THE BATCHELOR PARTY = ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ


  Η ΔΥΣΗ φαίνεται ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους αιώνες ήταν και είναι μια πρόκληση για μίμηση εκ μέρους της Ανατολής. Πριν από πολλούς αιώνες, όταν η Δύση δεν είχε αναπτύξει πολιτισμό, τότε συνέβαινε το αντίθετο. Δηλαδή η Δύση δανειζόταν πολιτισμό από την Ανατολή. Πόσο όμως παράξενα είναι τα πράγματα! Οι φωτοδότες-Ανατολικοί να γίνονται εξ αιτίας του άκριτου μιμητισμού μιμητές ξένων στοιχείων και παραδόσεων προς τις δικές τους παραδόσεις.

 Ένα νέο φρούτο προέκυψε τα τελευταία χρόνια στην καθ’ ημάς Ανατολή και στο γάμο. Στην αποχριστιανοποιημένη και άκρως υλιστική Δύση ξεκίνησε ένα έθιμο. Αυτό το έθιμο έχει το όνομα Batchelor partyκαι γίνεται την προηγουμένη ημέρα της τελέσεως του μυστηρίου του γάμου.

 Τι είναι αυτό το Batchelor party;Είναι μια θα λέγαμε γιορτή προς τιμήν του μέλλοντος γαμπρού ή της μελλούσης νύφης σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, ή ακόμη και κάποια διοργανούμενη γιορτή στη μορφή των πάρτυ σε φιλικό σπίτι. Αυτό όμως το πάρτυ δεν έχει να κάνει με μια σεμνή γιορτή του τύπου που γνωρίζουμε, ως είναι των γενεθλίων, αλλά έχει σχέση με κάποιο πρόγραμμα αδρώς σεξουαλικό. Οι διοργανωτές αυτών των πάρτυ σκεπτόμενοι με ποιόν τρόπο καλύτερα θα διασκεδάσουν τον μέλλοντα γαμπρό ή την μέλλουσα νύφη, φίλο ή φίλη τους, τους προσκαλούν κατά την τελευταία νύχτα της αγαμία τους να ξεδώσουν και για τελευταία φορά να ερωτοτροπήσουν ελεύθερα ή καλύτερα να πορνεύσουν με μια άλλη ύπαρξη, έχοντας ως ελαφρυντικό την αυριανή δέσμευσή τους με το γάμο.

 Φυσικά κάποιες φορές αυτά τα πάρτυ γίνονται για να οργιάσουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές τους. Αντιλαμβανόμεθα το μέγεθος της κραιπάλης αυτής της γιορτής!

 Ως πνευματικός εξομολόγος πολλές φορές άκουσα στο πετραχήλι μου νέους και νέες, που διασκέδασαν κατ’ αυτά τα πάρτυ πορνεύοντας μια ακριβώς μέρα πριν την τέλεση του ιερού μυστηρίου του γάμου τους.

 Μπροστά λοιπόν σ’ αυτήν την δαιμονική διαστροφή απαιτείται μια τοποθέτηση με βάση την Ορθόδοξη διδασκαλία και την Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας σε τέτοιου είδους ξενόφερτα έθιμα.


 Το ιερό μυστήριο του γάμου είναι θεοπαράδοτο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσεγγίζεται επιπόλαια και χωρίς πνευματική προετοιμασία.Η πνευματική προσέγγιση αυτού του μυστηρίου δεν είναι υπόθεση μιας συγκεκριμένης ώρας, αυτής εννοείται της στιγμής της ιερολογίας του μυστηρίου, αλλά απαιτεί εκ μέρους των μελλονύμφων, αλλά και των κουμπάρων, εξομολόγηση και ειλικρινή μετάνοια.

 Έτσι πριν το μυστήριο του γάμου προηγείται εκ μέρους των μελλονύμφων μια περίοδος πνευματικής γνωριμίας. Αυτή συνίσταται στο δίπολο· α) πνευματικός-εξομολόγος και μελλόνυμφοι και β) γαμπρός και νύφη.

 Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει από κοινού επαφή των μελλονύμφων με εξομολόγο. Αυτό σημαίνει κοινός πνευματικός αγώνας, άσκηση, εγκράτεια, προσευχή, κοινή θεία μετάληψη.

 Στη δεύτερη περίπτωση μεταξύ των μελλονύμφων απαιτείται κοινός αγώνας, υπομονή, αλληλοκατανόηση, τήρηση των Εντολών του Θεού, αλληλογνωριμία σε θέματα ψυχής, πίστεως, οικογένειας, γονέων, συγγενών και φίλων.

 Οι παράνυμφοι (δηλαδή οι κουμπάροι) δεν είναι κομπάρσοι της θεατρικής παράστασης(sic) ή οι δωροθέτες ή οι πορτοφολάδες του ιερού μυστηρίου του γάμου, αλλά οι εν Χριστώ αδελφοί και οι εγγυητές για τη θεμελίωση και στερέωσή του. Ως εκ τούτου οι κουμπάροι καλό θα είναι να κάνουν πνευματική ζωή, να είναι πιστοί, με εξομολόγηση, τακτικό εκκλησιασμό και μετοχή των αχράντων Μυστηρίων. Κι αυτό γιατί οι παράνυμφοι με την συμβουλή και το παράδειγμά τους πολλά μπορούν να συνεισφέρουν προς το νέο ζευγάρι.

 Για την καλύτερη βίωση του μυστηρίου του γάμου και της ιερολογίας του απαιτείται εκ μέρους των μελλονύμφων προετοιμασία για μετοχή στα άχραντα Μυστήρια. η προσέγγιση στο μυστήριο του γάμου απαιτεί όχι μόνο εξωτερική καθαρότητα, αλλά πρωτίστως και κυρίως εσωτερική-πνευματική. Αυτό για να γίνει, οφείλει το μελλόνυμφο ζευγάρι να συμμετέχει ανήμερα του γάμου τους στο ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δηλαδή εάν ο γάμος είναι να τελεσθεί την Κυριακή το μεσημέρι, εξυπακούεται ότι οι μελλόνυμφοι μπορούν να μεταλάβουν το πρωί στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Εάν ο γάμος θα τελεσθεί το Σάββατο το απόγευμα (σημ. καλό θα είναι οι γάμοι να τελούνται κατά τη Κυριακή, που είναι ημέρα της Αναστάσεως και όχι τα Σάββατα, που είναι οι ημέρες των κεκοιμημένων), οι μελλόνυμφοι θα μπορούν να προσέλθουν κατά την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου το πρωί. Και αν ακόμη δεν υπάρχει Θεία Λειτουργία, μπορούν οι μελλόνυμφοι να ζητήσουν από τον εφημέριό τους να την τελέσει ανήμερα του γάμου τους προκειμένου να μεταλάβουν.

 Ως εκ τούτου μ’ αυτήν την πνευματική προετοιμασία του γάμου ευαρεστείται ο Θεός μας. Εν αντιθέτω περιπτώσει ο διάβολος χαίρεται, όταν πετυχαίνει βαπτισμένα μέλη της Εκκλησίας να παρασύρονται κι αντί να οικοδομούν πάνω στις ευαγγελικές αρχές και τις ιερές παραδόσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δαιμονικά συμπόσια, όργια και σαρκολατρικές εκδηλώσεις, που αντί να οδηγούν σε ψυχοσωματική ένωση των μελλονύμφων, οδηγούν σε μελλοντικούς χωρισμούς και διαζύγια.

 Τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησία βλέπει την προετοιμασία για τον γάμο ως μια ιερή σωτηριολογική υπόθεση, που οδηγεί σε αγάπη και έρωτα τους ανθρώπους μέχρι του βιολογικού τους θανάτου και επέκεινα στην παραδείσια κατάσταση και όχι ως μια διασκέδαση, που έχει ημερομηνία λήξεως, δηλ. με το τελείωμα του γάμου και του κέντρου της διασκέδασης να ακολουθεί το διαζύγιο και πολλά άλλα έκτροπα.

 Για τον λόγο αυτό, επειδή το έθιμο του batchelor partyδεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Ορθόδοξη Πατερική σκέψη και Παράδοση της Εκκλησίας μας, επειδή είναι μια πλάνη και μια ψευδαίσθηση ωραιοποιήσεως της αμαρτίας, έστω κι αν αυτή είναι πορνεία και μάλιστα θεσμο-εθιμοτυπημένη, επειδή αυτό το έθιμο μολύνει τον άσπιλο χαρακτήρα του ιερολογημένου γάμου, συνιστούμε την αποφυγή αυτού, ως εθίμου ξενόφερτου και κακόγουστου στην καθ’ ημάς Ορθόδοξη Ανατολή και Ιερά Παράδοση και προτρέπουμε τους νέους μας, εκείνους που αγαπούν και στηρίζονται στον εν Τριάδι Θεό μας, να μη συμμετέχουν σε τέτοια πειρασμικά πάρτυ.

 Επιπροσθέτως σημειώνουμε κάποιες προσωπικές πνευματικές εμπειρίες μας. Κάποιοι, νέοι που παρασύρθηκαν σε τέτοια πάρτυ κι ενώ ήταν από καιρό έτοιμοι με το μυστήριο της εξομολογήσεως να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων έφθασαν ψυχικά ράκη μπροστά στο μυστήριο του γάμου τους. Κάποιοι πάλι μελλόνυμφοι μετανοημένοι εξ αιτίας της σαρκικής πτώσης προ του γάμου τους προσέτρεξαν στον πνευματικό τους λίγα λεπτά προ της τελέσεως του γάμου τους ελεγχόμενοι συνειδησιακά, να εξομολογηθούν τις σαρκικές εκτροπές τους χάνοντας την ωραία ψυχική διάθεση, που θα ήθελαν να έχουν για το ίδιο το μυστήριο του γάμου τους. Υπήρξε δε κάποια φορά, που γαμπρός αντί να χαίρεται κατά την μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή της ζωής του, που ήταν ο γάμος του, να νυστάζει κατά την τέλεση του μυστηρίου και τα μάτια να κλείνουν από το ξενύχτι, το ποτό και την σωματική κραιπάλη.

 Αλλά δυστυχώς σήμερα η υλόφρονα κοινωνία μας επικροτεί περισσότερο τέτοιες κραιπάλες και υιοθετεί άκριτα τέτοια ξενόφερτα έθιμα, παρά επαινεί εκείνους τους νέους, που αγνεύουν και είναι καθαροί σωματικώς.

 Οι γονείς, οι πνευματικοί πατέρες, όσοι έχουν φόβο Θεού, πρέπει να νουθετούν, να συμβουλεύουν την νεολαία μας και ως προς αυτό το θέμα. Η δικαιολόγηση τέτοιων πάρτυ, αντί να βοηθά, επιτείνει το πρόβλημα της διεστραμμένης κοινωνίας μας. Κι αν σήμερα η διαστροφή θεωρείται άθλος, αντιλαμβανόμεθα ποιο θα είναι το επόμενο έθιμο; Άραγε η μείωση των γάμων, η αύξηση των διαζυγίων, η ελεύθερη συμβίωση, αλλά και των μη υγιών σαρκικών συζυγικών σχέσεων μήπως έχει την αιτία του σε ξένους δαιμονικούς μιμητισμούς; Καιρός να κάνουμε την περισυλλογή μας.

 

Πρωτ. Θεμιστοκλής Στ. Χριστοδούλου

«ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή