ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ

 Η αναζήτηση και ανεύρεση των ιερατικών κλήσεων ανάμεσα στους νέους μας είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Οι κληρικοί εργάζονται γι’ αυτό που είναι αρκετά δυσχερές μέσα στον σύγχρονο κόσμο της υλοφροσύνης. Ο κάθε αντιπρόσωπος του Θεού με διάφορους τρόπους προσπαθεί να φέρει κοντά στο Χριστό και νέους υποψήφιους κληρικούς.

  Κάποτε είδαμε το Γέροντα (π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο) να παίρνει ένα ωραίο επιτραχήλιο κεντημένο με τέχνη και να το τοποθετεί στο στήθος ενός παιδιού του δημοτικού σχολείου. Το παιδάκι αυτό ήταν γιος συγγενικού του προσώπου και δεν υπήρχε κίνδυνος να κατηγορηθεί ότι κάνει προπαγάνδα στα παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν.

  -Δεν έχω την ικανότητα, όπως και κανείς άνθρωπος, έλεγε, να δημιουργήσω ιερατικές κλήσεις. Μόνο ο Θεός που δημιουργεί τον άνθρωπο, τον προικίζει και του δίδει διάφορα χαρίσματα, μπορεί να φυτεύει ουράνιες κλήσεις. Εμείς οι κληρικοί οφείλουμε να τις ανευρίσκουμε, να τις καλλιεργούμε. Να κάνουμε τους νέους που τις έχουν να συνειδητοποιούν την μεγάλη τιμή. Να αποδέχονται με φόβο και την ανάλογη συναίσθηση την μεγάλη τιμή και το ύψιστο λειτούργημα.

  Πολλοί κληρικοί βγήκαν από την εργασία του αυτή. Αυτός ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, αν ο Γέροντας δεν απέτρεπε τους υποψηφίους από δυο πράγματα·

α) Το κυνήγι της μίτρας, δηλαδή την δεσποτομανία για τους άγαμους κληρικούς.

β) Τις σπουδές στο εξωτερικό. Πίστευε ότι κάποιος μπορεί να εντρυφήσει στους Πατέρες και γι’ αυτό δεν το θεωρούσε απαραίτητο να μεταβεί στα ξένα πανεπιστήμια με την παπική ή την προτεσταντική νοοτροπία.

  Ήθελε οι κληρικοί να αφιερώνουν τον εαυτό τους στον Εσταυρωμένο και όχι να ακολουθούν το δρόμο αυτό για να καταλάβουν εκκλησιαστικές θέσεις και αξιώματα που ενδεχομένως να μη τα αξίζουν και έτσι να κινδυνεύουν χάσουν και την ψυχή τους από την κακή διαχείριση αυτών των θέσεων.

 

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης

«ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή