«ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ»

Κρύβε λόγια έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος σε κάποια ταινία κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου· και δεν είχε άδικο ο λαμπρός κωμικός.


 Διότι όσο τα βγάζεις στη φόρα τα προβλήματά σου, τόσο υποτιμάς τον εαυτό σου, και τόσο χάνεις την υπόληψή σου, πάντα ο αντικρινός σου, όποιος κι αν είναι αυτός, είτε φίλος αδελφικός, είτε συγγενής, εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου, και θα σε έχει υποχείριο. Πράγμα που δεν μπορείς να ξεφύγεις, και η στεναχώρια σου όλο και θα γίνεται μεγαλύτερη «και θα επαυξάνει το πρόβλημά σου».

 -Γι’ αυτό ότι και να σου συμβαίνει φρόντιζε να «ΚΡΥΒΕΙΣ ΛΟΓΙΑ» να υπομένεις, να καταπίνεις μόνος σου, και να τα ξεπερνάς και να μη τα βγάζεις στην επιφάνεια, για να νιώθεις ασφαλής. Αλλιώς θα δυσκολεύεις τη ζωή σου και θα υποφέρεις.

 -Να ξέρεις δεν υπάρχει σ’ αυτή την κοινωνία φερεγγυότητα από κανέναν, όλοι κάνουν τάχα πως συμμερίζονται το πρόβλημά σου, και δεν υπάρχει περίπτωση πως θα το κρατήσουν μυστικό. Όλο και κάπου αλλού θα το πουν, και θα σε κουτσομπολέψουν.

 -Γι’ αυτό «ΚΡΥΒΕ ΛΟΓΙΑ», διότι ίσως το δικό σου πρόβλημα να είναι μικρότερο από το δικό τους.

 Και να ξέρεις, πως κανείς δεν είναι χωρίς πρόβλημα, όλοι είναι προβληματισμένοι, «ΓΙΑ ΚΑΤΙ» που αν φωνάξεις σε κάποιο συγκεντρωμένο πλήθος «ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ», θα γυρίσουν όλοι, περίεργα να σε κοιτάξουν, λέγοντας μέσα τους, μα αυτός τι λέγει; Που ζει; Μήπως άραγε από άλλον πλανήτη κατάγεται;

 -Γι’ αυτό αν θέλεις να πεις κάτι, πριν το πεις «Γύρισε τη γλώσσα σου 7 φορές στο στόμα», οπότε θα προλάβει ο εγκέφαλος να συνειδητοποιήσει το σφάλμα του μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα και θα την αποσύρει.

 -Πολλές φορές την «γλώσσα την προλαβαίνουν και τα δόντια δαγκώνοντας την», οπότε την εμποδίζουν με τον πόνο να την ξεχάσει ο εγκέφαλος και να μην την πει, διότι η ζημιά της θα είναι μεγάλη βγαίνοντας έξω. «Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ».

 -Το πρόβλημα τα’ ανθρώπου είναι τέτοιο πολλές φορές, που αν δεν το πει κάπου, να ανακουφισθεί, δεν μπορεί, υποφέρει. Μα αν δεν κάνει υπομονή πάλι θα υποφέρει.

 -Χαρά λοιπόν σε κείνους, που αντέχουν και το ξεπερνούν μόνοι τους το πρόβλημά τους, κάνοντας υπομονή.

 Μα αυτοί είναι πολύ ολίγοι, κι είναι αλήθεια πως πραγματικά και αυτοί υποφέρουν.

 «ΠΑΝΤΩΣ ΚΡΥΒΕΤΕ ΛΟΓΙΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ

 ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΗΣΥΧΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ».

 «Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ».

 

Ζήσης Β. Πεϊτσίνης

Οδοντίατρος-Ειδικός Ορθοδοντικός, Λογοτέχνης

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Κορυφή