ΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ (Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

agios_basileios.jpg

Στην «πολιτισμένη» και «προοδευτική» Αμερική, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, στελέχη εταιρειών, τραπεζίτες και έμποροι, το ρίχνουν στα…ξόρκια! Χρυσές χειροπέδες, μανικετόκουμπα με αρκουδάκια, ένα μικρό μοντάρισμα στο πίσω μέρος του κουστουμιού, κακόγουστα καπέλα, αποφυγή συγκεκριμένων χρωμάτων (κυρίως του κίτρινου) και άλλα…φυλαχτά επιστρατεύονται για να ανεβάσουν το ηθικό σε ανήλιαγες αίθουσες συσκέψεων και να διώξουν μακριά… τον «κακό τους τον καιρό»!

   Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες του «χριστιανικού» κόσμου τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Πέταλα, σκόρδα, ρόιδα και η απαραίτητη τράπουλα επιστρατεύονται «για να πάει καλά» η νέα χρονιά οι δήθεν απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις ορθολογιστές και τεχνοκράτες του 21ου αιώνα αυτογελοιοποιούνται επιδεικνύοντας προσκόλληση σε…μαγικά φυλαχτά και συνήθειες, που δεν τις έχουν ούτε οι…ιθαγενείς Ζουλού και Παπούα.

   Ο Ουρανοφάντωρ (όχι βέβαια αστρολόγος!) Μέγας Βασίλειος, που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά, προτείνει ένα πιο αποτελεσματικό… «φυλαχτό»· ένα σφουγγάρι! Και μάλιστα λέει, όχι ν’ αποκτήσουμε ένα σφουγγάρι, αλλά… να γίνουμε εμείς οι ίδιοι σφουγγάρια!

   Ο ίδιος το εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία! Έτσι λέει ένα τροπάριό του· «Πάντων των αγίων απεμάξω τας αρετάς…»! Δηλαδή· το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Μεγάλου Βασιλείου ήταν, ότι έγινε ένα «σφουγγάρι», που «ρούφηξε» όλες τις αρετές των αγίων! Επομένως, είχε τεντωμένες τις κεραίες του, όχι τόσο για να «πιάνει» τα γύρω του «κακά» που τάχα θέλουν ξόρκια, όσο για να «αρπάζει» τις αρετές των ανθρώπων του Θεού, που συναντούσε είτε στις μελέτες του είτε στις συναναστροφές του.

   Για να γίνει ο άνθρωπος ένα τέτοιο «σφουγγάρι», χρειάζεται·

να πάψει να ψάχνει για μαγικές λύσεις στα δύσκολα της ζωής·

να καταλάβει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εξωτερικές αναποδιές, αλλά ο ανάποδος… εαυτός του!

να μην έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του· να έχει την ταπείνωση να βλέπει την δική του πνευματική φτώχεια και τα πολλά καλά των άλλων·

να μην τσιγκουνεύεται τον χρόνο στην μελέτη του Ευαγγελίου και της ζωής των αγίων·

να μην…βιάζεται να «βγάλει» ανεφάρμοστες τις εντολές του Θεού· και να στρώνεται με όρεξη στην δουλειά, για να μιμηθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγίων, χωρίς να απογοητεύεται με τις πρώτες δυσκολίες.

Καλά…σφουγγάρια!
Και καλή χρόνια!

 

Αρχιμ. Β. Λ.

«ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ» Νέο Έτος 2010

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 
Κορυφή