ΕΥΡΩΠΗ 1989 ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ 2009

   Ευρώπη 1989, κατάρρευση του περιβόητου «υπαρκτού σοσιαλισμού»!

  Ευρώπη 2009, παγκόσμια οικονομική Κρίση-κατάρρευση του καπιταλισμού;

  Νοσταλγοί της προ του 1989 εποχής μιλούν σχεδόν θριαμβολογώντας για το «1989 του καπιταλισμού» και τα τραγικά αποτελέσματα της «θεοποίησης των αγορών»!

  Ανάμεσα στις δυο θεοποιήσεις όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αλλά και ουσιαστικές ομοιότητες, που αξίζει να επισημανθούν.

  Η πρώτη είναι ότι, παρά την παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού και την όποια θεοποίησή του, δεν είδαμε πουθενά ανδριάντες, ούτε εικονίσματα των μεγάλων εισηγητών του, όπως υπήρχαν βέβαια υποχρεωτικά σε κάθε κτίριο και κάθε πλατεία σε όλη την απέραντη πρώην ΕΣΣΔ. Ακόμη τα έργα τους συχνά δεν διδάσκονται καν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η σκέψη του Λένιν ήταν υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα δημοτικά Σχολεία του Ανατολικού Μπλοκ και συνεχίζει να είναι σε πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα. Ακόμη όσοι αντιστάθηκαν στις απάνθρωπες επιταγές και δεσμεύσεις του «υπαρκτού σοσιαλισμού» έδωσαν το αίμα τους και συχνά τη ζωή τους. Όσοι υποτάχτηκαν στην απληστία του κέρδους, στον εξαναγκασμό της διαφήμισης και τις προκλήσεις του καπιταλισμού έχασαν τα λεφτά τους και θυσίασαν την τιμή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπέρμαχοι του καπιταλισμού απέφυγαν τις θεοποιήσεις, θεός τους παμπάλαιος παραμένει ο μαμωνάς.

  Μια έξυπνη σύντομη σύγκριση των δυο συστημάτων λέει ότι «ο κομμουνισμός είναι η καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ ο καπιταλισμός το αντίθετο», δηλαδή ακριβώς το ίδιο. Τελικά ο μεγάλος εχθρός παραμένει πάντα για όλους μας και τα διάφορα συστήματα επινοήματα για την επίγεια ευτυχία μας ο εξαπατημένος άνθρωπος, που επιλέγει τη θεοποίηση, μάλιστα την πιο τραγική, την θεοποίηση του εαυτού του και αγνοεί ή αρνείται τη θέωση που όρισε γι’ αυτόν η άπειρη φιλανθρωπία του Δημιουργού του.

 

«Η Δράσις μας» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή