Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

   Λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος·

  Μη το κάνεις καλέ μου άνθρωπε, τέτοιο λάθος! Γιατί αν το κάνεις, το εαυτό σου ζημιώνεις!

  Κάθε άνθρωπος, το ξέρουμε, έχει δικαίωμα, να κάνει την προσευχή και στο σπίτι του. Ναι έτσι είναι! Όμως ποτέ κανένας δεν κάνει στο σπίτι του προσευχή, σαν εκείνη που κάνει στην Εκκλησία!

  Τι είναι εκείνο που κάνει την προσευχή στην Εκκλησία να είναι η πιο καλή;

  Εκεί, στην Εκκλησία, είναι και οι πατέρες μας, οι ιερείς! Και πλήθος κόσμου! Και όλοι μαζί, με μια καρδιά και με μια φωνή, μιλάμε στον επουράνιο Πατέρα μας!

  Μη σου περνάει, λοιπόν, η ιδέα, ότι, αν κάθεσαι στο σπιτάκι σου και κάνεις εκεί την προσευχή σου, με το δικό σου τρόπο, θα σε ακούσει ο Κύριος καλύτερα!

  Λάθος κάνεις. Μεγάλο λάθος. Ο Θεός θέλει, όλοι εμείς σαν αδέλφια-σαν παιδιά Του, να κάνουμε την προσευχή μας όλοι μαζί!...

  Μας δίδαξε να λέμε «Πάτερ ημών», «πατέρα όλων μας».

* * *

  Και, τελικά, τι κάνουμε στην Εκκλησία; Να, απλά παρακολουθούμε τα λόγια των ιερέων. Και τα επαναλαμβάνουμε σαν δικά μας.

  Ψάχνεις να βρεις, τι είναι εκείνο που κάνει την προσευχή στην εκκλησία, να είναι καλύτερη;

  Πολλά!...

  Και συγκεκριμένα· Στην Εκκλησία είμαστε πολλοί. Και όλοι μαζί έχουμε τα ίδια στο νου (στο μυαλό μας) και τα ίδια στο στόμα. Στην Εκκλησία είμαστε όλοι δεμένοι με την αγάπη, όλοι ένα. Και το πιο σημαντικό· Στην Εκκλησία έχουμε μαζί μας τους ιερείς μας· που προσεύχονται μαζί μας· και μας ευλογούν.

  Και γιατί προεξάρχουν, στις προσευχές μας, στην Εκκλησία, οι ιερείς;

  Θέλεις να το ακούσεις; Άκουσε το.

  Οι προσευχές των απλών ανθρώπων είναι προσευχές αδύνατες και ισχνές! Όταν όμως αυτοί οι άνθρωποι οι απλοί, παρακολουθούν τις προσευχές των ιερέων, τότε οι προσευχές τους παίρνουν τέτοια δύναμη, που ανεβαίνουν στον ουρανό!

  Τι είπες; Πότε οι προσευχές μας ανεβαίνουν στον ουρανό;

  Όταν προσευχή μας κάνουμε τα λόγια των ιερέων και της ιερής ακολουθίας.

  Αυτή είναι η καλύτερη προσευχή.

(Από την ομιλία του· Περί ακαταλήπτου Λόγος Γ΄ P.G. 48 σ.725)

* * *

  Με λόγια πιο απλά·

  Ο μεγάλος άγιος διδάσκαλος της Εκκλησίας μας μάς λέγει, ότι η πιο καλή προσευχή, γίνεται στην Εκκλησία· και μάλιστα τότε που ο κάθε πιστός ενώνει την προσευχή του με την προσευχή των ιερέων.

 

«ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή