ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ

Απ' όσα έζησα, είδα και μελέτησα διαπίστωσα ότι υπάρχουν μερικές αρχές του αν­θρώπου, για να πορευτεί προς την Ιθάκη της ζωής του πιο αποτελεσματικά. Οι αρχές αυτές είναι:

1 Λέω και βιώνω την αλήθεια και έτσι δεν χρειάζεται να θυμάμαι τι είπα και σε ποιον το είπα. Η αλήθεια για μένα είναι όπως το οξυγόνο. Είναι η ζωή μου.

2 Υπόσχομαι στον εαυτό μου να αντιμετωπίσω τα καθημερινά μου προβλήματα με εγκράτεια και να αναλαμβάνω τη δική μου ευθύνη για την λύση τους.

3 Έχω βεβαιωθεί ότι το πιο πολύτιμο στη ζωή μας είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που δημιουργούμε μαζί τους.

4 Λέω μόνο ό,τι καλό παρατηρώ στον συνάνθρωπό μου και έτσι κανείς ποτέ δεν θα παραπονεθεί για ό,τι είπα.

5. Γνωρίζω ότι κάθε στιγμή αλλάζω, όπως και κάθε συνάνθρωπός μας, γι' αυτό εί­μαι ανοικτός να ακούω τον κάθε συνάνθρωπό μου, χωρίς προκατάληψη.

6 Δεν παραλείπω να θυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι άνθρωπος, όπως και συ, που σημαίνει ότι θα κάνουμε λάθη και δεν θα ζητώ την τελειότητα από εσένα, όπως και από εμένα, χωρίς αυτό να δηλώνει ότι δεν θα προσπαθώ πάντα το καλύτερο.

7 Κάθε μέρα προσπαθώ να χαίρομαι ό,τι όμορφο και ωραίο υπάρχει μέσα μου και γύρω μου.

8 Δεν επιτρέπω στους άλλους να μιλούν αρνητικά και υποτιμητικά για κάποιον που δεν είναι παρών και έτσι οι συνομιλητές μου αποκτούν την αίσθηση της δικαιο­σύνης, της αλήθειας, της καλοσύνης και της σκοπιμότητας στη ζωή, αφού είναι κοινό μυστικό πως ο κακός λόγος επιστρέφει ποιο κακός σ' εκείνον που τον είπε.

9. Βασίζομαι στα μηνύματα που προέρχονται από μέσα μου, είμαι αφιερωμένος με ενθουσιασμό σε ό,τι κάνω και συμμετέχω ολόψυχα στις καθημερινές πράξεις. Εκ­πληρώνω το χρέος μου με σκοπό να βοηθώ με κάθε τρόπο τον κόσμο να γίνει καλύ­τερος, έστω και για ένα μόνο άλλον άνθρωπο.

10 Ενεργώ και εργάζομαι σαν όλα να εξαρτώνται από εμένα. Ενώ ενεργώ και όταν τελειώνω, προσεύχομαι σαν όλα να εξαρτώνται από τον Θεόν. «Τα αδύνατα παρ' αν­θρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστί».

Κωνσταντίνου Ιωάν. Τσιμπούκη Ψυχολόγου

Κορυφή