Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας, θα έχετε ακούσει την ιστορία που λέει πως όταν ο Θεός μοίραζε τη γη, κράτησε ένα κομμάτι και για τον εαυτό του. Στη μοιρασιά αυτή έφτασαν καθυστερημένοι και οι Έλληνες ζητώντας το μερίδιό τους. Τότε ο Θεός τους έδωσε το ξεχωριστό τμήμα γης που είχε κρατήσει για τον ίδιο‧ την Ελλάδα!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει για σας η Ελλάδα; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Ελλάδα;
Αν ρωτήσουμε τη γενιά του '30, όσους από αυτούς ζουν ακόμη, θα μας πουν για τους πολέμους και τις κακουχίες που έζησαν. Θα μας πουν για παράδειγμα για την γερμανική κατοχή, για τον φόβο που ένιωθαν τότε, μιας και εκείνη την περίοδο ήταν μικρά παιδιά. Θα μας πουν για την πείνα και την φτώχεια της εποχής που ανάγκαζε μικρούς και μεγάλους να στερούνται ακόμη και το φαγητό, καθώς δεν υπήρχε περιθώριο για δεύτερη μερίδα στο μεσημεριανό τραπέζι. Θα μας πουν για τους αγώνες που έγιναν για να ανοικοδομηθούν και πάλι όσα είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του πολέμου. Θα μας μιλήσουν όμως και για την "ανεμελιά" της μεταπολεμικής περιόδου. Παρά τις κακουχίες της εποχής οι άνθρωποι αρκούνταν στα λίγα και ήταν ευτυχισμένοι με απλά πράγματα. Αν ρωτήσουμε λοιπόν τους παππούδες και τις γιαγιάδες αυτής της εποχής, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, θα μας πουν πως Ελλάδα γι' αυτούς είναι τα παιδιά που έπαιζαν χαρούμενα στις πλατείες, οι γυναίκες που κάθονταν έξω από τα σπίτια συζητώντας και άλλες παρόμοιες εικόνες.
Αν συζητήσουμε με τη γενιά του '60, θα διαπιστώσουμε πως η Ελλάδα τους θυμίζει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τους προηγούμενους. Τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στις γειτονιές, ώσπου να τα αναζητήσουν οι μανάδες τους. Μεγάλωναν σε μια κοινωνία, όπου το σχολείο και η οικογένεια τους μετέδιδαν αξίες όπως η πατρίδα και η θρησκεία. Περνώντας τα χρόνια τα παιδιά αυτά έγιναν ενήλικες, άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους κι έφτιαξαν τις οικογένειές τους. Εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο κι όλοι πίστευαν πως τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Κάπως έτσι άρχισε η καλοπέραση που οδήγησε στην ηθική κατρακύλα. Η ζωή όμως είναι μια ρόδα που γυρνά. Κι έτσι αυτοί που καθημερινά σκορπούσαν τα λεφτά τους στα μπουζούκια, άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα, την εποχή της λεγόμενης οικονομικής κρίσης. Αυτά και άλλα πολλά θα μας διηγηθεί η γενιά του '60.
Και τώρα φτάνουμε στη γενιά των εικοσάρηδων και τριαντάρηδων. Των νέων αυτών που μεγάλωσαν σαν πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Χωρίς να τους χαλάνε οι γονείς κανένα χατίρι και χωρίς να τους μεταδίδουν καμμία αξία. Αν ρωτήσουμε λοιπόν αυτή την ηλικιακή ομάδα τι σημαίνει γι' αυτούς η Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι να μας πουν πως τους θυμίζει τη θάλασσα. Κι αυτό γιατί ανυπομονούν να φτάσει η στιγμή των καλοκαιρινών τους διακοπών και να πάνε στα πολύβουα ελληνικά νησιά για να χαλαρώσουν από την κουραστική καθημερινότητά τους. Είναι αυτή η γενιά που δεν ξέρει να εντοπίζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι αυτή η γενιά που αν την ρωτήσεις τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου θα σου απαντήσει με μια φυσικότητα‧ "Το ΟΧΙ στους Τούρκους"! Είναι αυτή η γενιά που τα αγόρια χρησιμοποιούν τα κορίτσια για μια βραδιά και τα κορίτσια παίρνουν ψυχοφάρμακα για να ξεπεράσουν τους χωρισμούς τους. Είναι αυτή η γενιά που δεν ενδιαφέρεται να κάνει οικογένεια και παιδιά, που θεωρεί το παράλογο λογικό και το σκοτάδι φως.
Ας μην είμαστε όμως απόλυτοι... Υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας που αν τους ρωτήσεις για την Ελλάδα θα ακούσεις υπέροχα πράγματα. Θα σου πουν για τις απέραντες πεδιάδες της, τα περήφανα βουνά της, τα ορμητικά ποτάμια της, τις λίμνες και τις θάλασσες, για όλες τις φυσικές ομορφιές με τις οποίες την προίκισε ο Θεός. Θα σου πουν για την αθάνατη ελληνική ψυχή, που όσο την καταδυναστεύεις τόσο ανασταίνεται. Θα σου πουν πόσο λυπούνται για την ηθική κατάπτωση αυτής της υποδειγματικής χώρας, αλλά θα σου πουν κι ότι δε θα πάψουν ποτέ να αγωνίζονται με φιλότιμο γι' αυτή.
Εύχομαι να ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που συγκινούνται όταν ακούν τον εθνικό ύμνο ή όταν βλέπουν τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει... Ελπίζω πως ανήκουμε σε αυτούς που στο άκουσμα της λέξης "Ελλάδα" θυμόμαστε πως είμαστε ένας αγέρωχος λαός με μακραίωνη ιστορία και παράδοση, που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι!
Β. Β.