Τα νέα στοιχεία έρχονται από Διεθνείς Οργανισµούς (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Στατιστικές Υπηρεσίες) και από δηµοσιεύµατα έγκριτων εφηµερίδων. Η χώρα µας διέρχεται ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβληµα που άπτεται της µελλοντικής ύπαρξής της ως χώρα γένους των Ελλήνων.
Η Ελλάδα έχει κηρύξει πολλές φορές πτώχευση, έχει κατακτηθεί από διάφορους εχθρούς της, έχει λεηλατηθεί από “φίλους”, αλλά επεβίωσε. Τα τελευταία χρόνια την κατάκτησε η µάστιγα της υπογεννητικότητας, αν συνεχιστεί µε τον ίδιο ρυθµό, το καράβι θα καταποντισθεί αύτανδρο! Τα τείχη της περήφανη Ιεριχούς (Ελλάδας) ήδη κλονίζονται και η πτώση όχι σε µακρύ χρόνο θα είναι βεβαία και µεγάλη, αλλά και πολύ ηχηρά, θα γίνει κονιορτός (που είναι τα δεκάδες Κράτη/Βασίλεια – Λωραίνης, Ακουιτανίας, Οστρογότθων, Λογγοβάρδων, Βησιγότθων, Γουργούδιων, Αστουρίων, Γαλικίας, Βοηµίας …– ή Αυτοκρατορίες Ρωµαϊκή, Βυζαντινή, Αυστροουγγρική, Οθωµανική…;).
Η Ελλάδα γερνάει και µέρα µε την ηµέρα µικραίνει, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις µεταξύ των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γήρανση του πληθυσµού και είναι η Τρίτη πιο γερασµένη χώρα στον ανεπτυγµένο κόσµο µε ποσοστό αύξησης του πληθυσµού µεγαλύτερης ηλικίας κατά 21,4% έναντι 17,2 που είναι µέσος ο όρος της αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ρυθµός γεννήσεων στην Ελλάδα το 2023 διαµορφώνεται στο 1,4 παιδί ανά γυναίκα, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του Statista. Για να διατηρηθεί σταθερός ένας πληθυσµός µιας χώρας, απαιτείται ο αριθµός των γεννήσεων να µην είναι κάτω των 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, αντικαθιστώντας και τους δύο γονείς και την παιδική θνησιµότητα.
Αυτό το όριο 2,1 σαν χώρα το είχαµε στη δεκαετία του 1960, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος προνοώντας τι θα συµβεί µε τη µείωση του πληθυσµού, έκανε µια αρχή και έδωσε ως βοήθεια για κάθε τρίτο παιδί που θα γεννηθεί, 500 δρχ. το µήνα.Αυτό ήταν ένα µέτρο στρατηγικής δηµογραφικής πολιτικής και είχαµε µια σηµαντική αύξηση το 1970-1975 που έφθασε το 8,55. Η δικτατορία έπεσε και το µέτρο άρχισε να ατονεί και η γεννητικότητα να υποχωρεί σε όρια ανησυχητικά. Η Κυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη µε υπουργό Εθνικής Οικονοµίας το Γ. Σουφλιά πήραν τη γενναία απόφαση να χορηγήσουν “τιµητικά” µε µορφή παροχής σύνταξης στην Πολύτεκνη µητέρα που τιτλοφορήθηκε ως “ισόβια σύνταξη” (ν. 1832/1990) που άρχιζε από 23.000 δρχ., ήτοι 67,49 ευρώ και θα αναπροσαρµόζεται κατ’ έτος µε βάση το δείκτη τιµών καταναλωτή του προηγούµενου έτους (άρθ. 39 π. 1 Ν. 2459/96). Επίσης ένα επίδοµα για το τρίτο παιδί και µια εφάπαξ παροχή.
Αυτό θεσπίσθηκε για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος και
για το γενικότερο δηµόσιο συµφέρον (Ν. 3675/1996).
Ο Κώστας Καραµανλής (νεώτερος) το 2004 έκανε βελτιώσεις στο νόµο περί πολυτέκνων, όπου τα υιοθετηµένα παιδιά ως πολύτεκνα, εισάγονταν στα πανεπιστήµια, σε σχολές, διορισµούς, εργασία κ.ά.
Ο πρόεδρος του European University Institute Τζόζεφ Γουάιλερ σε συνέντευξη που δηµοσιεύθηκε στην εφ. “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” 22/11/2015, επεσήµανε αρκετά ανησυχητικά φαινόµενα που θα έπρεπε να τα ακολουθήσουµε, για να µη βρεθούµε στον “γκρεµό” ως Ε.Ε. και ως Ελλάδα: «Το βαθύ πρόβληµα της Ευρώπης δεν είναι το Προσφυγικό, είναι το Δηµογραφικό. Με την εξαίρεση δύο κρατών-µελών της Ε.Ε., η Ευρώπη διαπράττει δηµογραφική αυτοκτονία. Δεν είναι µόνο η θεαµατική µείωση του πληθυσµού σε απόλυτους αριθµούς. Το πραγµατικό ζήτηµα είναι ότι αλλάζει η ισορροπία µεταξύ των νέων και των ηλικιωµένων. Άρα η ικανότητα των κοινωνιών µας να χρηµατοδοτούν τους ηλικιωµένους µέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι νέοι θα αποδεκατισθεί…».
Μια παλαιά µελέτη (2017) του ΣΕΒ έδειξε στοιχεία πολύ ανησυχητικά σε όλα τα επίπεδα. Ότι δηλαδή στην Πατρίδα µας, όσοι δεν εργάζονται (άνεργοι, µητέρες, παιδιά, τρίτη ηλικία) είναι διπλάσιοι από αυτούς που ζουν και εργάζονται µε αριθµούς και µε έναν κατάλογο µε συγκεκριµένα νούµερα.
Όπως, από τα 10,8 εκατ. που ζουν και κατοικούν, οι εργαζόµενοι στο Δηµόσιο ήταν 806.000, οι µισθωτοί στον ιδιωτικό τοµέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, αγρότες κ.λ.π. 1,30 εκατ., ενώ οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι (αναπηρίας, γήρατος κ.ά.) έφθαναν τα 2,6 εκατ. Με αποτέλεσµα κάθε εργαζόµενος στον ιδιωτικό τοµέα µε τα εισοδήµατά του και τους φόρους που πληρώνει, να συντηρεί 2,8 άτοµα του πληθυσµού που είτε δεν εργάζονται είτε απασχολούνται στο Δηµόσιο.
Αυτό σύντοµα θα φέρει ισχυρές πιέσεις και αναταράξεις στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, οι εργαζόµενοι θα αντιµετωπίσουν ένα δυσοίωνο µέλλον, καθώς δεν υπάρχει συνταξιοδοτική αποταµίευση και οι συνταξιούχοι θα αντιµετωπίσουν το µέλλον µε όλο και µεγαλύτερη ανασφάλεια, καθώς οι συντάξεις τους θα µειώνονται.
Από το 1980 ο ρυθµός γεννήσεων άρχισε να πέφτει σταδιακά κάτω από το όριο των 2 παιδιών ανά γυναίκα. Ήρθε και η οικονοµική κρίση των µνηµονίων το 2010 που επιτάχυνε την αριθµητική συρρίκνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ο νόµιµος πληθυσµός µε βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ εµφανίζεται ισοσκελισµένος, όµως πίσω από αυτή την ισορροπία των αριθµών υπάρχουν µεγάλες αποκλίσεις, διότι πρώτον, από τη χώρα µας φεύγουν νέοι, µορφωµένοι που θα φτιάχνουν οικογένεια, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, και αναζητούν µια δυνατή πορεία στο εξωτερικό, ενώ αυτοί που έρχονται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν χαµηλό µορφωτικό επίπεδο και υψηλό ρυθµό γεννήσεων και επί το πλείστον από χώρες ισλαµικές, της Ασίας και της Αφρικής, µε άλλη ζωή, κουλτούρα, παραδόσεις και θρησκεία.
Βρισκόµαστε µπροστά σε έτος ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες θα διαµορφώσουν και το µέλλον της χώρας.
Αν δεν ξυπνήσουν οι πολιτικοί µας, να δώσουν νέα πνοή, νέα δυναµική, νέα κίνητρα, για να αυξηθεί σύντοµα και σηµαντικά η γεννητικότητα, τότε µε µαθηµατική βεβαιότητα έρχεται η εκµηδένηση, τα δεστοιχεία του ΟΗΕ µας κατατάσσουν ως την 6η πιο γερασµένη χώρα στον κόσµο.
Χαρακτηριστικό (ήταν η αρχή) είναι αυτό που συνέβη για πρώτη φορά από το 1921, οι γεννήσεις του έτους 2013 να κατέλθουν κάτω από τις 100.000, να είναι µόλις 94.134 από τις οποίες οι 80.940 ήταν από ελληνίδες και 13.194 ήταν από αλλοδαπές και είχαµε συγχρόνως και 111.794 θανάτους. Δηλαδή είχαµε χάσει µέσα σε έναν χρόνο µια ολόκληρη πόλη ίση µε την Κόρινθο ή την Τρίπολη.
Τα νούµερα κάθε χρόνο που περνάει για τη χώρα µας είναι τροµακτικά. Την τριετία 2021-2023 οι γεννήσεις ήταν 232.896 και οι θάνατοι 412.806, διαφορά 179.910 άτοµα χάθηκαν, δύο ολόκληρες πόλεις – Βόλος και Ιωάννινα –. Αν από τις γεννήσεις αφαιρέσουµε των αλλοδαπών χάθηκαν δύο από τις πιο µεγάλες Ελληνικές πόλεις – Λάρισα και Βόλος –.
Η δηµογραφική χρεωκοπία της Ελλάδας, όπως πολιτευόµαστε, είναι απόλυτα βεβαία, γιατί οδηγούµεθα στην εξαφάνιση, βαδίζουµε ολοταχώς στο µονοπάτι του γκρεµού. Ενδεικτικό της όλης εφιαλτικής κατάστασης είναι η ελληνική κοινωνία µε την τουρκική, η οποία πραγµατοποίησε ένα πληθυσµιακό άλµα. Από τα 21 εκατ. που ήταν το 1950 και µε βάση τα στοιχεία που δηµοσίευσε η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (Turkstat) το 2023 έφθασε τα 85.372 εκατ. Κατοίκους µε ένα νεανικό πληθυσµό. Σήµερα το 68,3 % είναι µεταξύ 15-64 ετών, το 21,4 % είναι κάτω των 15 ετών και µόνο το 10,2 % είναι πάνω των 65 ετών. Τα παιδιά από 0-15 ετών πλησιάζουν τα 20 εκατ.
Μια µελέτη που έγινε από την απογραφή του 1961 έως το 2011 (η απογραφή του 2021 δεν είχε ολοκληρωθεί αλλά σύµφωνα µε τους ειδικούς πρέπει να είναι η εφιαλτικότερη!), έδειξε ότι ο παιδικός της χώρας µας, δηλαδή τα παιδιά ηλικίας από 0-14 µειώθηκε από 8.025.100 σε 1.569.300 άτοµα. Δηλαδή κατά 1.455.800 άτοµα ή ποσοστό 48,1 %, αυτά τα παιδιά αποτελούν το µέλλον του έθνους, δηλαδή τη βάση “τροφοδοσία” των επόµενων γενεών.
(Η Κοµισιόν µας δίνει άλλα νούµερα πιο εφιαλτικά, µας κατατάσσει ως µια χώρα γερασµένη και θα δούµε) τις «µεγαλύτερες µειώσεις πληθυσµού φθάνοντας από 21% έως και 27% και ο πληθυσµός θα κατέβει στα 8,5 εκατ. ανθρώπους. Αναφέρει ότι ο πληθυσµός της Ελλάδος το 2020 µειώθηκε κατά 48%, ήτοι σε πραγµατικά νούµερα έχουµε 50.401 λιγότερους ανθρώπους, κατά µήνα λιγοστεύουν 4.200 πολίτες ή αλλιώς χάνονται 138 έλληνες την ηµέρα, ή σε κάθε ώρα που περνάει, δεν υπάρχουν 6 πολίτες, µε πιο απλά λόγια, µέσα στο 2020 χάθηκε µια πόλη σαν το πληθυσµό της Λαµίας».
Ο ΟΗΕ αναφέρει στοιχεία δεκαετίας (2010-2020) και καταγράφει µείωση πληθυσµού κατά περίπου µισό εκατοµµύριο 464.583 άτοµα, αφαιρώντας από τους θανάτους τις γεννήσεις, διότι η Ελληνική πολύτεκνη οικογένεια από το 1981 βρέθηκε στο στόχαστρο της εξόντωσης, παρ’ ότι “η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας προβλέπεται από το άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγµατος”.
Η εφηµερίδα ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ 22/4/1992 (συνοπτικά) έγραφε ότι µε τους αλλεπάλληλους φορολογικούς νόµους ευνοούνταν και ευνοούνται προκλητικά οι υψηλόµισθοι και οι άγαµοι πολίτες και “τιµωρούνται” άγρια οι πολύτεκνοι και οι χαµηλόµισθοι και συγκεκριµένα ανέφερε ότι, ένας άγαµος είχε, από τη φορολογία αύξηση του εισοδήµατός του από 5,4% έως 16%, ενώ ένας έγγαµος µε παιδιά του ιδίου εισοδήµατος είχε µείωση από 1,2% έως 1,4%, δηλαδή συρρίκνωση του εισοδήµατος του δύσµοιρου εγγάµου περίπου 16%! Και κατέληγε η εφηµερίδα: «Μήπως, λοιπόν, όλα αυτά σηµαίνουν ότι το λεγόµενο για το οξύ δηµογραφικό πρόβληµα, που έχει εξελιχθεί σε µείζον εθνικό, είναι για τους αρµόδιους… κουραφέξαλα;»).
Με αυτά – ίσως και µε άλλα παρόµοια, αναγκαστούν οι πολιτικοί να προβληµατιστούν και να συνέλθουν.
ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΡΗΜΙΑ
Η Ελλάδα ζει την τρίτη ερηµία. Η πρώτη είναι εκείνη που κυριάρχησε µετά την επικράτηση των Ρωµαίων το 146 π.Χ., η δεύτερη λίγα χρόνια µετά από την επανάσταση του 1821 και αυτή ίσως είναι η τρίτη και η τελευταία!
Να πως βαδίζουµε: Το 1951 η αναλογία των ηλικιωµένων ατόµων στη χώρα µας (άνω των 65 ετών) ήταν το 6,5%. Το 1961 έφθασε το 8,20%. Το 1984 σκαρφάλωσαν στο 13,3% και η απογραφή το 2011 έδειξε ότι τα άτοµα άνω των 65 ετών – χωρίς τον πρόσθετο πληθυσµό των 912.000 αλλοδαπών, – έφθασε στο 21,3%. Ενώ χρόνο µε το χρόνο οι εξελίξεις είναι εφιαλτικές, τα µέχρι τώρα µέτρα από όλες σχεδόν κατά καιρούς κυβερνήσεις κρίνονται αν επαρκέστατα ως και εγκληµατικα για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Αυτό είναι, κύριοι πολιτικοί, το υπ’ αριθµό 1 εθνικό θέµα της πατρίδος µας και όχι η σωρεία αθλιοτήτων που µας παρουσιάζουν, δυστυχώς, νυχθηµερόν τα ΜΜΕ, χωρίς να αγγίζουν το σοβαρότατο αυτό θέµα, να χτυπήσουν τοις καµπάνες δυνατά της προτεραιότητας προς κάθε κυβέρνηση και πολιτικό. Εκτός αν…! Είναι διεθνιστές και δεν τους ενδιαφέρει αν η Ελλάδα θα ανήκει µελλοντικά στους Έλληνες.
Ο Γάλλος δηµοσιογράφος Alfred Saury είχε γράψει για το πληθυσµιακό πρόβληµα, “είναι τόσο θεµελιώδη που εκδικούνται τροµερά εκείνους που τα αγνοούν και καµιά χώρα δεν µπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή”.
Ένα άρθρο στην εφ. “ΤΑ ΝΕΑ” στις 22 Απριλίου 1992 ήρθε και τάραξε τα λιµνάζοντα νερά, η διακοµµατική επιτροπή της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ & ΚΚΕ) το Φεβρουάριο του 1993, αποφάσισε οµόφωνα µεταξύ άλλων στη εξής διαπίστωση: “Η δηµογραφική εξασθένηση – γήρανση της κλασικής Ελλάδος και του Βυζαντίου οδήγησε, σύµφωνα µε έγκριτες µαρτυρίες, τον Ελληνισµό σε υποταγή αιώνων και παρ’ ολίγον σε ολοκληρωτικό αφανισµό”.
Και µετά τι έγινε; ΤΙΠΟΤΑ!
Σε ένα δηµοσίευµα στη “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ” εκείνης της περιόδου αναφέρει: “Εργαζόµενος µε ένα παιδί και µε µισθό 250.000 δρχ. έχει φορολογική µείωση κατά 2.120 δρχ., πολύτεκνος εργαζόµενος και µε µισθό 265.000 δρχ. έχει φορολογική µείωση, το «τροµερό» ποσό των 1.000 δρχ.”.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης σε οµιλία του στη Βουλή στις 29 Νοεµβρίου 1996 είπε για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδοµάτων: «Πρέπει να υπάρχει συµπαράσταση εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στη µητέρα που έχει µικρά παιδιά». Λες και οι οικονοµικές επιβαρύνσεις δεν αυξάνονται, όσο τα παιδιά µεγαλώνουν!
Φθάσαµε στην περίοδο των Μνηµονίων µε πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου (ΓΑΠ) µε το «Λεφτά υπάρχουν» και αντί αυτών έχουµε καταιγίδα καταργήσεων αλλά και επιβολή νέων φόρων.
■ Κατάργησε το αφορολόγητο των χρηµατικών γονικών παροχών (Ν. 3842/2010) και επιβολή φόρου 10%.
■ Κατάργησε τα πολυτεκνικά επιδόµατα και την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης µητέρας (Ν. 4093/12).
■ Καθιέρωσε εισφορά αλληλεγγύης να πληρώνει το ίδιο ποσό ο άγαµος µε τον πολύτεκνο 4-10 παιδιών (Ν. 3986/11).
■ Επιβλήθηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης στους πολύτεκνους που είχαν αυτοκίνητο άνω των 1928 κ.ε. (που θα µπούνε µια οικογένεια 6-10 ατόµων!) (4111/13) και άλλα ακόµα παραβιάζοντας ρητές επιταγές του Συντάγµατος, όπως: “Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δηµόσια βάρη ανάλογα µε τις δυνάµεις τους” (αρθ. 4 παρ. 5) και “οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωµα ειδικής φροντίδας από το κράτος” (αρθ. 21 π. 2).
Ήρθε η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από “Αριστερά και ΑΝΕΛ” (20/9/2015) και πλέον έχουµε ανοιχτή “έχθρα” κατά της πολύτεκνης οικογένειας µε εκφράσεις και πράξεις πρωτοφανείς. Στη Βουλή (Πολάκης, Καραγιαννίδης – ΣΥΡΙΖΑ) όπως: «τους έχουµε γραµµένους στα παλαιά µας τα παπούτσια». Ή της υπουργού Θεανώς Φωτίου που χαρακτήρισε τους τρίτεκνους και πολύτεκνους “µικρότερη πληθυσµιακή οµάδα!” κ.ά…. Και σάρωσαν ό,τι είχαν αφήσει οι προηγούµενοι.
Κατάργησαν τις µετεγγραφές των πολυτέκνων (Ν. 4332/2015).
Κατάργησαν το ποσοστό 10% για την εισαγωγή των πολυτέκνων στην Πυροσβεστική Ακαδηµία (Π.Δ. 44/2016).
Μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις πολυτέκνων (Ν. 4387/2016).
Υποχρέωσαν τον πολύτεκνο να πληρώνει ίδιο φόρο ιδιοκτησίας, όπως και ο άγαµος (Ν. 4389/2016).
Κατάργησαν τα επιδόµατα των τέκνων (Ν. 4387/2016).
Κατάργησαν τη µοριοδότηση των παιδιών πολυτέκνων, όπως αποφασίστηκε µε το Ν. 2190/1994 µε το Ν. 4461/2017, και άλλα ακόµα. Είχαµε όµως και φαεινές προτάσεις (;) για το πώς θα λύσουµε το “δηµογραφικό”.
«Στην Ελλάδα ο πληθυσµός µειώνεται σταθερά από το 2010, κι αν δεν ήταν οι 900.000 πρόσφυγες της δεκαετίας του 1990, θα είχε µειωθεί και γεράσει πολύ νωρίτερα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τουλάχιστον 1.000.000 πρόσφυγες. Για να αντιµετωπίσει την πληθυσµιακή κατάρρευση. Εκείνο που θα πρέπει να µας απασχολεί είναι το πώς θα τους ενσωµατώσουµε. Πού θα τους στεγάσουµε, πώς θα απασχοληθούν, πώς θα τους εκπαιδεύσουµε, πώς θα τους µάθουµε τη γλώσσα µας και πώς θα τους εξοικειώσουµε µε τον πολιτισµό µας. Αυτό είναι το µεγάλο ζήτηµα των επόµενων χρόνων» (“ΠΑΡΟΝ” 23/10/20 – Καθηγητής Ιστορίας, µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος). Η παρατήρηση της εφηµερίδας!
“Αυτό δεν είναι αλλοίωση, ξερίζωµα της ελληνικής φυλής, κύριε καθηγητά;
Η οικονοµική στήριξη της οικογένειας και πρωτίστως των νέων ζευγαριών, µε πριµοδότηση των γεννήσεων, δεν είναι έστω µια παράλληλη λύση του προβλήµατος που ενισχύει τη µακροβιότητα της ελληνικής ρίζας;”.
ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στο συνέδριο που έγινε στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2021 του Economist µε τη συνεργασία HOPEgenesis της Ελληνικής κυβέρνησης και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την αντιµετώπιση της δηµογραφικής κρίσης στην Ελλάδα, ακούστηκαν βαρύστοµες εξαγγελίες και µέτρα από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη ότι θα λάβει η κυβέρνηση στο νέο πρόγραµµά της, όπως: «“νταντάδες της γειτονιάς”, η δηµιουργία µονάδων παιδικής µέριµνας σε 120 µεγάλες επιχειρήσεις, χρηµατοδότηση 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθµούς και η παράλληλη προώθηση της δηµιουργίας 150 νέων Κέντρων Δηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η στήριξη των µητέρων που είναι εκτός αγοράς εργασίας, µε στοχευµένα προγράµµατα απασχόλησης…», κ.ά.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, ο οποίος επιπλέον επισήµανε την ανησυχία του που πριν µερικές δεκαετίες, για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούσαν 4-5 εργαζόµενοι, ενώ σήµερα βρισκόµαστε στο 1,4 µε προοπτική µικρής µόνο ανάκαµψης (και αυτό ίσως λόγω των µεταναστευτικών ροών) (“ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 20/10/2021).
Από τότε πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια και η δέσµευση του κ. Χατζηδάκη “να εµφανίζεται αποφασισµένος να αντιµετωπίσει το θέµα ως κορυφαία προτεραιότητα” έµεινε – κατά τη ροµαντική κωµωδία του Σαίξπηρ – “Όνειρο Θερινής Νυκτός”.
Ο ευπατρίδης δηµοσιογράφος Κων/νος Κόλµερ παίρνοντας αφορµή από το βιβλίο του στρατηγού Φ. Φράγκου αναρωτήθηκε: “Μήπως, τελικά, ο στρατηγός Φράγκος είχε δίκαιο;”, «Τα Μνηµόνια οδηγούν τον ελληνικό λαό σε γενοκτονία»… Το 2050, σύµφωνα µε δηµοσίευµα των “Νιου Γιορκ Τάιµς”, το 32% του ελληνικού πληθυσµού θα είναι άνω των 65 ετών, εις µη παραγωγική ηλικία, έναντι 16% που ήταν το 2000… Δια πρώτην φοράν από το 1930 εσηµειώθη τόσο µεγάλη µείωση του ελληνικού πληθυσµού όσον το 2012. Δεν είναι περίεργο πως ο άλλοτε σφριγηλός ελληνικός πληθυσµός κατήντησε άτεκνος και πένης. Το παράδοξον είναι ότι η κατηφόρα διήρκεσε τόσον πολύν χρόνο δια να εµφανιστούν τα… γενοκτονικά της αποτελέσµατα…» είναι απόλυτα σωστές οι προγνώσεις του στρατηγού Φράγκου – γράφει ο Κόλµερ – ότι σε διάστηµα 36 ετών ο ελληνικός λαός θα εξαφανισθεί µε την υπογεννητικότητα, τη γήρανσιν και την εισβολήν µουσουλµάνων (βλ. Βιβλίο: “Η σεισάχθεια δανείων και καταθέσεων”, σελ. 174).
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οδηγούµεθα σε εφιαλτική κατάσταση, η πολιτική ηγεσία δεν µπορεί ή δε θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Η Εκκλησιαστική ηγεσία ζει και βασιλεύει στο δικό της “πανηγυρικό” ρυθµό, µε βόλτες, πανηγύρια, ονοµαστήρια, συλλείτουργα…
Το Ινστιτούτο ΕΝΑ µας πληροφορεί ότι από την αρχή των µνηµονίων, 2010 έως 2022, έφυγαν από την Ελλάδα 1.079.992 άτοµα, ένας οικονοµικός ενεργός πληθυσµός ηλικίας από 15 έως 44 ετών.
Η οικονοµική κρίση, έφερε και την ηθική κρίση, οι νέοι δεν παντρεύονται, δε φτιάχνουν δική τους οικογένεια, έχει εκλείψει κάθε όραµα, πορεύονται χωρίς ελπίδα και παραπαίουν ανάµεσα στις καφετέριες και στα στέκια των ναρκωτικών, γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς και το ποσοστό ψηφοφόρων στις εκλογές από χρόνο µε το χρόνο µειώνεται δραµατικά.
Οι πολιτικοί γάµοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς, οι νέοι έχουν χάσει την πίστη στην Εκκλησία, την πίστη στην Πατρίδα, την πίστη στις αξίες, την πίστη στις ρίζες του Έθνους. Φαίνεται ότι έχουν απολέσει στο δρόµο που ακολουθούν, την πυξίδα και την πίστη στον εαυτό τους και πορεύονται πλέον χωρίς ελπίδα. Υπάρχουν όµως και εξαιρέσεις φωτεινές.
Φθάσαµε σήµερα να είσαι δυσάρεστος… όταν λες την αλήθεια. Το να είσαι όµως, αναγκασµένος να µην δυσαρεστήσεις… και να λες ψέµατα είναι ό,τι χειρότερο!
Στην κατοχή υπήρξε µεγάλη πείνα και δυστυχία, αλλά ο λαός υπέµεινε υποµονετικά και τα έφερνε βόλτα και οι αυτοκτονίες ήταν άγνωστες. Όλα ανατράπηκαν τα τελευταία χρόνια, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθµός αυτοκτονιών είναι σταθερά αυξανόµενος από χρόνο σε χρόνο. Από το 2010-2015 σηµειώθηκαν 2.989 αυτοκτονίες.
Αυτή, είναι δυστυχώς η ωµή πραγµατικότητα. Η κυβέρνηση δείχνει να µην ανησυχεί, η αντιπολίτευση το µόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να µην, χάσουν τις παρεχόµενες απολαύσεις τους! Η δηµογραφική κατάρρευση δεν έχει προηγούµενο και κανείς δεν ανησυχεί, ο εφιάλτης της υπογεννητικότητας έφερε την πατρίδα µας µπροστά στον αφανισµό της.
Έλληνες πολιτικοί (χρωµάτων & κοµµάτων) …
ξυπνήστε, γιατί χανόµαστε!
Εφ. Αγώνας