Η ιδεολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνειά του, που πέτυχε να ψηφιστεί ο Νόμος για τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων. Τα περί δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών στον «γάμο» είναι ανάξια σχολιασμού. Δικαιώματα υπάρχουν σε φυσικές καταστάσεις, ό,τι δήποτε άλλο εκτός αυτών είναι επιβολή. Ουδέν δικαίωμα θίγεται για κάτι που δεν υπάρχει φυσικός τρόπος να επιτελεσθεί.

Όσον αφορά στο ότι με τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων γίναμε «προοδευτικοί», σημειώνεται ότι έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι δεν είναι προοδευτικές, ούτε οι αρχές των χωρών αυτών.

 

Μετά το «πανηγύρι», που στήθηκε με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη, για την ψήφιση του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, προκαλείται το ερώτημα ποια είναι η ιδεολογία του Έλληνα πρωθυπουργού;

Στη Γαλλία ο καθηγητής Amaury Giraud εξέδωσε το βιβλίο «Σκεφτόμαστε τον συντηρητισμό στην Αριστερά» (Penser le conservatisme a Gauche). Σε αυτό καταδεικνύει πως αριστεροί διανοούμενοι, όπως οι Προυντόν, Όργουελ, Παζολίνι, Ντεμπρέ είναι αντίθετοι στην «προοδευτική νεωτερικότητα». Παράλληλα τονίζει ότι στην εποχή μας έχει εμφανιστεί η αριστερά της δεξιάς, ή, πιο σωστά, η «συντηρητική αριστερά». Μπορεί να φαίνεται σχήμα οξύμωρο, αντιφατικό, παράδοξο, όμως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Το «προοδευτικό» Νομοσχέδιο για τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων δεν ψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές του συντηρητικού Κόμματος, που έχει την πλειονοψηφία στη Βουλή. Ψηφίστηκε από 107 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συν τις ψήφους της «προοδευτικής» Αριστεράς. Αν η Αντιπολίτευση ενεργούσε σύμφωνα με τον ρόλο της, το Νομοσχέδιο δεν θα περνούσε, θα είχε καταψηφιστεί. Για την ιστορία στους 107 βουλευτές της ΝΔ (από τους 158 που διαθέτει στη Βουλή), προστέθηκαν οι 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (από τους 36), οι 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (από τους 32), οι 9 της Νέας Αριστεράς ( από τους 11) και οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, σύνολο 176.

Ο αείμνηστος διακεκριμένος αριστερός διανοούμενος Κορνήλιος Καστοριάδης σε ομιλία του στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας είχε πει πως στη σύγχρονη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η ισχύς και η ελευθερία των πολιτών, κατά τα πρότυπα της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, δεν κρατάνε ούτε όσες ώρες ανά τετραετία διαρκεί η ψηφοφορία εκλογής των βουλευτών! Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, «οι επιλογές που κάνει αυτή τη μέρα ο ψηφοφόρος έχουν ήδη καθοριστεί (και πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή) από τα προηγούμενα χρόνια: από τον εκλογικό νόμο από τα υπάρχοντα κόμματα, τους υποψηφίους κλπ.» Όλες τις υπόλοιπες μέρες της τετραετίας οι βουλευτές τυπικά βουλεύονται (σκέπτονται, εξετάζουν, κρίνουν και αποφασίζουν) με βάση την εντολή που έλαβαν από τους και τις ψηφοφόρους τους. Ερώτημα: οι 107 βουλευτές της ΝΔ βουλεύτηκαν κατά την θέληση και εντολή των ψηφοφόρων τους; Όχι βέβαια. Ακόμη και όλες οι θετικές προς την Κυβέρνηση δημοσκοπήσεις δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι εναντίον του «γάμου» και της τεκνοθεσίας από ζεύγος ομοφυλόφιλων. Στην πράξη οι ψηφοφόροι της ΝΔ αγνοήθηκαν και επικράτησε η επιθυμία του αρχηγού του Κόμματος και πρωθυπουργού.

 

Άλλο ερώτημα: Ποιος από τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ πίστεψε προεκλογικά ότι είναι δυνατό ο αρχηγός του Κόμματος ως πρωθυπουργός θα συνεργαζόταν με την Αριστερά για την ψήφιση του «γάμου» των ομοφυλόφιλών, όταν ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τα πιο μελανά χρώματα; Κάτι μισόλογα ελέγοντο, κάτι υπαινιγμοί, αλλά οι πολίτες καθησυχάζοντο με υπονοούμενα ότι μπορεί να έρθει το Νομοσχέδιο για τον «γάμο» προς το τέλος της τετραετίας, ότι πάντως «ακόμη δεν είναι ώριμος ο λαός να τον δεχθεί» και ότι και εάν έρθει στη Βουλή δεν θα ψηφιστεί, γιατί θα αντιδράσουν οι βουλευτές της ΝΔ… Ελάχιστοι μπορεί να πρόβλεψαν το απίθανο, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμφωνήσει με την Αριστερά για να περάσει το εν λόγω Νομοσχέδιο…

 

Μετά τα όσα εξετέθησαν τίθεται το ερώτημα ποια είναι η ιδεολογία του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο τρόπος που ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο, ο τρόπος που ο ίδιος πανηγύρισε και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε δείχνουν ότι σε ζητήματα «προοδευτισμού» συμπίπτει ιδεολογικά με την «προοδευτική» Αριστερά και είναι σε αντίθεση με τον μεγάλο φιλελεύθερο, συντηρητικό, πατριωτικό ιδεολογικό χώρο που εψήφισε Νέα Δημοκρατία.

Και κάτι ακόμη, που δείχνει την ιδεολογία και τον χαρακτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα έβαλε με την Εκκλησία, με την οποία και ο Τσίπρας ακόμη κάποια στιγμή πήγε πίσω. Υπενθυμίζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό που είπε στον Κωλέττη ο Μακρυγιάννης και αναφέρει στα Απομνημονεύματά του:

«Πάγω εις τον κουμπάρο μου τον Κωλέττη, τον παίρνω σε μίαν κάμαρη και του λέγω: “…Ετιμήθης, δοξάστης από την πατρίδα σου. Γιόμωσες σταυρούς, χρήματα. –Δεν μας αφήνεις πλέον ήσυχους να ζήσουμεν εδώ εις την ματοκυλισμένη μας πατρίδα με την θρησκεία μας, αλλά μας τζαλαπατάς και μας διαιρείς;” Αφού του είπα πολλά του λέγω: “Γνωρίζομεν της ενέργειες της μυστικές των ξένων οπού εργάζονται δια την θρησκεία μας –θρησκείαν δεν αλλάζομεν εμείς, ούτε την πουλούμεν!”».

 

Κορυφή