ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΑΚΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΑΚΟΥΛΙ - Νινέττα Βολουδάκη


  Τελικά, όσος καιρός και αν περάσει, δεν θα μπορέσω να καταλάβω τι θέλουν οι άνθρωποι.

  Έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει τόση αγανάκτηση εναντίον της Εκκλησίας, για τις διακρίσεις που –υποτίθεται- ότι γίνονται στα μυστήρια, στο θέμα των στολισμών. Ιδίως ένας αρθογράφος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» και του κυριακάτικου περιοδικού της, με όποιο θέμα κι αν καταπιάνεται -ακόμη και αν το άρθρο του είναι για την τελευταία διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ- πού θα το πάει, πού θα το φέρει, θα γράψει για το πόσο κοστίζουν οι γάμοι και τα βαφτίσια και θα χρεώσει στους «παπάδες», όλο το όνειδος για τους στολισμούς και τα δυσβάσταχτα έξοδα που είναι απαγορευτικά για το ταλαίπωρο πορτοφόλι των νεαρών ζευγαριών που δεν έχουν πίσω τους εφοπλιστικές ή επιχειρηματικές δυναστείες να τους εξασφαλίσουν τη σαμπάνια και το χαβιάρι τους.

  Ύστερα απ’ αυτά, θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι, αν η Εκκλησία, έπαιρνε την απόφαση να απαγορεύσει τους στολισμούς στα μυστήρια, αυτή η απόφαση θα συναντούσε την ομόφωνη επιδοκιμασία των πάντων.Αφού τα μπαλόνια, οι φιόγκοι, τα χαλιά, τα δεκάδες κηροπήγια, οι τεράστιοι κούκλοι και πολυέξοδα πράγματα είναι και αταίριαστα με τη σοβαρότητα των μυστηρίων και με το εκκλησιαστικό ήθος, όταν λείψουν αυτά, όλα θα απλουστευθούν και θα ευχαριστηθεί κι ο δημοσιογράφος που αναφέραμε και θα πάψει να νοσταλγεί το φραγγέλιο του Χριστού που πέταξε έξω από το Ναό τους αισχροκερδείς.

  Κι όμως, όποιος το πιστεύει αυτό, γελάστηκε! Ολόκληρη μάχη γίνεται στο Ναό  μας τον τελευταίο καιρό για να πεισθούν οι άνθρωποι να παντρεύονται απλά, χωρίς υπερβολικούς στολισμούς και να βαπτίζουν τα παιδιά τους επίσης απλά, χωρίς μπαλόνια, υπερτροφικούς κούνελους και χιλιόμετρα τούλια. Και πάλι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι και έχουν μα παραπονιούνται και να κάνουν μάθημα στην Εκκλησία. «Δεν μας αφήνετε να στολίσουμε; Τόσα χρήματα πληρώσαμε» λένε. Κι όταν αποπειραθεί κανείς να τους εξηγήσει ότι δεν χρειαζόταν να δώσει τόσα χρήματα, ότι τα χρωματιστά μπαλόνια, τα ρομαντικά φαναράκια, τα χαλιά που σκεπάζουν τα λασπωμένα σκαλοπάτια και μουσκεύουν από τη βροχή, οι τεράστιοι λαγοί και τα εξωγήινα ποντίκια δεν είναι συστατικά των Μυστηρίων, τότε αντιμετωπίζει την αγανάκτηση και –πολλές φορές- την οργή τους. Που έχει την ίδια σφοδρότητα με την οργή αυτών που –λένε- δεν μπορούν να παντρευτούν και να βαπτίσουν τα παιδιά τους, γιατί οι «παπάδες» τους κοστίζουν πολλά χρήματα!

  Όποιος καταλάβει τους ανθρώπους, θερμά παρακαλώ, ας έρθει να τους εξηγήσει και σε μένα!

Νινέττα Βολουδάκη

 

«ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή