοζίας, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον Ιού και θα μπορέσουν αυτοί; Γι' αυτό του έστειλαν απάντηση και του έγραψαν ότι δεν έχουν καμμία πρόθεση να εκλέξουν βασιλιά, αλλά αναγνωρίζουν αυτόν ως άρχοντά τους και θα κάνουν ό,τι θέλει εκείνος.
Μετά την απάντηση των αρχόντων ο Ιού έστειλε δεύτερη επιστολή σε αυτούς και τους ζήτησε, αν όντως τον αναγνωρίζουν ως βασιλιά τους, να κόψουν τα κεφάλια των εβδομήντα απογόνων του Αχαάβ και την άλλη μέρα να του τα στείλουν στην Ιεζράελ. Πράγματι αυτό που ζήτησε έγινε αμέσως. Οι άρχοντες της Σαμάρειας χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές έσφαξαν τους απογόνους του Αχαάβ και έβαλαν τα κομμένα κεφάλια τους μέσα σε κοφίνια και τα έστειλαν στην Ιεζράελ.
Η Ιεζάβελ είχε πιέσει τις συνειδήσεις των αρχόντων της για να μεθοδεύσουν ολόκληρη σκευωρία και να λιθοβοληθεί ο Ναβουθαί με την οικογένειά του. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι, που πιέσθηκαν να δρουν ανόμως χάριν των ηγετών τους, θυσιάζουν με συνοπτικές διαδικασίες τους απογόνους τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το δίκαιο ή άδικο της υποθέσεως. Συμπλέουν με τον τωρινό βασιλιά, για να τα έχουν καλά και να περνά η ζωή τους ήσυχα και ωραία. Οι άρχοντες που καθιστούν τους υπηκόους τους τυφλά ρομπότ και δούλους, χωρίς καμμία προσωπικότητα και ηθική δύναμη, να γνωρίζουν ότι προετοιμάζουν επαναστάτες και αναρχικούς, που θα οδηγήσουν και αυτούς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία στην καταστροφή. Αυτοί που επιδιώκουν την αυθαίρετη και άνευ όρων δύναμη και εξουσία και ζητούν την πλήρη υποτέλεια χωρίς ηθικούς φραγμούς να ξέρουν ότι κυλούν μία πέτρα που κάποτε θα γυρίσει και θα τους πλακώσει και τους ιδίους.
Όταν τα κεφάλια ήλθαν στην Ιεζράελ ο Ιού διέταξε να τα τοποθετήσουν σε δύο σωρούς δίπλα στην πύλη της πόλεως και να τα αφήσουν εκεί μέχρι το πρωί της άλλης μέρας. Όταν ξημέρωσε, ήλθε στην πύλη και με προσποιητή έκπληξη είπε στον λαό που βρισκόταν εκεί· «Είσθε δίκαιοι κριτές και γνωρίζετε ότι εγώ συνωμότησα εναντίον του βασιλιά μου Ιωράμ και τον σκότωσα. Αλλά ποιός σκότωσε όλους αυτούς; Βλέπετε λοιπόν ότι όσα προφήτευσε ο Κύριος μέσω του προφήτου Ηλία έγιναν και θα δείτε ότι τίποτα δεν θα μείνει ανεκπλήρωτο».
Ο Ιού, αν και χρισμένος από τον Θεό για να φέρει εις πέρας την αποστολή της εξοντώσεως της οικογενείας του Αχαάβ, εν τούτοις χρησιμοποιεί κοσμικές και μη σωστές μεθόδους, για να αποσείσει το βάρος της ευθύνης των πράξεών του και να καταστείλει πιθανές αντιδράσεις στις βίαιες και συνοπτικές, άνευ δίκης, πράξεις του. Κολακεύει τον λαό και αθωώνει τον εαυτό του, επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους, ενώ ό ίδιος είχε ζητήσει το θάνατό τους και είχε επιβάλει στους άρχοντες να τους εκτελέσουν. Πάνω από όλα παρουσιάζει ότι τα όσα έγιναν ήταν σχέδιο Θεού, ώστε να φανεί ότι όποιος αντιδράσει εναντιώνεται στον Θεό. Ο Θεός όμως δεν θέλει ανήθικα μέσα για να πραγματοποιηθεί το σχέδιό του, ασχέτως που μερικές φορές οι άνθρωποί του δρουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Γι' αυτό ο καθένας μας θα πάρει το μισθό του ή την τιμωρία του ανάλογα με τις πράξεις του. Και να γνωρίζουμε ότι, όταν βλέπουμε αδικία και δεν διαμαρτυρόμαστε, η αδικία καταλογίζεται και σε εμάς.
Κατόπιν ο Ιού θανάτωσε όλους τους απογόνους του Αχαάβ που απέμειναν στην Ιεζράελ όπως και τους άρχοντες, τους μάντεις, τους ειδωλολάτρες ιερείς που σχετίζονταν με αυτόν και ήταν δικοί του. Εδώ φαίνεται πόσο κακό και απαίσιο είναι για τον Θεό η συνεργασία και η συντροφιά με άνομους ανθρώπους. Ο νόμος του Κυρίου συνεχώς καλοτυχίζει και μακαρίζει αυτούς που δεν πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις ανόμων και δεν συμβαδίζουν μαζί τους. Γι' αυτό και ο δίκαιος –δηλαδή φιλάνθρωπος– Ιωσήφ, όταν είδε την Παναγία να γυρίζει από την Ελισάβετ έχοντας εμφανή τα σημεία της εγκυμοσύνης της, αν και δεν ήθελε να την τιμωρήσει σύμφωνα με όσα έλεγε ο νόμος, εν τούτοις θέλησε κρυφά να την δίωξει, γιατί δεν ήθελε να συγκατοικεί με αμαρτωλή γυναίκα. Όταν όμως έμαθε από τον άγγελο ότι το μωρό που έχει είναι εκ Πνεύματος Αγίου την κράτησε κοντά του (Ματθ. 1, 19-20).
ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ