Μεταλλάξεων συνέχεια

Είναι απίστευτο μέχρι πού μπορεί να φθάσει η αλλαζονική ανοησία των ανθρώπων. Αφού υποκατέστησαν το Θεό και στη θέση του έβαλαν την επιστήμη και την τεχνολογία, τώρα σειρά έδωσαν σε άλλο ιδανικό: Πώς να διορθώσουν το “ατελές” θεϊκό έργο. 'Ολα έχουν κάποιο ελάττωμα και ο σύγχρονος επιστήμονας, τυφλωμένος από εγωισμό, έχει ξεχάσει ότι η όποια πρόοδος και ανακάλυψη παραχωρείται από τον παντοδύναμο Δημιουργό, κατά το μέτρο που κρίνει χρήσιμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστήμη της βιοτεχνολογίας προβαίνει στην παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, στα οποία προσδίδει πλεονεκτήματα και οι “ειδικοί” ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα αυτά είναι βελτιωμένα ως προς την ανθεκτικότητά τους σε διάφορες αρρώστιες των φυτών. Τις επιπτώσεις όμως που ενδέχεται να έχουν στην υγεία των καταναλωτών, κανείς δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να αναφέρει.

Τώρα γίνεται λόγος και για “βελτίωση” των ανθρώπων και ιδιαίτερα για την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα στα πλαίσια της “Μεγάλης Επανεκκίνησης”, οι σύγχρονοι οραματιστές της μελλοντικής κοινωνίας Κλάους Σβάμπ και Γιουβάλ Νώε Χαράρι, υπέρμαχοι βέβαια της θεωρίας της καταγωγής του ανθρώπου από τον πίθηκο, σχεδιάζουν την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο που θ' αυξήσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες. Επίσης την κατασκευή υπερανθρώπων και την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού σε πολλούς τομείς με ισχυρότατα ρομπότ.

Τις ιδέες αυτές ενστερνίζονται και αρκετοί “προοδευτικοί” και νεοφιλελεύθεροι και μιλούν μ' ενθουσιασμό γιά τις νέες προοπτικές. Τα παρανοϊκά σχέδιά τους περιλαμβάνουν και τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού και την αντικατάστασή του με μηχανές που θα εξυπηρετούν τους λίγους προνομιούχους.

Και η παράνοια δεν σταματάει εδώ. Νέες καινοτομίες κάνουν την εμφάνισή τους και διαφημίζονται ως πρωτοποριακές και εξελιγμένες μορφές διατροφής. Κατά την άποψη ορισμένων, το κρέας που αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής μεγάλου μέρους του πληθυσμού, είναι βλαβερό· τα ζώα δήθεν μολύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ρύπους στην ατμόσφαιρα. Γι' αυτό θα πρέπει από εδώ και πέρα να καταναλώνουμε το νέο συνθετικό κρέας που ήδη σερβίρεται σε εστιατόρια της Μεγάλης Βρεττανίας. Επίσης η διατροφή θα περιλαμβάνει πλέον μια ποικιλία εντόμων, για τα οποία θα υπάρχουν διάφορες συνταγές μαγειρικής και επιπλέον θα προστίθενται αλευροποιημένα σε πολλά είδη τροφίμων.

Μήπως ισχύει εδώ το “μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι”; 'Η θα θεωρηθούμε καθυστερημένοι και έχοντες απαρχαιωμένες αντιλήψεις, αν αμφισβητούμε διάφορες φαεινές ιδέες που προβάλλουν ως επιτεύγματα;

 

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί ασφαλώς κανείς ν' αρνηθεί τη βοήθεια,

που έχει προσφέρει η επιστήμη στην ανθρωπότητα.

Πολλές θανατηφόρες ασθένειες έχουν αντιμετωπιστεί, η χειρουργική με τη βοήθεια της τεχνολογίας σώζει ανθρώπινες ζωές με πολύ πιο σίγουρα αποτελέσματα, με τ' αντιβιοτικά καταπολεμούνται διάφορα μικρόβια και σοβαρές λοιμώξεις. Νέες εφευρέσεις έχουν διευκολύνει την καθημερινότητά μας, οι επικοινωνίες γίνονται μ' ευκολία, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενισθεί.

'Ομως κάθε σώφρων επιστήμονας δεν θα πρέπει να λησμονεί ότι πίσω από κάθε πρόοδο ή ανακάλυψη βρίσκεται το χέρι του Θεού που “ξεκλειδώνει” το μυαλό και φωτίζει την ανθρώπινη διάνοια, ώστε να βρίσκει τρόπους να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής και να υπηρετεί το καλό.

Το να παραβλέπουμε το γεγονός της θεϊκής παρέμβασης είναι εγωιστικό και αλαζονικό και εκφράζει την ίδια νοοτροπία που οδήγησε στο αμάρτημα των προπατόρων μας και στη συνέχεια της ιστορίας του πύργου της Βαβέλ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η συνέχειά τους υπήρξε η καταστροφή.

Γι' αυτό, όσο κι αν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας μας δίνουν διαρκώς και νέες δυνατότητες, ας τις χρησιμοποιούμε με σύνεση και επίγνωση ότι χωρίς τη βοήθεια και τη συνέργεια του Θεού, δεν θα οδηγηθούμε σε πραγματική πρόοδο αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολέθριες και θανατηφόρες, όχι μόνο για την επιβίωσή μας στη γη αλλά και για την αιωνιότητα.

 

Κ. Ρ.

 

Κορυφή