ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ


 Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσπαθεί να βρει τρόπους να συμβιβάσει πρακτικές που είναι μεν δυνατές από την ιατρική τεχνολογία, αλλά που δεν είναι ανεκτές πάντοτε από τη ηθική και τις κοινωνικές αντιλήψεις. Όλοι σεβόμεθα την επιθυμία των συζύγων να γίνουν γονείς και εγκρίνουμε την προσπάθεια των γιατρών να συμβάλλουν σ’ αυτό.

  Αλλά με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται ο δανεισμός σπέρματος ή ωαρίου και ο δανεισμός μήτρας και καθιερώνεται η νομική έννοια της «συναισθηματικοκοινωνικής» πατρότητας και μητρότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να συλληφθεί από γενετικό υλικό προερχόμενο από πρόσωπα άσχετα με τους συζύγους και να κυηθεί από μια ξένη προς αυτούς γυναίκα, αλλά να θεωρείται παιδί αυτών που το «παράγγειλαν», χωρίς να έχει καμιά σχέση με το αίμα τους, παρά μόνο με το χρήμα τους, διότι βέβαια αυτές οι δοσοληψίες κοστίζουν ακριβά.

 Έτσι ένα παιδί μπορεί να έχει κάποιου είδους γονική σχέση με πέντε πρόσωπα, τα δυο που του έδωσαν το σπέρμα και το ωάριο (που συνήθως μένουν άγνωστα), και που γενετικά είναι οι φυσικοί γονείς του, τα δυο που παράγγειλαν την γέννησή του, που θεωρούνται οι νομικοί γονείς του και την γυναίκα που το κυοφόρησε, που μετά τη γέννα δεν έχει πια άλλη νομική ή βιολογική σχέση μαζί του και αντιμετωπίζεται από το νόμο σαν μια προσωρινή τροφός. Τώρα πως θα μεγαλώσει ψυχολογικά αυτό το παιδί και πόσο φυσιολογικό θα είναι είναι ερωτήματα στα οποία ο νόμος δεν δίνει απάντηση και ο γιατρός που εξυπηρετεί αυτή την μέθοδο σιωπά, ακόμη και αν ξέρει για λόγους ευνόητους.

 Ο άνθρωπος, όμως, που σκέπτεται να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο πρέπει να προβληματισθεί πολύ, διότι οι κίνδυνοι να αποκτήσει ένα προβληματικό παιδί είναι πολύ μεγάλοι. Αυτό διότι·

1. Το σπέρμα και το ωάριο που κρυοσυντηρούνται στους μείον εκατόν εβδομήντα βαθμούς υπό το μηδέν μέχρι να χρησιμοποιηθούν μπορεί να υποστούν ανεξακρίβωτες μεταλλαγές λόγω αυτών των περιβαλλοντικών συνθηκών σε κάποια από τα δισεκατομμύρια κώδικα στοιχεία του DNAτους1.

2. Το παιδί που αποσπάται από την μητέρα που το κυοφόρησε, έχει εξοικειωθεί κατά την κυοφορία με τη φωνή και το σώμα της. Μεταφερόμενο σε νέα αγκαλιά αισθάνεται ένα πλήγμα ανασφάλειας στα ξένα γι’ αυτό χέρια που το παραλαμβάνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία και μετέπειτα που να μη μπορεί κανένας να εξακριβώσει που οφείλονται2.

3. Οι νομικοί γονείς θα έχουν μέσα τους εκτός από την αγάπη για το παιδί και κάποιους προβληματισμούς γι’ αυτό, επειδή θα τους είναι «ξένο» βιολογικά. Αυτή η προσωπική τους κρυφή ανασφάλεια για τη σχέση τους με το παιδί μπορεί να δημιουργήσει συμπεριφορές τραυματικές για τη γονική σχέση και την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτές θα φανούν μετά την εφηβεία3.

4. Θα υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως το παιδί ανακαλύψει την αλήθεια και απομακρυνθεί από αυτούς που θεωρούνται γονείς του αλλά δεν είναι. Αυτός ο φόβος κατατυραννεί πολλούς θετούς γονείς και ασφαλώς δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ορθή ψυχολογική σχέση με το παιδί. Φυσικά με υπόβαθρο το φόβο η σχέση διαταράσσεται και το παιδί ως αίτιο του φόβου υποσυνείδητα απορρίπτεται, ενώ εμφανώς υπεραγαπάται. Το αποτέλεσμα είναι μη κανονική ανάπτυξη στον ψυχολογικό τομέα, όπως διέγνωσαν και οι αρχαίοι στην περίπτωση του Οιδίποδα.

5. Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι η πενταμερής γονική ανάμιξη στην «παραγωγή» του παιδιού θα γράφεται στην ληξιαρχική πράξη και στον ιατρικό φάκελο το παιδί αργά ή γρήγορα θα μάθει την αλήθεια. Έτσι θα αισθάνεται ότι διαφέρει ριζικά από όλα τα άλλα παιδιά που έχουν «δυο» γονείς και θα αντιδράσει καταλυτικά για το γεγονός ότι αυτό έχει πέντε. Αυτό είναι καίριο ψυχολογικό πλήγμα στην κανονική ανάπτυξή του και μπορεί να το καταστρέψει αυτοκαταστροφικά ή να το οδηγήσει στην καταστροφή των υπαιτίων της γονικής περιπλοκής του4.

 

Γ.Α.


  1. Βλ. Η.Δ. Δελλαγραμμάτικα. Αναπλ. Καθηγ. Παιδιατρικής και Νεογνολογίας. Εξωσωματική γονιμοποίηση. Νεογνολογική άποψη, στον τόμο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής 2001. Διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα. Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν. Αθηνών σελ. 120.

  2. Βλ. Dominique Simonet, Αχ αυτά τα μωρά πόσα ξέρουν. Ελλ. Μετάφραση, εκδ. Θυμάρι σελ. 72 επ. 121 επ. 254 επ. κλπ.

  3. Βλ. Βασ. Φαναρά. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σελ.86 σημ. 50 αναφερόμενο σε μελέτη Γάλλου. Ενδιαφέρον θα είχε να γίνει ευρεία μελέτη της ψυχολογικής εξέλιξης όλων των χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν με τέτοιες μεθόδους.

  4. Έχω προσωπική γνώση παιδιών που γεννήθηκαν τεχνητά και εκδήλωσαν σοβαρά προβλήματα στην μετεφηβική ηλικία. Διορατικός πνευματικός συνιστούσε γι’ αυτό το λόγο την εκβίαση της φύσεως.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή