Η πολυδιάστατη έννοια του πατέρα

Αν αναζητήσουμε στο λεξικό την έννοια του πατέρα, θα διαβάσουμε μια σειρά από ερμηνείες. Πατέρας είναι ο αρσενικός γονέας, αυτός που έχει παιδί ή παιδιά. Πατέρας προσφωνείται και ο πεθερός από τον γαμπρό ή τη νύφη του. Πατέρας καλείται και αυτός που δημιούργησε, ανακάλυψε ή κατασκεύασε κάτι για πρώτη φορά, ο θεμελιωτής.

Πατέρας όμως σημαίνει πολλά περισσότερα από τα προαναφερθέντα. Για κάθε άνθρωπο ο πατέρας του είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό. Πατέρας είναι αυτός που σε παίρνει αγκαλιά όταν κλαις, σε μαλώνει όταν παρεκτρέπεσαι, λάμπει από υπερηφάνεια όταν κάνεις κάτι καλό και δεν χάνει ποτέ την εμπιστοσύνη του σε σένα. Βέβαια αλλά πράγματα σημαίνει ο πατέρας για ένα κορίτσι και άλλα για ένα αγόρι με κάποιες κοινές συνιστώσες.

Ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τον πατέρα από την πλευρά του γιου. Για το αγόρι, ο πατέρας είναι ο ήρωάς του. Τον θαυμάζει για τη δύναμή του, την εργατικότητά του, τις ικανότητές του, προσπαθώντας να τον μοιάσει. Είναι θα λέγαμε ο μέντοράς του, ο καθοδηγητής του. Επίσης αποτελεί πρότυπο συζύγου και πατέρα. Εφόσον το αγόρι αποκτήσει στο μέλλον τη δική του οικογένεια, θα μιμηθεί τη συμπεριφορά του δικού του πατέρα σε ό,τι αφορά στη γυναίκα του αλλά και στα παιδιά του.

Ας δούμε όμως πώς μοιάζει ο πατέρας και μέσα από τα μάτια της κόρης του. Για ένα κορίτσι, ο πατέρας είναι ο φύλακας άγγελός του. Δίπλα του νιώθει ασφάλεια και είναι σίγουρο πως κανείς δεν πρόκειται να το πειράξει. Παράλληλα, ο πατέρας είναι η "πρώτη αγάπη" της κόρης του. Είναι το πρότυπο του μελλοντικού της συζύγου, το σημείο αναφοράς της. Ταυτόχρονα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο πατέρας παίζει ρόλο καθοδηγητή και για την κόρη. Θα έλεγε κανείς πως τα κορίτσια παίρνουν τα πρότυπά τους από τη μητέρα τους. Αυτό δεν αποκλείει όμως τον συμβουλευτικό ρόλο του πατέρα στη ζωή τους.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς να αποσιωπήσει το γεγονός ότι όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συνθέτουν την ιδανική μορφή πατέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πατέρας γίνεται πρότυπο βίας για τον γιο του και απέχθειας για την κόρη του. Αμέτρητες είναι επίσης οι περιπτώσεις πατεράδων εθισμένων στο αλκοόλ, στο χαρτοπαίγνιο ή σε άλλα πάθη, καθιστώντας τον παράδειγμα προς αποφυγήν για τα παιδιά του. Επίσης δεν είναι λίγα τα παραδείγματα οικογενειών όπου απουσιάζει εντελώς το πατρικό πρότυπο, κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών είτε πρόκειται για αγόρια είτε για κορίτσια.

Είναι μεγάλη ευτυχία για όλα τα παιδιά να έχουν τον ιδανικό πατέρα. Τον πατέρα που παρά την κούρασή του θα τους διαβάσει ένα παραμύθι το βράδυ πριν τον ύπνο. Τον πατέρα που παραδέχεται τα λάθη του και ζητά συγγνώμη. Τον πατέρα που τα ενθαρρύνει τονώνοντας την αυτοπεποίθησή τους. Τον πατέρα που κάνει τα παιδιά του να αδημονούν πότε θα έρθει στο σπίτι από τη δουλειά.

Εύχομαι όλοι να έχετε έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σας, τον πατέρα σας. Ή τουλάχιστον να είχατε κι όλα τα προαναφερθέντα να φέρνουν στο μυαλό σας γλυκιες αναμνήσεις.

Θα κλείσω παραθέτοντας μια φράση που διάβασα πρόσφατα: "Τιμά τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, επειδή ο δρόμος σου από τότε που γεννήθηκες μέχρι τώρα, είναι ποτισμένος με τα δάκρυα της μάνας και τον ιδρώτα του πατέρα."

Β.Β.

 

Κορυφή