Προετοιμασία ταξιδιού

Οι τρεις εκπαιδευτικοί συνδέονταν με μακροχρόνια φιλία. Συνταξιοδιοτηθηκαν πρόσφατα και, συνεχίζοντας να κάνουν πάντα παρέα, κανόνισαν να συναντηθούν και πάλι, για ν'ανταλλάξουν τα νέα τους.

Ο Βασίλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πήρε πρώτος το λόγο:

-Λοιπόν που λέτε, τώρα που επιτέλους εισέπραξα το περίφημο “εφ άπαξ”, κανονίζουμε με τη γυναίκα μου να κάνουμε το ταξίδι που επιθυμούσαμε χρόνια. Πρόκειται για το γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αισθανόμαστε ακόμα σχετικά νέοι κι έτσι πιστεύω ότι θα το απολαύσουμε. 'Ολη την εβδομάδα επισκεφθήκαμε αρκετά γραφεία ταξιδίων που είδαμε στο Internet ότι διοργανώνουν πολυήμερα ταξίδια στην Αμερική. Εξετάζουμε κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι. Δεν ξέρετε με πόση ανυπομονησία περιμένουμε να κάνουμε τα σχέδιά μας πραγματικότητα.

-Κι εμείς κανονίζουμε κάτι παρόμοιο, άρχισε και ο Γιώργος, καθηγητής μαθηματικών. 'Οχι όμως τόσο μακριά, εντός της Ευρώπης. 'Ηδη έχουμε προγραμματίσει αρχές Ιουνίου να επισκεφθούμε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, φθάνοντας μέχρι το Βόρειο Πόλο. Οι φροντίδες μας τώρα είναι το πώς θα ενημερωθούμε όσο καλύτερα μπορούμε για τις διακοπές αυτές που αποτελούσαν όνειρο ζωής. Εσύ Αλέξη, τι έχεις κατά νου; Είπε, απευθυνόμενος στον τρίτο φίλο της παρέας, φιλόλογο.

-Εγώ, φίλοι μου, θα προτιμήσω να γνωρίσω καλύτερα την πατρίδα μας. Θα ξεκινήσουμε οικογενειακώς με το δικό μας αυτοκίνητο να γνωρίσουμε την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Πελοπόννησο και φθάνοντας στη Θράκη, μέχρι τα σύνορα του 'Εβρου. Θέλουμε να επισκεφθούμε κάθε περιοχή της χώρας μας, όχι μόνο τις τελείως τουριστικές, και να χαρούμε τις υπέροχες φυσικές ομορφιές και τόσα άλλα αξιοθέατα που διαθέτει. Αν είμαστε καλά, πρώτα ο Θεός, μπορεί αργότερα να κάνουμε και μιά κρουαζιέρα στα νησιά μας.

Αλήθεια, πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να νιώθουμε που αξιωθήκαμε να ολοκληρώσουμε τη σταδιοδρομία μας και η υγεία μας μας επιτρέπει να προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτές τις επίγειες αποδράσεις! Μήπως όμως παράλληλα και όσο αισθανόμαστε ακόμα ακμαίοι, θα πρέπει ν' ασχοληθούμε και με την προετοιμασία του άλλου μεγάλου ταξιδιού που οπωσδήποτε θα κάνει ο καθένας μας;

-Τι εννοείς; Σε ποιό ταξίδι αναφέρεσαι; ρώτησε υποψιασμένος ο Γιώργος.

-Αν κατάλαβα καλά, παρατήρησε κάπως απότομα ο Βασίλης, εννοείς το θάνατο. Δεν νομίζω όμως ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλάσουμε την καλή μας διάθεση με δυσάρεστες υπομνήσεις.

-Συμφωνώ με το Βασίλη, πρόσθεσε ο Γιώργος. 'Ομως αφού το θέλεις, πες μας σύντομα ποιές προετοιμασίες νομίζεις ότι χρειάζεται αυτό το αναπόφευκτο ταξίδι που μόνο ευχάριστο δεν μπορεί να είναι;

-Κατ' αρχή, αγαπημένοι μου φίλοι, θα πρέπει να σας διορθώσω, είπε χαμογελώντας ο Αλέξης. 'Εχω τη γνώμη ότι το συγκεκριμένο ταξίδι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά απεναντίας να μας δημιουργεί μια χαρούμενη προσμονή. Αρκεί βέβαια να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Αφού με την Ανάσταση του Κυρίου μας καταργήθηκε ο θάνατος και η ζωή συνεχίζεται αιώνια, τότε θα πρέπει να περιμένουμε με χαρά θα έλεγα τη συνάντησή μας με το Χριστό, εκεί όπου δεν υπάρχει λύπη, ούτε αρρώστια και πόνος, ούτε πιεστικές καταστάσεις. Αρκεί να είμαστε μαζί του. Και για να μη σας κουράζω, η προετοιμασία μας είναι να προσπαθήσουμε ν' απαλλαγούμε απ' ό,τι μας χωρίζει από Εκείνον, δηλαδή τις αμαρτίες και τα πάθη μας. Ας μην παραλείπουμε το μυστήριο της Εξομολόγησης και τη συμμετοχή μας στη Θεία Μετάληψη όσο συχνότερα μπορούμε. Επίσης να συγχωρεθούμε έγκαιρα με κάθε συνάνθρωπό μας που για οποιοδήποτε λόγο έχει δημιουργηθεί ψυχρότητα ανάμεσά μας. Και τέλος να προσπαθούμε ν' ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας τις θεϊκές εντολές που στόχο έχουν την ευτυχία μας. Δεν νομίζω πως πρόκειται για κάτι ακατόρθωτο, αφού έχουμε τα παραδείγματα χιλιάδων αγίων μας που εφάρμοσαν τον ευαγγελικό λόγο στη ζωή τους.

Εύχομαι να περάσουμε όμορφα στα ταξίδια μας και όταν επιστρέψουμε να βρεθούμε πάλι για να συζητήσουμε τις εντυπώσεις μας.

-Να είσαι καλά για την υπενθύμιση που μας έκανες, είπε ο Βασίλης, δίνοντάς του το χέρι.

-Καλή αντάμωση, λοιπόν, πρόσθεσε χαμογελαστός ο Γιώργος, και σ' ευχαριστούμε.

Στο δρόμο για το σπίτι οι δυο φίλοι σκέφθηκαν τα λόγια του Αλέξη. Είχε δίκιο για την αναφορά του σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που, ενώ ασχολούμαστε με τόσες βιοτικές μέριμνες δεν περνάει καν απ' το μυαλό μας.

Κάθε ταξίδι, για να είναι πραγματικά ευχάριστο και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας, χρειάζεται την κατάλληλη οργάνωση. Πόσο μάλλον το τελικό ταξίδι προς τον ουρανό, που, ανάλογα με το πόσο ενδιαφερθήκαμε να το προετοιμάσουμε, θα καθορίσει την οριστική μας κατάσταση στην αιωνιότητα.

 

Κ. Ρ.

 

Κορυφή