Homeschooling στην Ελλάδα

Εισαγωγή

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η εκπαίδευση κατ’ οίκον αποτελεί νόμιμη εναλλακτική επιλογή μόρφωσης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το νόμο 3699/2008 και 4186/2013 είναι νόμιμή μόνο όταν συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας του παιδιού, τα οποία δεν επιτρέπουν την μετακίνηση του στο φυσικό περιβάλλον του σχολείου. Στην προσπάθεια μας να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ως έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος κινητοποιήθηκε μια ομάδα οικογενειών. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και άλλες οικογένειες με στόχο να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία έτσι ώστε η διδασκαλία στο σπίτι να αποτελεί νόμιμο δικαίωμα για το κάθε παιδί. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά σχετικά με το homeschooling.

Τι είναι το Homeschooling;

Ορίζεται ως η κατ' οίκον εκπαίδευση ως μια μορφή εναλλακτικής εκπαιδευτικής επιλογής στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πράξεων μιας χώρας. Στην περίπτωση αυτή, η ανάληψη της ευθύνης για την εκπαίδευση του παιδιού γίνεται αποκλειστικά από το οικογενειακό του περιβάλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε από τους ίδιους τους γονείς ή από δασκάλους που έχουν επιλέξει, καλύπτοντας την διδακτέα ύλη που ορίζεται για την κάθε τάξη από το υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων. Έπειτα ο μαθητής καλείται να εξεταστεί σε σχολείο σε χρονικά διαστήματα τα οποία ορίζονται από το κράτος. Μ’ αυτόν τον τρόπο ελέγχεται αφενός η πρόοδος του μαθητή και αφετέρου ελέγχεται η αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διδασκαλίας.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους τους μαθητές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Από την νομιμοποίηση του ιδιαίτερα θα εξυπηρετηθούν παιδιά ακριτικών περιοχών, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία, ο τραυλισμός κ.α. Επίσης εξυπηρετεί οικογένειες στις οποίες υπάρχουν μέλη που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών σε αυτούς. Τέλος, σε γονείς με κυλιόμενο ωράριο εργασίας και γονείς που η φύση της εργασίας τους απαιτεί συχνές μεταθέσεις.

Πλεονεκτήματα από το Homeschooling;

Η επιλογή αυτής της μεθόδου διδασκαλίας από τους γονείς επιτρέπει μεταξύ άλλων:

  • Την διαφύλαξη των θρησκευτικών, ηθικών και ιδεολογικών αξιών της οικογένειας.
  • Την αποφυγή του σχολικού εκφοβισμού ως εκφραστής στην παραδοσιακή εκπαίδευση.
  • Ελεύθερη επιλογή διδασκόντων.
  • Αποφεύγεται η υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών που προσφέρουν ορισμένα σχολεία όπως τα απομακρυσμένα.
  • Ενισχύονται οι ενδοοικογενειακές σχέσεις.
  • Προσαρμόζεται ο τρόπος εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες του παιδιού.
  • Ευέλικτο μαθησιακό ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του οικογενειακού προγραμματισμού.
  • Εξοικονόμηση πόρων από τις μετακινήσεις.

Εν κατακλείδι, η εκπαίδευση κατ’ οίκον δεν υστερεί μορφωτικά τον μαθητή που θα την επιλέξει, απεναντίας δημιουργεί κοινωνικά άτομα με ανεπτυγμένες δεξιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ όπου οι μαθητές παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από το εθνικό μέσο όρο. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση, παρακαλούμε όσες οικογένειες ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στο κανάλι μας έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μετατραπεί το κοινωνικό αίτημα σε απαίτηση, η οποία θα εκφραστεί από νομικό.

 

Επιμέλεια

Μέλος οικογενειών

Msc Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός

 

Κορυφή