ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

   Το 1989, γιορτάστηκαν τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Γερμανού φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγγερ. Προς τιμή του οργανώθηκε ένα συνέδριο. Σ’ αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες έκαναν εισηγήσεις, με τις οποίες αποκάλυψαν· την σχέση του Χάιντεγγερ με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας! Κατέθεσαν μάλιστα, ότι κατέδωσε συναδέλφους του· και ότι εξ αιτίας του πολλοί άνθρωποι κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και επεσήμαναν ότι ο Χάιντεγγερ ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη για τα χιτλερικά του φρονήματα. Και για τις απάνθρωπες ενέργειές του.

  Μετά από τον καταιγισμό αυτό τέτοιων αποκαλύψεων, και ενώ όλοι ήσαν βαθειά προβληματισμένοι, σηκώθηκε ένας μαθητής και διάδοχος του Χάιντεγγερ και είπε·

  -Προς τι όλες αυτές οι ιστορικές εξηγήσεις; Ο Χάιντεγγερ ήταν ο μέγιστος των φιλοσόφων! Τι πια και αν ήταν τιποτένιος σαν άνθρωπος (!!).

* * *

  Γενναία και τολμηρή ήταν η γνώμη του «μαθητή»! Εύκολα την είπε. Αλλά δύσκολα θα βρεθεί, όχι φιλόσοφος αλλά άνθρωπος πρόθυμος να δεχθεί την τοποθέτηση αυτή. Μέσα μας ξεπροβάλλει το ερώτημα· Μα επιτρέπεται άνθρωπος με τόσα προσόντα να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο; Είναι τελικά άνθρωπος, ο άνθρωπος που έχει χώρια τον νου από την καρδιά του; Γίνεται μόρφωση χωρίς καλοσύνη, χωρίς αλήθεια, χωρίς ανθρωπιά; Μήπως όσοι κάτι τέτοια τα δέχονται έχουν χάσει τελείως την ανθρωπιά; Και χωρίς ανθρωπιά, τι τάχα φιλόσοφος είναι; Καρικατούρα φιλοσόφου!

  Άριστο παράδειγμα φιλοσοφίας υπήρξε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ήταν Μέγιστος φιλόσοφος, αφού διέθετε καταπληκτική ευφυΐα και απέραντη παιδεία και μόρφωση. Συγχρόνως, και αυτό είναι ασυγκρίτως σπουδαιότερο,

Ήταν Μέγιστος άνθρωπος, αφού ήταν πρότυπο χριστιανικής αγάπης, καλοσύνης και θυσίας νικώντας τις αδυναμίες του, και αφού γέμιζε την καρδιά του με ταπείνωση και κατανόηση.

  Φιλόσοφος, λέγει ο Ιωάννης ένας άνθρωπος δεν γίνεται με τον στοχασμό και με την συμμετοχή σε συνέδρια! Φιλόσοφος γίνεται με την προσευχή και με την νηστεία. Με την εκούσια-θεληματική άσκηση και κακοπάθεια. Αν υπήρχε άλλος δρόμος πιο άνετος και ελαφρύς θα μας τον είχε υποδείξει ο Χριστός!

  Ακόμη, ο άγιος Ιωάννης μας λέει ότι αληθινή σοφία για τον άνθρωπο είναι η ελευθερία από τα πάθη, η καθαριότητα από τις αμαρτίες.

  Αληθινός λοιπόν «φιλόσοφος» είναι ο άνθρωπος που αγωνίζεται να τηρεί το θέλημα του Χριστού.

  Αυτή είναι η αληθινή φιλοσοφία.

  Γι’ αυτό στην γλώσσα των αγίων, στην δική τους ορολογία, φιλόσοφοι είναι εκείνοι που τηρούν το θέλημα του Θεού.

 

Αρχιμ. Ν. Κ.

«ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή