Στο 63ο φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκε η νέα του ταινία «Film socialisme» (ταινία Σοσιαλισμού) αλλά την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να πάει στις Κάννες, και στέλνοντας ένα σημείωμα στο Διευθυντή του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό του είπε: «ύστερα από προβλήματα, όπως είναι το ελληνικό, δε θα μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάννες».
Μερικές ημέρες νωρίτερα, σε μια συνέντευξη–ποταμό σε δύο Γάλλους δημοσιογράφους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Las Inrockyptbles» ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα:
Ερώτηση δημοσιογράφου: «Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;».
Η απάντηση αποστομωτική: «Πρέπει να ευγνωμονούμε την Ελλάδα. Το οξυγόνο που μας έδωσε πρέπει να αποπληρωθεί ως χρέος. Φιλοσοφία, Δημοκρατία, Τραγωδία. Όλα προέκυψαν από την Ελλάδα. Ξεχνάμε ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη Φιλοσοφία και την Τραγωδία; Χωρίς Σοφοκλή δε θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς Περικλή δε θα υπήρχε Σοφοκλής» (και εννοεί ότι χωρίς μεγάλους πολιτικούς δε θα υπήρχαν διανοούμενοι, καλλιτέχνες και σοφοί). «Ο σημερινός τεχνοκρατούμενος κόσμος χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να απαιτήσει από τον σύγχρονο κόσμο χιλιάδες δισεκατομμύρια για συγγραφικά δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουν πάραυτα».
Μίλησε και για την ταινία του, για τον σύγχρονο κόσμο μας, για τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά προβλήματα που υπάρχουν, με αφορμή μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με διάφορους σταθμούς από τη Νάπολη και Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο.
Σχόλιο της εφημερίδας:
Εάν μπορούσαν, σε μια μέρα, να επιστραφούν όλα τα ιστορικά μνημεία που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, θα κρεμούσαν τα περιφανή τους ιδρύματα ταμπέλα με τη φράση: «Κλειστόν λόγω έλλειψης εκθεμάτων». Οι δε βιβλιοθήκες όλου του κόσμου που «φιλοξενούν» χιλιάδες τόμους βιβλίων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και με υπερηφάνεια «ανεβάζουν» θεατρικά έργα του Σοφοκλή, Ευριπίδη … ή στα επιστημονικά τους συνέδρια αναφέρονται με δέος στον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, το Δημόκριτο για να στηρίξουν τις νέες επιστημονικές τους μελέτες, θα έμειναν γυμνές και αραχνιασμένες, αλλά και η ίδια η ζωή τους θα αποτελούσε ένα τεράστιο κενό αν τους αφαιρούνταν το ελληνικό πολιτιστικό υπόβαθρο.
Δικαιολογημένα, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ αρνείται να προσέλθει στο 63ο Φεστιβάλ των Καννών μετά από την τελευταία στάση των ευρωπαίων έναντι των Ελλήνων. Αγανακτισμένος δε με την αγνωμοσύνη τους προς την «τροφό», που τους έδωσε το πνευματικό της γάλα, βροντοφωνάζει προς κάθε κατεύθυνση: «Όλοι μας χρωστάμε τα πάντα στην Ελλάδα».
Ζαν Λικ. Γκοντάρ
«ΑΓΩΝ» ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ