BIG-BANG; - Μαρία Γρίβα

«Μία υπόθεση προσωρινή, που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας και μόνο· χωρίς καμμία άλλη πραγματική ύπαρξη»

   St. Hawking

  Στις ημέρες μας είναι πολύ διαδεδομένη η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης· της Θεωρίας για την δημιουργία του Σύμπαντος από μία υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Εκείνος που εισηγήθηκε για πρώτη φορά την θεωρία αυτή ήταν ο Βέλγος Ρωμαιοκαθολικός ιερέας αστρονόμος και μαθηματικός G. H. Lemaitre το 1927. Λύνοντας τις εξισώσεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein ο Lemaitre κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα “πρωταρχικό άτομο” που εξεράγη κατά τη στιγμή της δημιουργίας. Την θεωρία του αυτή ο Lemaitre  την ονόμασε “Κοσμικό Αυτό” ενώ φαίνεται ότι ο Einstein  δεν την πήρε ποτέ στα σοβαρά λέγοντας ότι «δεν οδηγούν όλα τα Μαθηματικά σε ορθές Θεωρίες».

  Ο όρος Μεγάλη Έκρηξη (Big-Bang) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό αστρονόμο και μαθηματικό Fred Hoyle το 1948 σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του B.B.C. Ο Hoyle, που ήταν υποστηρικτής της Θεωρίας “της σταθερής κατάστασης του Σύμπαντος”, χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να ειρωνευτεί την νέα Θεωρία. Με τα χρόνια όμως ο όρος επικράτησε αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο και επιβάλλοντας την ως την επικρατέστερη θεωρία, που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κάποιες πειραματικές παρατηρήσεις, ενώ αφήνει αναπάντητα βασικά ερωτήματα, όπως· Τί υπήρχε πριν; Πώς από το τίποτα προήλθαν τα πάντα; Γιατί δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι φυσικοί νόμοι και όχι κάποιοι άλλοι;

  Όσοι υποστηρίζουν την συγκεκριμένη θεωρία ξεχνούν ότι, όπως και όλες οι άλλες θεωρίες, είναι «μια υπόθεση που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας και μόνο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του “Χρονικό τού Χρόνου” ο St. Hawking, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς Φυσικούς της εποχής μας και υποστηρικτής της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης.

  Απαντώντας στην ερώτηση τί είναι μια επιστημονική θεωρία ο Hawking  λέει· «... Κάθε Θεωρία υπάρχει μέσα στο μυαλό μας και μόνο· δεν έχει καμία άλλη “πραγματική” ύπαρξη. Για να είναι καλή πρέπει να ικανοποιεί δυο απαιτήσεις· να περιγράφει με ακρίβεια ένα μεγάλο σύνολο παρατηρήσεων, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που να περιέχει λίγα αυθαίρετα στοιχεία και να προτείνει συγκεκριμένες προβλέψεις για τ’ αποτελέσματα μελλοντικών παρατηρήσεων. Κάθε φορά που γίνονται νέα πειράματα και βρίσκεται ότι συμφωνούν με τις προβλέψεις της, η θεωρία επιβιώνει και η εμπιστοσύνη μας σε αυτήν παραμένει. Αν όμως κάποτε γίνει ένα νέο πείραμα που δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις, είμαστε υποχρεωμένοι ή να εγκαταλείψουμε τη θεωρία ή να την τροποποιήσουμε ανάλογα. Έτσι τουλάχιστον υποτίθεται ότι συμβαίνει..». Στην πραγματικότητα όμως, όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης αλλά την διδάσκουν σε μικρούς και μεγάλους, παρότι δεν ικανοποιεί καμία από τις απαιτήσεις που έθεσε ο Hawking.

  Αλήθεια πόσο πολύ πρέπει να έχει χάσει κανείς το μυαλό του για να πιστεύει σε μια θεωρία που όχι μόνο έχει λίγα αυθαίρετα στοιχεία, αλλά είναι όλη μια αυθαιρεσία; Και να μην πιστεύει σ’ αυτό που ο ίδιος ο Θεός μας έχει αποκαλύψει, αλλά και οι ίδιοι διαπιστώνουμε κάθε μέρα, ότι η τάξη και η αρμονία που κυβερνούν το Σύμπαν, δεν είναι τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά πηγάζουν από Εκείνον που είναι η πηγή των Πάντων.

  Μαρία Γρίβα

 

«ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ» ΜΑΙΟΣ 2010

 

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Κορυφή