Ο ΕΓΓΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΕΤΟΣ ΜΕ ΒΑΡΙΔΙΑ

(π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

 

  -Ένας έγγαμος, ρωτούσαμε, μπορεί να κάνει πνευματικά πετάγματα;

  -Και ο έγγαμος μπορεί να είναι αετός, απαντούσε, και να θέλει να πετάξει ψηλά, να νιώσει πιο κοντά στον ουρανό, να σχίσει τους αιθέρες, να νιώσει τη χαρά του πνευματικού ύψους. Όμως δεν μπορεί να πετάξει, διότι έχει στα πόδια του δεμένα βαρίδια που τον εμποδίζουν. Άλλο πράγμα να θέλεις και άλλο να μπορείς να πραγματοποιείς αυτό που θέλεις.

 Αυτό πρέπει να το γνωρίζει καθένας που αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο του γάμου. Όταν μπει στα δεσμά του γάμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητά μερικά πράγματα που είναι δύσκολα. Δεν μπορεί να κάνει πνευματικά γυμνάσματα και πετάγματα αν δεν συγκατατίθεται ο έτερος των συζύγων. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν αλλά δεν μπορούν, και άλλοι που μπορούν αλλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι υψηλό και εξαίσιο.

  -Παντρεύτηκες; Μη λέγεις πόσο ψηλά θα ανέβαινες στην αρετή αν ακολουθούσες τον δρόμο της αφιερώσεως. Αν ήθελες τη αγαμία μπορούσες να την ακολουθήσεις. Τώρα πρέπει να δεχθείς και να συμβιβασθείς μέσα στον γάμο. Εν πάση περιπτώσει, αν δεν έχεις αυτό που αγαπάς, αγάπα αυτό που έχεις.

 

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αργύρης

«ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή