Ο ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΑΓΙΟΣ!!!

Ξαναβρέθηκε μετά από 800 ακριβώς χρόνια ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον τόπο του. Στη Βασιλεύουσα! Στην έδρα του! Τον Οικουμενικό θρόνο Κωνσταντινουπόλεως!

   Την πρώτη φορά τον είχε στείλει εξορία η βασίλισσα Ευδοξία, επειδή την έλεγξε υπερασπιζόμενος μια φτωχή χήρα. Σεισμός μέγας έγινε το βράδυ που το καράβι τον περνούσε απέναντι στη Μικρασία και με τρόμο η βασίλισσα διέταξε αμέσως να φέρουν πίσω  τον εξόριστο Πατριάρχη.

   Δεύτερη φορά πάλι η βασίλισσα Ευδοξία τον εξόρισε οριστικά μετά από καιρό, προς τα βάθη της Μικρασίας, όπου και κοιμήθηκε, βλέποντας μια ημέρα πριν τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν ότι θα ανέβαινε πια στη Βασιλεία του Θεού! Πράγματι ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του στα Κόμανα του Πόντου, όπου σώζεται ο τάφος του, στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ. Χ.

   Και όταν έπειτα από το θάνατο της Ευδοξίας, ευσεβής βασιλεύς επανέφερε το λείψανο του Αγίου στην Πόλη, τότε σημεία και τέρατα έλαβαν χώρα, που φανέρωναν τη μεγάλη χάρη που είχε από το Θεό. Συγκεκριμένα, το καράβι που μετέφερε το άγιο λείψανο, πήγε θαυματουργικά και στάθηκε μπροστά στο χωράφι που είχε αρπαχτεί από εκείνη τη χήρα, μέχρι που εννόησαν και το απέδωσαν πίσω. Τότε έπαψε να τρέμει και ο τάφος της βασίλισσας.

   Ύστερα έφεραν με συγκίνηση το λείψανο του Αγίου μέσα στην Κωνσταντινούπολη και εκείνο εντελώς ακέραιο και ολόσωμο, ως ανθρώπου που κοιμάται, είχε τέτοια ευλυγισία που όταν το άφησαν κάθισε στον παλαιό Πατριαρχικό θρόνο, ενώ θαυματουργικά ακούστηκε η φωνή του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου που ευλογούσε τους πιστούς!!!

   Τρίτη εξορία, έγινε στον άγιο, όταν άρπαξαν το λείψανό του και δεκάδες λείψανα Αγίων μας οι «Σταυροφόροι, οι Φραγκολατίνοι καταστροφείς, που καταπάτησαν την Αγία του Θεού Σοφία και το Ναό των Αγίων Αποστόλων, ως βαρβαρότεροι των βαρβάρων.

   Τώρα εν έτη 2004 μ. Χ., τα λείψανα του Αγίου που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε από το λαό της Βασιλίδας των πόλεων, βρίσκονται και πάλι στη θέση τους. 800 ακριβώς χρόνια μετά το 1204!  

   Δυστυχώς, προς μεγάλη ντροπή της Παιδείας μας, ο θαυμαστός βίος, οι σοφές διδαχές του και τα θαύματά του ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, παρότι τον έχουν προστάτη τους!!! Είναι η τέταρτη και θλιβερότερη εξορία, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου! Μια εξορία που πρέπει επιτέλους να πάψει!

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ 18»

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή